Open Society Foundations: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kohelet (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Kohelet (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:
Název nadace je inspirován dílem [[Karl Popper|Karla Poppera]] ''[[Otevřená společnost a její nepřátelé]]''. Motto OSF: „Building a global alliance for open society.“
Název nadace je inspirován dílem [[Karl Popper|Karla Poppera]] ''[[Otevřená společnost a její nepřátelé]]''. Motto OSF: „Building a global alliance for open society.“


OSF a síť Sorosových nadací podporují otevřenou společnost působením na státní správu, podporou vzdělání, nezávislých médií, veřejného zdravotnictví a sociální, právní a ekonomické reformy. Důraz je kladen na liberální a [[Neomarxismus|neomarxistickou]] agendu s podporou [[Lidská práva|lidských práv]], [[Ženská práva|ženských práv]] a rasové rovnosti. OSF také usiluje o vytvoření otevřené globální společnosti prohlubováním spolupráce s dalšími nestátními organizacemi, vládami a mezinárodními institucemi. Některé programy realizuje OSI pouze na území USA.
OSF a síť Sorosových nadací podporují otevřenou společnost působením na státní správu, podporou vzdělání, nezávislých médií, veřejného zdravotnictví a sociální, právní a ekonomické reformy. Důraz je kladen na liberální a [[Neomarxismus|neomarxistickou]] agendu s podporou [[Lidská práva|lidských práv]], [[Ženská práva|ženských práv]] a rasové rovnosti. OSF také usiluje o vytvoření otevřené globální společnosti prohlubováním spolupráce s dalšími nestátními organizacemi, vládami a mezinárodními institucemi. Některé programy realizuje OSF pouze na území USA.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 27. 7. 2014, 03:31

Open Society Foundations (OSF), do roku 2011 Open Society Institute (OSI), je nadace, kterou v New Yorku v roce 1993 založil židovský finančník a filantrop George Soros. Vznikla na podporu Soros Foundations Network, sítě Sorosových nadací ve střední a východní Evropě a v bývalém Sovětském svazu (ve více než 60 zemích). V síti Sorosových nadací má svého zástupce také Česká republika – Nadace Open Society Fund Praha (Nadace OSF Praha). Tři pobočky OSI jsou v USA, jedna v Budapešti, Bruselu, Londýně a Paříži.

Název nadace je inspirován dílem Karla Poppera Otevřená společnost a její nepřátelé. Motto OSF: „Building a global alliance for open society.“

OSF a síť Sorosových nadací podporují otevřenou společnost působením na státní správu, podporou vzdělání, nezávislých médií, veřejného zdravotnictví a sociální, právní a ekonomické reformy. Důraz je kladen na liberální a neomarxistickou agendu s podporou lidských práv, ženských práv a rasové rovnosti. OSF také usiluje o vytvoření otevřené globální společnosti prohlubováním spolupráce s dalšími nestátními organizacemi, vládami a mezinárodními institucemi. Některé programy realizuje OSF pouze na území USA.

Historie

V roce 1984 Soros podepsal smlouvu mezi Soros Foundation (New York) a Maďarskou akademií věd a založil tak Soros Foundation Budapest. Open Society Institute byl vytvořen v roce 1993 jako zastřešující organizace Sorosových nadací ve střední a východní Evropě. V srpnu 2010 byl název změněn na Open Society Foundations, aby tak lépe odrážel svou roli zastřešující organizace pro Sorosovy nadace v různých zemích světa. Mezi lety 1993-2012 byl prezidentem Aryeh Neier, od roku 2012 je jím Christopher Stone.

Kritika

Kritici obviňují Sorose a jeho Open Society Foundations z rozvracení států s cílem nastolit jedinou globální vládu.[1][2] V Česku byl kritizován Roma Education Fund, který patří do sítě Sorosových Open Society Foundations, za pozitivní diskriminaci romských studentů, kterým uděluje stipendia na základě jejich etnického původu.[3]

Reference

  1. KREPEL, Terry. What Beck wants you to believe about Soros. Media Matters. 9 November 2010. Dostupné online. .
  2. BECK, Glenn. Five Step Plan. Fox News Channel:. November 10, 2010. Dostupné online. 
  3. RYCHETSKÝ, Jan. Studenti útočí na Romy: Stát vám dotuje studium. A my nemáme nic. Parlamentní listy [online]. 5. 5. 2012 [cit. 2014-07-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy