Aspektově orientované programování: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
minus zbytečné opakování (interwiki stačí)
ať je to jednoznačné
Řádek 1: Řádek 1:
'''Aspektově orientované programování''' ('''AOP''') je [[programovací paradigma]], jehož principem je soustředění vybraných částí logiky programu do tzv. ''aspektů''. Nástroje podporující AOP pak například dokáží zajistit, že se kód aspektu provede před spuštěním a po spuštění kterékoli veřejné [[Metoda (objektově orientované programování)|metody]] v určité [[třída (programování)|třídě]] a všech jejích potomcích. Typickým příkladem, kde lze s výhodou využít AOP, je logování. Autorem konceptu AOP je [[Gregor Kiczales]] a jeho tým v [[Xerox PARC]], který vyvinul první aspektově orientovaný jazyk [[AspectJ]].
'''Aspektově orientované programování''' ('''AOP''') je [[programovací paradigma]], jehož principem je soustředění vybraných částí logiky programu do tzv. ''aspektů''. Nástroje podporující AOP pak například dokáží zajistit, že se kód aspektu provede před spuštěním a po spuštění kterékoli veřejné [[Metoda (objektově orientované programování)|metody]] v určité [[třída (programování)|třídě]] (a v potomcích této třídy). Typickým příkladem, kde lze s výhodou využít AOP, je logování. Autorem konceptu AOP je [[Gregor Kiczales]] a jeho tým v [[Xerox PARC]], který vyvinul první aspektově orientovaný jazyk [[AspectJ]].


[[Kategorie:Paradigmata programování]]
[[Kategorie:Paradigmata programování]]

Verze z 6. 9. 2014, 15:14

Aspektově orientované programování (AOP) je programovací paradigma, jehož principem je soustředění vybraných částí logiky programu do tzv. aspektů. Nástroje podporující AOP pak například dokáží zajistit, že se kód aspektu provede před spuštěním a po spuštění kterékoli veřejné metody v určité třídě (a v potomcích této třídy). Typickým příkladem, kde lze s výhodou využít AOP, je logování. Autorem konceptu AOP je Gregor Kiczales a jeho tým v Xerox PARC, který vyvinul první aspektově orientovaný jazyk AspectJ.