Reformátor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Upravuji šablonu: Ověřit
Bimbi (diskuse | příspěvky)
m část. wikifikace
Řádek 2: Řádek 2:
{{wikifikovat}}
{{wikifikovat}}
{{Neověřeno}}
{{Neověřeno}}
'''Reformátor''' je člověk, který reformuje (opravuje) poměry mezi Biblí a tehdejšími církevní praxí.
'''Reformátor''' je [[člověk]], který reformuje (opravuje) poměry mezi [[Bible|Biblí]] a tehdejšími církevní [[praxe|praxí]].


Reformace (lat. obnovení či oprava) byl proces v křesťanské církvi s těžištěm v 16. století s cílem nápravy poměrů a návratu ke křesťanství, nezatíženému tradicí. V průběhu reformace se vytvořily protestanské církve.
Reformace (lat. obnovení či oprava) byl proces v křesťanské církvi s těžištěm v [[16. století]] s cílem nápravy poměrů a návratu ke [[křesťanství]] nezatíženému [[tradice|tradicí]]. V průběhu reformace se vytvořily protestanské [[církev|církve]].


== Příčina ==
== Příčina ==

Verze z 5. 6. 2014, 09:04

Reformátor je člověk, který reformuje (opravuje) poměry mezi Biblí a tehdejšími církevní praxí.

Reformace (lat. obnovení či oprava) byl proces v křesťanské církvi s těžištěm v 16. století s cílem nápravy poměrů a návratu ke křesťanství nezatíženému tradicí. V průběhu reformace se vytvořily protestanské církve.

Příčina

Teologickou příčinou reformace byl rozpor mezi Biblí a tehdejší církevní praxí. Papežství ignorovalo nebo potlačovalo kritiky poměrů. Sporná byla otázka odpustků, kterou jejich kritici označovali za kupčení se spásou. Nákladná správa majetku církve měla svůj odraz v zavádění stále nových církevních poplatků, což se setkávalo s odporem. Někteří reformátoři šli tak daleko, že obviňovali preláty z prodeje církevních úřadů (simonie).