Alžběta Anna Setonová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: Elizabeth Ann Bayley Seton - první americká řeholnice Narodila se 28.8.1774 - 4.1.1821 v New York ve Spojených státech amerických. Její dětství bylo poznamenáno ztrát…
 
úprava a přepracování
Řádek 1: Řádek 1:
Elizabeth Ann Bayley Seton - první americká řeholnice
[[Soubor:Saint Elizabeth Ann Seton (1774 - 1821).gif|thumb|Elizabeth Ann Bayley Seton]]
'''Elizabeth Ann Bayley Seton''' ([[28. srpen|28. srpna]] [[1774]], [[New York City|New York]], [[USA]] - [[4. leden|4. ledna]] [[1821]], [[Emmitsburg]], [[Maryland]], [[USA]]) byla první [[Spojené státy americké|americká]] [[řeholnice]] a [[Svatý|svatá]]. [[Blahořečení|Blahořečená]] byla [[papež]]em [[Jan XXIII.|Janem XXIII]] dne 17. března 1963. Dne 14. září 1975 byla papežem [[Pavel VI.|Pavlem VI.]] [[Kanonizace|svatořečená]] v slavnostním ceremoniálu na [[náměstí svatého Petra]].
Narodila se 28.8.1774 - 4.1.1821 v New York ve Spojených státech amerických.

Její dětství bylo poznamenáno ztrátou matky, již v ranném věku. Je zakladatelkou charitativního řádu řeholních sester v Marylandu a zároveň zakladatelkou první americké
římsko-katolické školy a sirotčince v Emmitsburgu. Tento řád dal postupem času vznik dalším šesti novým řádům sester římsko-katolické církve, které po vzoru Svaté Elizabeth provozovaly také školy a sirotčince, kde se učilo mnoho dětí zdarma.Elizabeth Ann zemřela na tuberkulózu 4.ledna 1821.
Její dětství bylo poznamenáno ztrátou matky, již v ranném věku. Je zakladatelkou charitativního řádu [[Řeholní sestra|řeholních sester]] v Marylandu a zároveň zakladatelkou první americké římskokatolické školy a [[Sirotčinec|sirotčince]] v Emmitsburgu. Tento řád dal postupem času vznik dalším šesti novým řádům sester [[Římskokatolická církev|římskokatolické církve]], které po vzoru [[Svatá Elisabeth|Svaté Elizabeth]] provozovaly také školy a sirotčince, kde se učilo mnoho dětí zdarma.

Zemřela na tuberkulózu dne 4. ledna 1821 ve věku 46 let. Dnes, její pozůstatky jsou pohřbeny v národní svatyně Saint Elizabeth Ann Seton v Emmitsburg, Maryland. Po její smrti byly řádem sester zakládány stejné sirotčince a řeholní řády daleko až na sever Ameriky, Cincinnati, New Orleans a založili též první nemocnici na západ od Mississippi v St Louis.
Elizabeth Ann Bayley Seton byla zbožná žena, jež svůj život zasvětila pomoci potřebným,což dokázala založením řádu řeholních sester, svým celoživotním dílem zasvěceným šíření církve a pomoci, tím dala základ pro vznik také dalších škol a nemocnic, jednu z nich založil po její smrti, její synovec J.R.Bayley, škola je známá pod názvem "Seton Hall University", byla oficiálně založena dne 1. září 1856 arcidiecézí v Newarku biskupem Jamesem Rooseveltem Bayley , což byl bratranec prezidenta Theodora Roosevelta . Biskup Bayley pojmenoval instituci po své tetě.
Svůj život zasvětila pomoci potřebným a celoživotní prací zaměřenou na šíření církve, tím dala základ pro vznik dalších škol a nemocnic. Jednu z nich založil po její smrti, její synovec J.R. Bayley. Škola je známá pod názvem ''Seton Hall University'' a byla oficiálně založena dne 1. září 1856 [[Arcidiecéze|arcidiecézí]] v [[Newark]]u [[biskup]]em [[James Roosevelt Bayley|Jamesem Rooseveltem Bayley]], což byl bratranec prezidenta [[Theodore Roosevelt]]a. Biskup Bayley pojmenoval instituci po .

Elizabeth Ann Seton byla blahořečená papežem Janem XXIII dne 17. března 1963, a také Papež Pavel VI ji vysvětil dne 14. září 1975 v slavnostním ceremoniálu na náměstí svatého Petra. V jeho slovech, "Elizabeth Ann Seton je svatá".
Zemřela na tuberkulózu 4.ledna 1821. Dnes jsou její pozůstatky pohřbeny v národní svatyni ''Saint Elizabeth Ann Seton'' v Emmitsburgu. Po její smrti byly řádem sester zakládány stejné sirotčince a [[řeholní řád]]y na severu Ameriky, v [[Cincinnati]], v [[New Orleans|New Orleansu]] a také byla založena první nemocnice na západ od řeky [[Mississippi (řeka)|Mississippi]] v [[St. Louis]].

{{Portály|Křesťanství}}
{{DEFAULTSORT:Seton, Elizabeth Ann Bayley}}
[[Kategorie:Římskokatoličtí svatí]]
[[Kategorie:Řeholnice]]
[[Kategorie:Narození 1774]]
[[Kategorie:Narození 28. srpna]]
[[Kategorie:Úmrtí 1821]]
[[Kategorie:Úmrtí 4. ledna]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Úmrtí na tuberkulózu]]

Verze z 1. 3. 2014, 01:01

Elizabeth Ann Bayley Seton

Elizabeth Ann Bayley Seton (28. srpna 1774, New York, USA - 4. ledna 1821, Emmitsburg, Maryland, USA) byla první americká řeholnice a svatá. Blahořečená byla papežem Janem XXIII dne 17. března 1963. Dne 14. září 1975 byla papežem Pavlem VI. svatořečená v slavnostním ceremoniálu na náměstí svatého Petra.

Její dětství bylo poznamenáno ztrátou matky, již v ranném věku. Je zakladatelkou charitativního řádu řeholních sester v Marylandu a zároveň zakladatelkou první americké římskokatolické školy a sirotčince v Emmitsburgu. Tento řád dal postupem času vznik dalším šesti novým řádům sester římskokatolické církve, které po vzoru Svaté Elizabeth provozovaly také školy a sirotčince, kde se učilo mnoho dětí zdarma.

Svůj život zasvětila pomoci potřebným a celoživotní prací zaměřenou na šíření církve, tím dala základ pro vznik dalších škol a nemocnic. Jednu z nich založil po její smrti, její synovec J.R. Bayley. Škola je známá pod názvem Seton Hall University a byla oficiálně založena dne 1. září 1856 arcidiecézí v Newarku biskupem Jamesem Rooseveltem Bayley, což byl bratranec prezidenta Theodore Roosevelta. Biskup Bayley pojmenoval instituci po ní.

Zemřela na tuberkulózu 4.ledna 1821. Dnes jsou její pozůstatky pohřbeny v národní svatyni Saint Elizabeth Ann Seton v Emmitsburgu. Po její smrti byly řádem sester zakládány stejné sirotčince a řeholní řády na severu Ameriky, v Cincinnati, v New Orleansu a také byla založena první nemocnice na západ od řeky Mississippi v St. Louis.