Protoplanetární disk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nevhodný styl (viz Encyklopedický styl a Vzhled a styl). Text je třeba začlenit do článku a hlavně doplnit o odkaz na zdroje, odkud informace pochází (viz Ověřitelnost a Reference)
Rozšíření tématu
Řádek 26: Řádek 26:


Z protoplanetárního disku [[Vznik a vývoj sluneční soustavy|vznikla]] pravděpodobně i [[sluneční soustava]] před více jak 4,6 miliardami let.
Z protoplanetárního disku [[Vznik a vývoj sluneční soustavy|vznikla]] pravděpodobně i [[sluneční soustava]] před více jak 4,6 miliardami let.

O pravdivosti teorie o protoplanetárním disku se dlouho diskutovalo. V roce [[1994]] tuto teorii potvrdil [https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=C._Robert_O%27Dell&action=edit&redlink=1 C. Robert O'Dell] se svými kolegy. Za použití [[Hubbleův vesmírný dalekohled|Hubblova vesmírného dalekohledu]] pozorovali jiné právě vznikající planety a pozorovali u nich zmíněný disk. Tým také uvedl, že protoplanetární disk mají i starší sluneční soustavy včetně té [[Sluneční soustava|naší]].

Protoplanetární disk má tvar osmičky. Jedna z teorií říká, že od vytvoření protoplanetárního disku k vzniku [[Planetární soustava|planetárního systému]] uběhne zhruba 10 miliónů let. Zajímavostí je, že disk je tvořen 1% [[Hmota|hmoty]] a prachu a zbytek objemu disku je tvořen plynem, zejména [[vodík]] a [[helium]].

V disku je hranice kterou můžeme něco jakou sněžnou čáru. Ve vnitřní části disku se tvoří pevné planety a v části vně disku se tvoří planety, které známe pod pojmem p[[Plynný obr|lynní obři]], jejichž jádra jsou nejprve tvořena ledem.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 11. 11. 2014, 23:21

Umělecká představa protoplanetárního disku

Protoplanetární disk je zploštělý oblak prachu a plynu ve vesmíru, který rotuje kolem vznikající hvězdy anebo kolem právě zformované hvězdy. V disku se v průběhu miliónů let postupně začínají shlukovat a vzájemně srážet drobné částice,[1] což vede ke vzniku menších těles působících na sebe stále silnější gravitací – tzv. planetesimál. Z nich se pak vzájemnými srážkami formují protoplanety a později vlastní planety.[2]

Z protoplanetárního disku vznikla pravděpodobně i sluneční soustava před více jak 4,6 miliardami let.

O pravdivosti teorie o protoplanetárním disku se dlouho diskutovalo. V roce 1994 tuto teorii potvrdil C. Robert O'Dell se svými kolegy. Za použití Hubblova vesmírného dalekohledu pozorovali jiné právě vznikající planety a pozorovali u nich zmíněný disk. Tým také uvedl, že protoplanetární disk mají i starší sluneční soustavy včetně té naší.

Protoplanetární disk má tvar osmičky. Jedna z teorií říká, že od vytvoření protoplanetárního disku k vzniku planetárního systému uběhne zhruba 10 miliónů let. Zajímavostí je, že disk je tvořen 1% hmoty a prachu a zbytek objemu disku je tvořen plynem, zejména vodík a helium.

V disku je hranice kterou můžeme něco jakou sněžnou čáru. Ve vnitřní části disku se tvoří pevné planety a v části vně disku se tvoří planety, které známe pod pojmem plynní obři, jejichž jádra jsou nejprve tvořena ledem.

Související články

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu protoplanetární disk na Wikimedia Commons

  1. KUČERA, Josef. Mapy nebezpečných zón ve vesmíru pomohou při hledání života [online]. Technet.idnes.cz [cit. 2008-12-21]. Dostupné online. 
  2. ZAPLETAL, Martin. Mořské světy [online]. Hvězdárna Vsetín, 2003-06-22 [cit. 2008-12-22]. Dostupné online.