Golem (muzikál): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m {{Substovaný infobox}}
m pahýl, upravit
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit}}
{{Substovaný infobox}}
{{Substovaný infobox}}
{| border="1" cellpadding="2" style="background-color: #f9f9f9; border: 1px solid #366; border-collapse: collapse; float: right; font-size: 90%; margin: 0 0 1em 1em; width: 300px;"
{| border="1" cellpadding="2" style="background-color: #f9f9f9; border: 1px solid #366; border-collapse: collapse; float: right; font-size: 90%; margin: 0 0 1em 1em; width: 300px;"
Řádek 50: Řádek 51:
===Reference===
===Reference===
<references/>
<references/>

{{pahýl}}


[[Kategorie:České muzikály]]
[[Kategorie:České muzikály]]

Verze z 8. 11. 2014, 09:15

Golem
Premiéra: 23. listopadu 2006
Scéna: Divadlo Hybernia
Hudba Karel Svoboda
Libreto: Zdeněk Zelenka, Lou Fanánek Hagen
Režie: Filip Renč
Kostýmy: Roman Šolc
Scénografie: Šimon Caban
Choreografie: Richard Hes

Golem je poslední muzikál, ke kterému skladatel Karel Svoboda složil hudbu, a to na texty písní Lou Fanánka Hagena a podle libreta Zdeňka Zelenky. Muzikál měl premiéru 23. listopadu 2006 v nově otevřeném Divadle Hybernia.

Iniciátorem muzikálu byli libretista Zdeněk Zelenka s režisérem Filipem Renčem, producent Oldřich Lichtenberg rozhodl, že muzikál zrealizuje ke slavnostnímu otevření divadla Hybernia. Muzikál vychází ze známé staré české pověsti o Golemovi, libretista Zdeněk Zelenka však do ní zasadil příběh milostného trojúhelníku Rebeky, Vojtěcha a překvapivě i Golema, který při svém zrození byl omylem vybaven citem. V novém divadle vytvořil Filip Renč multimediální projekt, který využívá jak moderní divadelní techniku, tak černé divadlo či obrovské loutky známého světového výtvarníka Michaela Curryho. Kritiky byly vesměs negativní[1][2], objevilo se i několik pozitivnějších[3]. Divácký zájem byl od začátku velký, první dva měsíce bylo zcela vyprodáno (denně cca 1 100 diváků, někdy dvojité představení), muzikál se hrál několik měsíců. Byl to poslední český muzikál, který byl souvisle na repertoáru divadla téměř rok. Tento muzikál završil sérii velkokapacitních muzikálů, dále se z drtivé většiny hrály jen muzikály v krátkodobém nasazení a s úspornou výpravou. Kritikou však muzikál nebyl přijat s nadšením a udává se, že právě kritický neúspěch tohoto muzikálu mohl být jednou z příčin Svobodovy sebevraždy, což spoluautoři zásadně vylučují.

Výběr písní z muzikálu vyšel na CD, celý záznam představení lze zakoupit na 2DVD, které obsahují také mnoho dokumentů, klipy či písně v jiných alternací.

2. července 2007 měla v Divadle Hybernia premiéru zkrácená letní taneční verze muzikálu, uváděná pod jménem The Legend Of Golem. Choreografie pro tuto verzi vytvořila Kristina Kloubková. The Legend Of Golem byl určen výhradně pro turisty, průvodní slovo bylo nahráno anglicky, písně byly česky pouštěny na playback a představení doprovázely titulky v mnoha světových jazycích. Taneční představení bylo uváděno také v následující léto 2008.

Osoby a obsazení

Externí odkazy

Reference