Strategická videohra: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vložení definice
značky: možné subjektivní formulace editace z Vizuálního editoru
Bez shrnutí editace
Řádek 9: Řádek 9:
* [[Bojová strategie|bojové strategie]] (''[[Red Alert]], [[Dune 2]], [[Warcraft]]'')
* [[Bojová strategie|bojové strategie]] (''[[Red Alert]], [[Dune 2]], [[Warcraft]]'')
* [[webová hra|webové hry]] (''[[Divoké kmeny]], [[Travian]]'')
* [[webová hra|webové hry]] (''[[Divoké kmeny]], [[Travian]]'')
* [[4X|4X]]
* ''simulátory''
* ''simulátory''
* ''deskové hry''
* ''deskové hry''

Verze z 10. 1. 2015, 05:04

Mezi strategie řadíme takové počítačové hry, u kterých ovládáme větší skupinu objektů a manipulujeme s nimi po hrací ploše tak, abychom utrpěli co nejmenší újmu na vitalitě, bojeschopnosti, údržbě objektů, zdrojů, území, jednotek, sil atp. a zároveň tutéž újmu, kterou na sobě potlačujeme, způsobili protivníkovi. Strategie můžeme kategoricky dělit do několika sfér podle způsobu hraní a cíle, jež je dán.

Definice

Strategické počítačové hry jsou žánr, který jsou zaměřeny na myšlení a plánování k dosažení vítězství. Konkrétně, hráč musí plánovat řadu opatření proti jednomu nebo více oponentů a snížení nepřátelských sil je obvykle cílem. Vítezství je dosaženo vynikajícím plánováním a prvek náhody nemá téměř žádnou roli. Ve většině případů strategii hráč dostane vrchní pohled na herní svět (godlike view) a nepřímo kontroluje herní jednotky pod jeho velením. Tak většina strategických her obsahuje prvky boje v různé míře a je možno je kombinovat strategicky a takticky. Kromě bojů, tyto hry často zpochybňují řízení ekonomiky.

Typy strategických her

Poznámky

  • Existují i jiné odnože počítačových her se strategickými prvky
  • U simulátorů neovládáme vždy několik objektů, ale můžeme manipulovat i s jedním. U budovatelských typů počítačových her nemusí jít vždy o likvidaci oponenta. Výjimky jsou odvislé od vývojářských záměrů.