Antilibanon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
malá úprava, kat.
opravy, rozšíření, rekat., +foto, interwiki
Řádek 1: Řádek 1:
[[Image:New community on the Golan .jpg|thumb|Pohled z [[Golanské výšiny|Golanských výšin]] na zasněžený [[Hermon]]]]
'''Antilibanon''' ('''Džabal aš-Šakrí''') je horský [[hřbet]] vystupující do výšky 3083 m a táhnoucí se ve směru sever - jih podél hranice se [[Sýrie|Sýrií]]. Hřbet tvoří východní svahy údolí Biká a jeho nejjižnějším [[vrchol|vrcholem]] je hora Hermon.
'''Antilibanon''' ([[arabština|arabsky]] ''Džabal aš-Šarkí'', tj. ''Východní hory'') je horské pásmo, táhnoucí se v délce zhruba 150 km severojižním směrem na pomezí [[Libanon]]u a [[Sýrie]]. Nejvyšší výšky dosahuje Antilibanon na svém jižním konci masívem hory [[Hermon]] (''Džabal aš-Šajch'', 2 814 m). Na západě Antilibanon poměrně strmě spadá do údolí [[Bikáa]], které ho odděluje od souběžně se táhnoucího pohoří [[Libanon (pohoří)|Libanon]]. Východní svahy Antilibanonu jsou o něco mírnější; poblíž jejich úpatí leží syrské hlavní město [[Damašek]]. Antilibanon je z velké části tvořen [[vápenec|vápenci]] a [[dolomit]]y, ve kterých se vyvinuly [[kras]]ové jevy s mnoha vodními prameny. Na [[srážky]] je bohatší západní část pohoří, obrácená ke [[Středozemní moře|Středozemnímu moři]]; podnebí na východní straně je o něco sušší.



[[Kategorie:Asijské hory a kopce]]
[[Kategorie:Pohoří v Asii]]
[[Kategorie:Pohoří v Asii]]
[[Kategorie:Geografie Libanonu]]
[[Kategorie:Geografie Sýrie]]

[[ca:Antilíban]]
[[de:Anti-Libanon]]
[[en:Anti-Lebanon]]
[[he:מול הלבנון]]
[[ja:アンチレバノン山脈]]
[[nl:Anti-Libanon]]
[[pl:Antyliban]]
[[sl:Antilibanon]]
[[fi:Antilibanon]]
[[sv:Antilibanon]]
[[uk:Антиліван]]

Verze z 19. 1. 2007, 21:05

Pohled z Golanských výšin na zasněžený Hermon

Antilibanon (arabsky Džabal aš-Šarkí, tj. Východní hory) je horské pásmo, táhnoucí se v délce zhruba 150 km severojižním směrem na pomezí Libanonu a Sýrie. Nejvyšší výšky dosahuje Antilibanon na svém jižním konci masívem hory Hermon (Džabal aš-Šajch, 2 814 m). Na západě Antilibanon poměrně strmě spadá do údolí Bikáa, které ho odděluje od souběžně se táhnoucího pohoří Libanon. Východní svahy Antilibanonu jsou o něco mírnější; poblíž jejich úpatí leží syrské hlavní město Damašek. Antilibanon je z velké části tvořen vápenci a dolomity, ve kterých se vyvinuly krasové jevy s mnoha vodními prameny. Na srážky je bohatší západní část pohoří, obrácená ke Středozemnímu moři; podnebí na východní straně je o něco sušší.