Lepidosauria: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Disambiguated: ŘádŘád (biologie); + {{Neověřeno}}
typo
Řádek 19: Řádek 19:
}}
}}


'''Lepidosauria''' je [[nadřád]] plazů, kteří jsou pokrytí šupinami. Zahrnuje řády [[šupinatí]] (squamata), dnes nejpočetnější skupinu [[plaz|plazů]] a [[haterie]] (Sphenodonta). Šupinatí zahrnují podřády [[ještěři]] (Sauria), [[hadi]] (Serpentes) a [[dvouplazi]] (Amphisbaenia). Prastarý řád Sphenodonta zahrnuje dnes pouze dva druhy Haterií, žijících na ostrůvcích poblíž [[Nový Zéland|Nového Zélandu]]. Celkem obsahuje nadřád Lepidosauria přibližně 9000 druhů z celkem 9500 druhů plazů.
'''Lepidosauria''' je [[nadřád]] plazů, kteří jsou pokrytí šupinami. Zahrnuje řády [[šupinatí]] (squamata), dnes nejpočetnější skupinu [[plaz|plazů]] a [[haterie]] (Sphenodonta). Šupinatí zahrnují podřády [[ještěři]] (Sauria), [[hadi]] (Serpentes) a [[dvouplazi]] (Amphisbaenia). Prastarý řád Sphenodonta zahrnuje dnes pouze dva druhy haterií, žijících na ostrůvcích poblíž [[Nový Zéland|Nového Zélandu]]. Celkem obsahuje nadřád Lepidosauria přibližně 9000 druhů z celkem 9500 druhů plazů.


[[Kategorie:Plazi]]
[[Kategorie:Plazi]]

Verze z 4. 2. 2015, 09:15

Jak číst taxoboxLepidosauria
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
PodtřídaDiapsida
InfratřídaLepidosauromorpha
Řády
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lepidosauria je nadřád plazů, kteří jsou pokrytí šupinami. Zahrnuje řády šupinatí (squamata), dnes nejpočetnější skupinu plazů a haterie (Sphenodonta). Šupinatí zahrnují podřády ještěři (Sauria), hadi (Serpentes) a dvouplazi (Amphisbaenia). Prastarý řád Sphenodonta zahrnuje dnes pouze dva druhy haterií, žijících na ostrůvcích poblíž Nového Zélandu. Celkem obsahuje nadřád Lepidosauria přibližně 9000 druhů z celkem 9500 druhů plazů.