Strojírenství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Část, která patřila spíše do Strojnictví, přenesena tam
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Hlavní kategorie: jako první, řadicí klíč; kosmetické úpravy
Řádek 22: Řádek 22:
'''Blízký východ'''<br />
'''Blízký východ'''<br />
V období od 8. do 13. století, nazývaném Zlatý věk islámské vzdělanosti, docházelo na [[Blízký východ|blízkém východě]] k rozvoji strojírenství.
V období od 8. do 13. století, nazývaném Zlatý věk islámské vzdělanosti, docházelo na [[Blízký východ|blízkém východě]] k rozvoji strojírenství.
* [[ Al-Džazárí]] (1136 n. l. – 1206 n. l.) napsal v roce 1206 slavnou knihu jménem ''Kniha znalostí o důmyslných mechanických zařízeních''. Je také považován za vynálezce základních mechanismů, jako jsou [[Klikové mechanismy|klikový mechanismus]] a [[vačka]]<ref>P. Hill. ''The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices: Kitáb fí ma'rifat al-hiyal al-handasiyya''. Springer, 1973. ISBN 90-277-0329-9.</ref>.
* [[Al-Džazárí]] (1136 n. l. – 1206 n. l.) napsal v roce 1206 slavnou knihu jménem ''Kniha znalostí o důmyslných mechanických zařízeních''. Je také považován za vynálezce základních mechanismů, jako jsou [[Klikové mechanismy|klikový mechanismus]] a [[vačka]]<ref>P. Hill. ''The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices: Kitáb fí ma'rifat al-hiyal al-handasiyya''. Springer, 1973. ISBN 90-277-0329-9.</ref>.


'''Evropa'''<br />
'''Evropa'''<br />
Řádek 40: Řádek 40:
<references />
<references />


[[Kategorie:Strojírenství| ]]
[[Kategorie:Průmysl]]
[[Kategorie:Průmysl]]
[[Kategorie:Strojírenství]]
[[Kategorie:Technika]]
[[Kategorie:Technika]]

Verze z 4. 7. 2014, 09:34

Řez moderním diferenciálem vozu Porsche Cayenne

Strojírenství je technický obor, který je postaven na základech fyziky a nauky o materiálech. Strojírenství se zabývá návrhem, výrobou a údržbou strojů a zařízení. Je to jedna z nejstarších a nejobsáhlejších technických disciplín.

Strojírenství zahrnuje poznatky z mechaniky, kinematiky, dynamiky, hydromechaniky, termomechaniky a nauky o materiálech. Strojní inženýři používají znalosti z těchto oborů spolu s nástroji, jako jsou CAD, rapid prototyping a správa životního cyklu výrobku ke konstrukci turbín, jaderných reaktorů, motorových vozidel, letadel, lodí a mnoha dalších strojů a zařízení.

Strojírenství se nejrychleji rozvíjelo v průběhu průmyslové revoluce, nicméně jeho počátky lze vysledovat již ve starověku. V tomto oboru dochází k neustálému vývoji, strojní inženýři se dnes pohybují v oblastech jako biomechanika, mechatronika, nanotechnologie a kompozity.

Vývoj

Součást parní lokomotivy nazývaná křižák spojující pístní tyč s ojnicí

Záznamy o strojírenství se nacházejí v mnohých starověkých a středověkých kulturách po celém světě.

Starověké Řecko

Čína[2]

Blízký východ
V období od 8. do 13. století, nazývaném Zlatý věk islámské vzdělanosti, docházelo na blízkém východě k rozvoji strojírenství.

  • Al-Džazárí (1136 n. l. – 1206 n. l.) napsal v roce 1206 slavnou knihu jménem Kniha znalostí o důmyslných mechanických zařízeních. Je také považován za vynálezce základních mechanismů, jako jsou klikový mechanismus a vačka[3].

Evropa
K důležitému průlomu ve strojírenství došlo v Anglii během 17. století, kdy sir Isaac Newton zformuloval Newtonovy pohybové zákony (Zákon setrvačnosti, Zákon síly, Zákon akce a reakce). Newton nechtěl tyto zákony dlouhou dobu vydat, nakonec byl svými kolegy přesvědčen a v roce 1687 je publikoval ve svém díle Philosophiae Naturalis Principia Mathematica[4].

Moderní nástroje

Řada strojírenských firem, zejména těch, které působí v průmyslově vyspělých zemích, používá k návrhu a výrobě svých výrobků moderní nástroje, jako jsou CAE, CAD, MKP, CAM, CNC.

Související články

Reference

  1. "Heron of Alexandria" Encyclopædia Britannica Online
  2. Joseph Needham. Science and Civilization in China. Cambridge University Press, 2007. ISBN 0-521-32728-8.
  3. P. Hill. The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices: Kitáb fí ma'rifat al-hiyal al-handasiyya. Springer, 1973. ISBN 90-277-0329-9.
  4. Cohen, I. Bernard. Philosophiae naturalis principia mathematica. Harvard University Press, 1972. ISBN 0-674-66475-2.