Záchlumí (okres Tachov): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktuální informace
→‎Volby v roce 2010: umazání neaktuální údajů
Řádek 59: Řádek 59:


V roce 2011 podal Michal Ješátko demisi a nahradil ho Josef Šach.
V roce 2011 podal Michal Ješátko demisi a nahradil ho Josef Šach.
Následně původně nezávislý kandidát Dana Váchová vstoupila do ČSSD. Na konci roku 2011 Dana Váchová podala demisi a za novou místostarostku zastupitelé zvolili Kateřinu Tichou.
Na konci roku 2011 Dana Váchová podala demisi a za novou místostarostku zastupitelé zvolili Kateřinu Tichou.
V současné době čítá zastupitelstvo obce 8 členů.
V současné době čítá zastupitelstvo obce 8 členů.



Verze z 9. 8. 2014, 18:43

Záchlumí
Znak obce ZáchlumíVlajka obce Záchlumí
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecZáchlumí
Obec s rozšířenou působnostíStříbro
(správní obvod)
OkresTachov
KrajPlzeňský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel450 (2023)[1]
Rozloha4,42 km²[2]
Katastrální území
Nadmořská výška497 m n. m.
Počet domů95 (2021)[3]
Počet k. ú.1
Kontakt
Adresa obecního úřaduZáchlumí 79
349 01 Stříbro
obec@zachlumi.cz
StarostaŠárka Trávníčková
Oficiální web: www.zachlumi.cz
Záchlumí
Záchlumí
Další údaje
Kód obce541664
Kód části obce190292
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Záchlumí leží v okrese Tachov, kraj Plzeňský. Nachází 5 km severně od Stříbra a 9 km jižně od Konstantinových Lázní. Ke dni 1.1.2014 zde žilo 374 obyvatel. Záchlumí se Ve vsi funguje obchod se smíšeným zbožím, mateřská a základní škola, restaurace.

Obec je plynofikovaná. Většina obyvatel je připojena na kanalizaci - ČOV v jižní části obce. V obci je veřejný vodovod, ostatní obyvatelé mají vlastní studny.

Historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1359. Německý název vsi - Eisenhüttel/Eisenhüttl. Do roku 1923 bývalo Záchlumí osadou Víchova - něm. Wickau/Wikau, poté samosprávnou obcí. V letech 1980 - 1990 bývalo osadou Stříbra a od podzimu roku 1990 má opět svou vlastní samosprávu.

Pamětihodnosti

Ve vsi se nachází gotický kostel Panny Marie, který byl v letech 1699-1701 barokně přestavěn, v současné době nákladně opravován. Nedaleko obce v lese se nachází Čertův kámen opředený mnoha pověstmi. Cca 30 metrů napravo od křižovatky Slavice-Cebiv se nachází zajímavý terénní relikt připomínající tvrz. V okolí obce se těžila železná ruda, odtud německý název vsi Eisenhuttel (Železná Huť).

Ve vsi se nachází starý Poplužní dvůr z první poloviny 19. století, který je v osobní vlastnictví.

Při cestě ke hřbitovu obnoven dřevěný křížek s obrázkem Panny Marie.

Z původních usedlostí vystavěných v selském baroku se dnes nic nedochovalo, neboť byly zbořeny a nahrazeny bytovou zástavbou v jižní části obce. V severní části byly vystavěny rodinné domky s úhlednými zahradami. Počet obyvatel od roku 1945 stoupl o 100 %. V posledních deseti letech se v obci realizovalo několik projektů - např. výstavba chodníků vedoucích ze severní části obce k mateřské škole, renovace budovy MŠ a její zahrady, renovace ZŠ a její zahrady, náves, křižovatka u MŠ nebo také výstavba nového zdroje pitné vody pro obec. Na své si také přišly děti, které získali revitalizací hřiště nový altán s tabulí na kreslení a pískoviště.

Kostel Panny Marie

Kolem obce vede síť cyklostezek otevřených v květnu roku 2005. V obci se každoročně pořádají akce, mezi které patří například Dětský den nebo Vítání adventu. V obci funguje také místní knihovna.

Volby v roce 2010

V roce 2010 vyhrála volby do obecního zastupitelstva kandidátní listina ČSSD. Do zastupitelstva se dostali - Šárka Trávníčková, František Vrzák, Dagmar Bocanová, Michal Ješátko a Kateřina Tichá. Dále zastupitelstvo obsadili 4 nezávislí kandidáti - Radka Křížová, František Štrobl, Petr Kříž a Dana Váchová. Zastupitelé do vedení obce zvolili tyto zástupce: Šárka Trávníčková - starostka, Dana Váchová - místostarostka, Radka Křížová - finanční výbor, Michal Ješátko - kontrolní výbor.

V roce 2011 podal Michal Ješátko demisi a nahradil ho Josef Šach. Na konci roku 2011 Dana Váchová podala demisi a za novou místostarostku zastupitelé zvolili Kateřinu Tichou. V současné době čítá zastupitelstvo obce 8 členů.

Okolí Záchlumí

Nedaleko obce se nachází Víchovský rybník, dříve velmi oblíbené campingové místo; nyní nefunkční. I přesto místo skýtá klid a pohodu na břehu rybníka obrostlého borovicemi. 3 km severně od Konstantinových Lázní se také nachází malé město Bezdružice se zámkem. V okolí Záchlumí doporučujeme také pizzerii v Dolních Polžicích, která je otevřená přes léto, wellness centrum Konstantin, stylově zařízenou kavárnu a mydlárnu na Krasíkově 1, nebo hippoturistiku ve stejnojmenné obci.

Pro nákup základních potravin slouží celoročně prodejna v jižní části obce naproti kostelu.

V letech 2012-2013 proběhla rozsáhlá rekonstrukce domu č.p. 17, který pochází zřejmě z 18. století (s ohledem na to, že ke konci 18. století bylo v obci sečteno 21 domů). V této budově se nyní nachází obecní úřad, společenský sál a knihovna.

Jarní a podzimní turistika

Obcí a jejím okolím prochází několik cyklotras. Přístupné lesy lze využít k procházkám podél Peterského potoka nebo do kolem mohylového pohřebiště a bájného Čertova kameneve do dlejší vesnice Kšice.

Letní turistika

Nedaleký Víchovský rybník nabízí na svých březích možnost stanování. Lesy okolo Záchlumí, především směrem na Kšice skýtají hojnost hub a lesního ovoce – především borůvek. Občerstvení zajišťuje od roku 2010 už jen obchod se smíšeným zbožím. V roce 2014 byla v Záchlumí otevřena nekuřácká restaurace, kde se mohou turisté občerstvit. Pro kuřáky je vyhrazena venkovní předzahrádka s posezením.

Zimní turistika

Pro svou nadmořskou výšku okolo 500 m n. m. a geografickým podmínkám je v Záchlumí dostatek sněhu pro mnohé zimní sporty. K sáňkování se používá kopec s místním, odstrašujícím názvem "Smrtelka". Za vhodných podmínek se dá po okolí dobře běžkovat.

Záchlumí a místní názvy

Záchlumí čp. 29, 39 a 40

V Záchlumí se užívá několik pomístních názvů. Pro zástavbu domů z 80. let 20.století se používá název Nové Záchlumí, někteří mu říkají Beverly, nebo Milionářská čtvrť. První název poukazuje na to, že výstavba je relativně nová, druhý a čtvrtý název poukazuje na movitost zde žijících obyvatel, nebo také na jejich úhledné zahrady.

Pro zástavbu domů z 50. 20.století let se používá název Staré Záchlumí, nejčastěji však Rafanda. Třetí užívaný název jsou pak dvojdomky, podle typu budov. Název Rafanda si vykládají místní každý jinak. Jedni říkají, že tomu dali název proto, že se zde lidé hádali - tedy rafali, jiní že tomu dali název proto, že zde štěkali nikoli lidé, ale psi. V Jižní části obce se užívají spíše názvy lokální - U Bytovek, U Kulturáku, Na návsi, U školky, U hřiště - lokální názvy jsou možná uvedeny proto, že se zde nacházejí domy velkého rozpětí čísel: od domu č.p. 1 až po dům č.p. 111

Odloučená část obce blíže ke Stříbru - uvedená na Jízdním řádu jako - Ústřední dílny se pomístně nazývá - Ókáčko. Jednoduše proto, že zde funguje fabrika - O.K. Záchlumí - neboli Opravy a kovovýroba.

Další fotografie

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Záchlumí na Wikimedia Commons

Šablona:InfoAktual

  1. Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]