Mata Hari: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Životopis: smazána duplicita s odstavcem v sekci fikce
vložení externího odkazu na web Před 100 lety
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
Řádek 37: Řádek 37:
{{Link FA|vo}}
{{Link FA|vo}}
{{Link FA|mt}}
{{Link FA|mt}}

== Externí odkazy ==
* [http://www.rozhlas.cz/pred100lety/spioni/_zprava/mata-hari-femme-fatale-i-naivka--1372716 Mata Hari: Femme fatale i naivka] - článek na Před 100 lety, speciálním webu Českého rozhlasu o 1. světové válce

Verze z 7. 11. 2014, 15:21

Tento článek je o nizozemské tanečnici. Další významy jsou uvedeny na stránce Mata Hari (rozcestník).
Lucien Walery: Mata Hari, 1906

Mata Hari (malajsky „oko nového svítání“, tj. Slunce, hindsky „mātā hari“, tj. matka boží), pravým jménem Margaretha Geertruida Zelleová (7. srpna 1876, Leeuwarden15. října 1917, Paříž), byla nizozemská orientální tanečnice, která se v průběhu první světové války stala agentkou Německa a Francie. Prezentovala se fiktivním životním příběhem, vystupovala v cirkusech, pózovala malířům a nejvíce proslula jako tanečnice exotických tanců. Známá byla ovšem i jako kurtizána a milenka mnoha prominentů. Její život se stal předlohou mnoha románů a filmových zpracování.

Životopis

Narodila se v rodině Adama Zelleho, obchodníka s klobouky a Antje van der Meulen. Otec ale jako podnikatel zkrachoval, matka záhy zemřela a děti vyrůstaly u příbuzných. Když jí bylo osmnáct, provdala se za 39-letého Rudolpha MacLeoda, kapitána nizozemské armády, původem ze Skotska, se kterým odcestovala na Jávu a Sumatru. Manželství ale nebylo ideální, prvorozený syn Norman John (1897-1902) tragicky zahynul, a tak v roce 1903 (některé prameny uvádějí 1902)[zdroj?] opustila rodinu a vrátila se do Evropy, nejprve do Paříže, později do Holandska. V roce 1904 se vrátila do Paříže, kde se živila jako orientální tanečnice. Postupně se stala slavnou a byla hostem mnoha velkých scén.

Když vypukla první světová válka, seznámila se v Holandsku s agentem Karlem Kramerem, který jí naverboval za 20000 franků do služeb německé rozvědky. Dalším jejím milencem byl Vadim Maslov, kapitán prvního pluku ruské carské armády, bojující na západní frontě po boku francouzských jednotek. V Paříži později přijala z rukou kapitána francouzské tajné služby Ladouxe obdobnou nabídku a stala se agentkou na dvě strany. V lednu 1917 se Francouzům dostala do rukou šifra, která ji prozradila. Dne 13. února byla v pařížském hotelu Elysées Palace zatčena. Díky její naivitě, důvěřivosti a neschopnosti rozlišit pravdu od fikce se stále více zaplétala do svých výpovědí (do té doby proti ní nebyly přímé důkazy) Přítěží byla navíc i problematická a nepříliš dobrá situace na západní frontě. Dubnová ofenzíva se zhroutila, plán útoku prozradil některý špion. Armáda potřebovala ukázat, že se zrádci se nemazlí.Soud, který se konal za zavřenými dveřmi, ji obvinil ze smrti 50 000 vojáků a odsoudil ji k trestu smrti. Při popravě, která se konala 15. října 1917 u zámku Vincennes, pouze tři z 12 výstřelů zasáhly její tělo,[zdroj?] ale zranění byla smrtelná.

Fikce

Dle životopisu, kterým se prezentovala dobové veřejnosti, se narodila na jihu Indie, ve svatém městě Jaffnapatamu, otec byl vznešený bráhman, matka bajadéra, která zemřela hned po porodu a ji samou adoptovali kněží.Tančila při pobožnostech a ve 13 letech byla unesena mladým anglickým důstojníkem, který se do ní zamiloval a oženil se s ní.Postupně propadla kouzlu orientálních tanců.


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mata Hari na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link FA

Externí odkazy