Joss Whedon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m linkfix
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: en:Joss Whedon je dobrý článek; kosmetické úpravy
Řádek 21: Řádek 21:
[[Kategorie:Američtí ateisté]]
[[Kategorie:Američtí ateisté]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]

{{Link GA|en}}

Verze z 25. 8. 2014, 14:00

Joss Whedon (2012)

Joseph Hill „Joss“ Whedon (* 23. června 1964, New York) je americký scenárista a režisér. Proslavil se scénáři k několika úspěšným celovečerním filmům (např. Vetřelec: Vzkříšení) a především jako autor televizních seriálů Buffy, přemožitelka upírů (7 sérií), Angel (5 sérií), Firefly (1 série) a Dům loutek (2 série). Kromě toho je také autorem scénářů k několika komiksům (např. Fray, Serenity: Those Left Behind, Astonishing X-Men).

Online

Od 15. do 20. července 2008 byl volně ke stažení muzikál Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Muzikál byl vytvořen během stávky amerických scenáristů.

Avengers

Joss Whedon dostal nabídku od studia Marvel, aby režíroval komiksovými fanoušky velmi očekávaný filmový projekt Avengers. Whedon nabídku přijal a kromě režie napsal k filmu i scénář. Rovněž zrežíroval po-titulkovou scénu z filmu Thor, která naznačila, o co v jeho samotném filmu půjde. Natáčení filmu probíhalo na jaře a v létě roku 2011 a jeho premiéra proběhla v květnu o rok později. Avengers byl komerčně úspěšným snímkem, s tržbami přes 1,5 miliardy dolarů se stal třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Joss Whedon na Wikimedia Commons

Šablona:Marvel Studios

Šablona:Link GA