Victor Turner: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m úprava dat
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 2: Řádek 2:


==Životopis==
==Životopis==
Narodil se v Glasgow jako syn Normana a Violet Turnerová. Během [[Druhá světová válka|druhé světové války]] sloužil jako nižší důstojník při zneškodňování nevybuchlých bomb. Po válce se díky knihám [[Margaret Meadová|Margaret Meadové]] a [[Alfred Reginald Radcliffe-Brown|Alfreda R. Radcliffea-Browna]] spolu se svou manželkou a pozdější celoživotní spolupracovnicí Edith Turnerovou začal zajímat o antropologii. Získal bakalářský diplom z antropologie na [[University College London]] a pak pokračoval v postgraduálním studiu na [[University of Manchester]]. V letech 1950-1954 dělal rozsáhlý terénní výzkum asi sedmnáctitisícového kmene Ndembu v severozápadní Rhodézii (v dnešní [[Zambie|Zambii]]). Tomuto kmeni věnoval monografii ''Schism and Continuity in an African Society'' (''Schisma a kontinuita v jedné africké společnosti'', 1957), kterou obhájil v roce 1955 jako svou doktorandskou práci. V ní se pokusil najít řád ne v sociální struktuře, ale v mocenském konfliktu, který společnost nerozvrací, ale potvrzuje. Klíčový pojem, který měl Turnerovi umožnit konceptualizaci ndembuské sociální organizace, bylo ''sociální drama'', která zahrnuje fáze postupného porušení norem, krize, urovnávání a reintegrace. Analogie života jako divadelní hry byla blízká Turnerově zkušenosti a naturelu. Jeho matka byla herečka, která se doma neustále připravovala na své role. Turner proto dokázal citovat mnoho pasáží ze [[William Shakespeare|Shakespeara]], [[Aischylos|Aischyla]], [[George Bernard Shaw|Shawa]] a [[Henrik Ibsen|Ibsena]], jehož hry připadaly Turnerovi jako přímé vyjádření ndembuskej reality. Koncept sociálního dramatu uplatnil Victor Turner stejně při analýze islandských ság (''An Anthropological Approach to the Icelandic Saga; The Icelandic Family Saga as a Genre of Meaning-Assignment'') nebo na průběh mexické revoluce z roku 1810. Od poloviny 60. let se Turner zabýval i problematikou politické antropologie. Společně s [[Marcel Schwartz|Marcelem Schwartzem]] a [[Arthur Tuden|Arturem Tudenem]] uspořádal panel o politické antropologii v roce 1964 v rámci zasedání Americké antropologické asociace a podílel se na vydání sborníku ''Political Anthropology''(1966). Zemřel 18. prosince 1983.
Narodil se v Glasgow jako syn Normana a Violet Turnerových. Během [[Druhá světová válka|druhé světové války]] sloužil jako nižší důstojník při zneškodňování nevybuchlých bomb. Po válce se díky knihám [[Margaret Meadová|Margaret Meadové]] a [[Alfred Reginald Radcliffe-Brown|Alfreda R. Radcliffea-Browna]] spolu se svou manželkou a pozdější celoživotní spolupracovnicí Edith Turnerovou začal zajímat o antropologii. Získal bakalářský diplom z antropologie na [[University College London]] a pak pokračoval v postgraduálním studiu na [[University of Manchester]]. V letech 1950-1954 dělal rozsáhlý terénní výzkum asi sedmnáctitisícového kmene Ndembu v severozápadní Rhodézii (v dnešní [[Zambie|Zambii]]). Tomuto kmeni věnoval monografii ''Schism and Continuity in an African Society'' (''Schisma a kontinuita v jedné africké společnosti'', 1957), kterou obhájil v roce 1955 jako svou doktorandskou práci. V ní se pokusil najít řád ne v sociální struktuře, ale v mocenském konfliktu, který společnost nerozvrací, ale potvrzuje. Klíčový pojem, který měl Turnerovi umožnit konceptualizaci ndembuské sociální organizace, bylo ''sociální drama'', které zahrnuje fáze postupného porušení norem, krize, urovnávání a reintegrace. Analogie života jako divadelní hry byla blízká Turnerově zkušenosti a naturelu. Jeho matka byla herečka, která se doma neustále připravovala na své role. Turner proto dokázal citovat mnoho pasáží ze [[William Shakespeare|Shakespeara]], [[Aischylos|Aischyla]], [[George Bernard Shaw|Shawa]] a [[Henrik Ibsen|Ibsena]], jehož hry připadaly Turnerovi jako přímé vyjádření ndembuskej reality. Koncept sociálního dramatu uplatnil Victor Turner stejně při analýze islandských ság (''An Anthropological Approach to the Icelandic Saga; The Icelandic Family Saga as a Genre of Meaning-Assignment'') nebo na průběh mexické revoluce z roku 1810. Od poloviny 60. let se Turner zabýval i problematikou politické antropologie. Společně s [[Marcel Schwartz|Marcelem Schwartzem]] a [[Arthur Tuden|Arturem Tudenem]] uspořádal panel o politické antropologii v roce 1964 v rámci zasedání Americké antropologické asociace a podílel se na vydání sborníku ''Political Anthropology''(1966). Zemřel 18. prosince 1983.


==Hlavní myšlenky==
==Hlavní myšlenky==

Verze z 19. 1. 2015, 01:49

Victor Witter Turner (28. května 1920, Glasgow - 18. prosince 1983, Charlottesville, USA) byl britský antropolog skotské národnosti.

Životopis

Narodil se v Glasgow jako syn Normana a Violet Turnerových. Během druhé světové války sloužil jako nižší důstojník při zneškodňování nevybuchlých bomb. Po válce se díky knihám Margaret Meadové a Alfreda R. Radcliffea-Browna spolu se svou manželkou a pozdější celoživotní spolupracovnicí Edith Turnerovou začal zajímat o antropologii. Získal bakalářský diplom z antropologie na University College London a pak pokračoval v postgraduálním studiu na University of Manchester. V letech 1950-1954 dělal rozsáhlý terénní výzkum asi sedmnáctitisícového kmene Ndembu v severozápadní Rhodézii (v dnešní Zambii). Tomuto kmeni věnoval monografii Schism and Continuity in an African Society (Schisma a kontinuita v jedné africké společnosti, 1957), kterou obhájil v roce 1955 jako svou doktorandskou práci. V ní se pokusil najít řád ne v sociální struktuře, ale v mocenském konfliktu, který společnost nerozvrací, ale potvrzuje. Klíčový pojem, který měl Turnerovi umožnit konceptualizaci ndembuské sociální organizace, bylo sociální drama, které zahrnuje fáze postupného porušení norem, krize, urovnávání a reintegrace. Analogie života jako divadelní hry byla blízká Turnerově zkušenosti a naturelu. Jeho matka byla herečka, která se doma neustále připravovala na své role. Turner proto dokázal citovat mnoho pasáží ze Shakespeara, Aischyla, Shawa a Ibsena, jehož hry připadaly Turnerovi jako přímé vyjádření ndembuskej reality. Koncept sociálního dramatu uplatnil Victor Turner stejně při analýze islandských ság (An Anthropological Approach to the Icelandic Saga; The Icelandic Family Saga as a Genre of Meaning-Assignment) nebo na průběh mexické revoluce z roku 1810. Od poloviny 60. let se Turner zabýval i problematikou politické antropologie. Společně s Marcelem Schwartzem a Arturem Tudenem uspořádal panel o politické antropologii v roce 1964 v rámci zasedání Americké antropologické asociace a podílel se na vydání sborníku Political Anthropology(1966). Zemřel 18. prosince 1983.

Hlavní myšlenky

Victor Turner zdůraznil význam symbolu jako základního prvku v lidské kultuře. V těchto myšlenkách se inspiroval hlavně Edwardem Sapir a Sigmundem Freudem. Symbol specifikuje jako dynamickou entitu vázanou na sociální akci, která ho generuje, a zároveň je spojen se sociálním kontextem, který vymezuje jeho význam. Stává se tak zhuštěním významů s potenciálně silným emočním účinkem. V minulosti dosáhli jednoduché symboly vysokou efektivitu, jejíž možnosti jsou neustále odhalovány v různých civilizačních a historických horizontech (např. křesťanský kříž).

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Victor Turner na slovenské Wikipedii.

Literatura

  • Budil, Ivo (2003), Mýtus, jazyk a kulturní antropologie, Praha: Triton