Malá pevnost Terezín: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Druhá světová válka: Novák, Václav - Terezín; Naše vojsko, Praha, 1979 str. 5
→‎První světová válka: Novák, Václav - Terezín; Naše vojsko, Praha, 1979 str. 7
Řádek 3: Řádek 3:


== První světová válka ==
== První světová válka ==
Za první světové války sehrála malá pevnost smutnou roli žaláře pro odpůrce rakousko-uherského imperialismu a války. V těsné blízkosti Terezína byl zřízen největší zajatecký tábor na našem území.
Za [[První světová válka|první světové války]] zde byl vězněn srbský nacionalista<ref>{{Citace elektronické monografie
Za [[První světová válka|první světové války]] zde byl vězněn srbský nacionalista<ref>{{Citace elektronické monografie
| příjmení = Hamouzová
| příjmení = Hamouzová

Verze z 1. 3. 2014, 16:15

Hlavní vstup do pevnosti (fotografováno z chodníku na Národním hřbitově Terezín)

Malá pevnost Terezín je výrazná část města Terezína nacházející se na pravém břehu řeky Ohře při bývalé státní silnici I/8 (nyní silnice II/608) na trase PrahaTepliceDrážďany asi 60 kilometrů severně od Prahy a 4 kilometry jihozápadně od Litoměřic. Tato původně vojenská pevnost vznikla společně s celým městem Terezínem koncem 18. století na pravém břehu Staré Ohře a v již 19. století sloužila jako vězení.

První světová válka

Za první světové války sehrála malá pevnost smutnou roli žaláře pro odpůrce rakousko-uherského imperialismu a války. V těsné blízkosti Terezína byl zřízen největší zajatecký tábor na našem území. Za první světové války zde byl vězněn srbský nacionalista[1] Gavrilo Princip, který 28. června 1914 spáchal v Sarajevu atentát na Františka Ferdinanda d'Este a jeho choť Žofii Chotkovou. Tato událost vedla ke vzniku 1. světové války. Princip zemřel na tuberkulózu, v otřesných podmínkách terezínského vězení po 4 letech 28. dubna 1918.

Druhá světová válka

V době druhé světové války zde sídlila od 10. 6. 1940 neblaze proslulá věznice pražského gestapa. Dnes se v něm nalézá sídlo muzejní, kulturní a vzdělávací instituce s názvem Památník Terezín. Těsně před hlavní západní branou Malé pevnosti (směrem k řece Ohři a Velké pevnosti) se nalézá Národní hřbitov Terezín. Vlivem špatných hygienických podmínek mezi vězni vypukla v tomto období epidemie skvrnitého tyfu.

Po 2. světové válce

V letech 19451948 Malá pevnost sloužila jakožto internační tábor pro německé válečné zajatce a dále také pro civilní osoby německé národnosti, které měly být na podkladě Benešových dekretů po válce odsunuty z Československa do Německa[2] .

Dozorci

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Malá pevnost Terezín na Wikimedia Commons

Reference

  1. HAMOUZOVÁ, Iveta. 1918: Zemřel Gavrilo Princip, pachatel atentátu na Františka Ferdinanda d'Este [online]. ČT24, 2008-4-28 [cit. 2010-08-31]. Dostupné online. 
  2. http://www.pamatnik-terezin.cz/showdoc.do?docid=115

Související články

Externí odkazy