Arcidiecéze mohučská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
svg CoA
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Odstraňuji šablonu {{link GA}} (vkládanou Wikidaty - skript od Amira)
Řádek 64: Řádek 64:
[[Kategorie:Vzniklo 780]]
[[Kategorie:Vzniklo 780]]
[[Kategorie:Zaniklo 1803]]
[[Kategorie:Zaniklo 1803]]

{{Link GA|de}}

Verze z 26. 2. 2015, 00:17

Šablona:Infobox zaniklý stát Arcidiecéze mohučská nebo též Mohučské kurfiřtství byla vlivná arcidiecéze a církevní knížectví Svaté říše římské mezi lety 780-782 až 1802 se sídlem v Mohuči. Arcibiskup mohučský byl primas Germaniae a jeho stolec byl někdy nazýván "Svatý stolec", obdobně jako papežský. Mohučský arcibiskup byl do vzniku pražského arcibiskupství také nadřízeným pražských biskupů a měl právo korunovat českého krále.

Arcibiskup byl od roku 1263 do roku 1803 předsedou sboru kurfiřtů, kteří volili císaře Svaté říše římské a byl říšským arcikancléřem. Vedle církevní moci byl zároveň knížetem, přičemž jeho území bylo rozděleno v několik částí: území poblíž Mohuče na obou březích řeky Rýn, území podél řeky Mohan nad Frankfurtem a v Odenwaldu, území kolem Eichsfeldu a kolem Erfurtu v Durynsku.

Diecéze byla založena již v římských časech, kdy se město zvalo Moguntiacum, nicméně biskupové od prvního Crescense až do 4. století jsou napůl legendární. První ověřený biskup byl roku 343 Martin II. Významnost Mohuče vzrostla až za sv. Bonifáce, který dosáhl povýšení na arcibiskupství roku 747.

Roku 1802 Mohuč ztratila status arcibiskupství a knížectví bylo sekularizováno. Poslední arcibiskup Karl Theodor von Dalberg přesídlil do Řezna a země byla rozdělena mezi Hesensko, Bavorsko, Nasavsko, Prusko a Aschaffenburské knížectví.

Současné katolické biskupství mohučské bylo založeno roku 1802 a je podřízeno arcibiskupství ve Freiburgu.

Související stránky

Externí odkazy