Rakouská kuchyně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 21 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q42029)
Cahlik (diskuse | příspěvky)
→‎Nápoje: Doplnění informací o vídeňské kávě a kavárenské kultuře
Řádek 9: Řádek 9:


== Nápoje ==
== Nápoje ==

Světovým pojmem je [[vídeňská káva]]. Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda [[Almdudler]]. Z alkoholických nápojů to jsou [[pivo]] (oblíbenou rakouskou značkou je [[Gösser]]) a [[víno]] (hlavními produkčními oblastmi jsou [[Dolní Rakousy|Dolní Rakousko]] a [[Burgenland]]).
=== Káva ===
Vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy (kavárny) jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví [[UNESCO]]. První kavárenský dům by ve Vídni založen již v 17. století<ref name=":0">http://immaterielleskulturerbe.unesco.at/cgi-bin/unesco/element.pl?eid=71&lang=de</ref>. V roce 1720 začaly kavárny ke kávě nabízet i noviny.

Mnohé kavárny nabízejí různé kávové specialty<ref name=":1"><span>http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/</span></ref> - např. ''Fiaker'' (prodloužená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí) nebo ''Kaiser Melange ''(káva se žloutkem někdy medem a pálenkou či koňakem).

Rozdílné (oproti standardní němčině) je i pojmenování základních typů káv - např. ''Kleiner Schwarzer'' <ref name=":1" />(v dnešní době vlastně pojmenování pro [[ristretto]]). Rozdílným pojmenováním různých jidel se věnuje článek ''[[Rakouská němčina]].''

Mezi nejoblíbenější druhy káv patří ''Melange'' - káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1.

=== Ostatní nápoje ===
Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda [[Almdudler]]. Z alkoholických nápojů to jsou [[pivo]] (oblíbenou rakouskou značkou je [[Gösser]]) a [[víno]] (hlavními produkčními oblastmi jsou [[Dolní Rakousy|Dolní Rakousko]] a [[Burgenland]]).


== Odkazy ==
== Odkazy ==
Řádek 27: Řádek 38:
* [http://www.dinnersearch.at Rezepte & Kochtipps aus der österreichischen Küche]
* [http://www.dinnersearch.at Rezepte & Kochtipps aus der österreichischen Küche]
* [http://rezeptewiki.org/wiki/Kategorie:%C3%96sterreichische_K%C3%BCche Österreichische Küche (rezeptewiki)]
* [http://rezeptewiki.org/wiki/Kategorie:%C3%96sterreichische_K%C3%BCche Österreichische Küche (rezeptewiki)]
* [http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/ Vídeňské kávové speciality]


=== Reference ===
{{Pahýl}}
<ref name=":0" /> Verzeichnis des Immateriellen Kulturerbes in Österreich - Wiener Kaffehauskultur - http://immaterielleskulturerbe.unesco.at/cgi-bin/unesco/element.pl?eid=71&lang=de


{{Portály|Gastronomie|Rakousko}}
<ref name=":1" /> Vídeňské kávové speciality: http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/ {{Portály|Gastronomie|Rakousko}}


[[Kategorie:Rakouská kuchyně| ]]
[[Kategorie:Rakouská kuchyně| ]]

Verze z 18. 12. 2014, 14:16

Vídeňský řízek s opečeným bramborem

Rakouská kuchyně bývá často redukována pouze na vídeňskou kuchyni, ačkoli obsahuje i tradiční kuchařské umění bývalého Rakouska-Uherska. Vedle samotných krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary. Pokrmy a způsoby jejich přípravy tak byly často přebírány a začleňovány do vlastní rakouské kuchyně. Jako příklad může sloužit třeba guláš, který je původem z Maďarska.

Mimo to se ale v posledních letech vyvíjí i regionální kuchyně, která se zaměřuje především na produkty z daného kraje a jednoduchost přípravy. V Tyrolsku se například vyrábí jedinečné horské sýry.

Moučníky

Dort Sacher

Rakouské moučníky a sladkosti jsou známé mezinárodně. Mezi nejoblíbenější patří Mozartovy koule, Apfelstrudel nebo dort Sachr.

Nápoje

Káva

Vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy (kavárny) jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. První kavárenský dům by ve Vídni založen již v 17. století[1]. V roce 1720 začaly kavárny ke kávě nabízet i noviny.

Mnohé kavárny nabízejí různé kávové specialty[2] - např. Fiaker (prodloužená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí) nebo Kaiser Melange (káva se žloutkem někdy medem a pálenkou či koňakem).

Rozdílné (oproti standardní němčině) je i pojmenování základních typů káv - např. Kleiner Schwarzer [2](v dnešní době vlastně pojmenování pro ristretto). Rozdílným pojmenováním různých jidel se věnuje článek Rakouská němčina.

Mezi nejoblíbenější druhy káv patří Melange - káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1.

Ostatní nápoje

Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojů to jsou pivo (oblíbenou rakouskou značkou je Gösser) a víno (hlavními produkčními oblastmi jsou Dolní Rakousko a Burgenland).

Odkazy

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Österreichische Küche na německé Wikipedii.

Související články

Externí odkazy

(německy)

Reference

[1] Verzeichnis des Immateriellen Kulturerbes in Österreich - Wiener Kaffehauskultur - http://immaterielleskulturerbe.unesco.at/cgi-bin/unesco/element.pl?eid=71&lang=de

[2] Vídeňské kávové speciality: http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/