Wikipedista:MajkaDlo/Pískoviště/Pokus9: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MajkaDlo (diskuse | příspěvky)
založení hesla
 
MajkaDlo (diskuse | příspěvky)
m editace nadpisů, prokliků
Řádek 1: Řádek 1:
Leaking pipeline (překládáno jako podtékající/děravé potrubí) je název pro schéma objasňující, proč je ve vědě méně žen než mužů. Podle tohoto schématu jsou dívky a ženy náchylné k „propadnutí děravým potrubím“ vzdělávacího a následně kariérního systému ve vědních oblastech. V praxi to znamená, že jsou dívky a ženy odrazovány od předmětů jako jsou matematika a fyzika a následkem toho se ve všech fázích vzdělávacího procesu postupně snižují jejich počty ve vědních a technických oborech. Tento problém potom pokračuje i ve vědecké kariéře, kde jsou ženy stále znevýhodňovány.
'''Leaking pipeline''' (překládáno jako podtékající/děravé potrubí) je název pro schéma objasňující, proč je ve vědě méně žen než mužů. Podle tohoto schématu jsou dívky a ženy náchylné k „propadnutí děravým potrubím“ vzdělávacího a následně kariérního systému ve vědních oblastech. V praxi to znamená, že jsou dívky a ženy odrazovány od předmětů jako jsou matematika a fyzika a následkem toho se ve všech fázích vzdělávacího procesu postupně snižují jejich počty ve vědních a technických oborech. Tento problém potom pokračuje i ve vědecké kariéře, kde jsou ženy stále znevýhodňovány.


Děravé potrubí ve vzdělávacím a kariérním systému
== Děravé potrubí ve vzdělávacím a kariérním systému ==
Fenomén děravého potrubí je dobře pozorovatelný na vzdělávacím systému, kdy se počty dívek směřujících k vědeckému titulu snižují mnohem více než počty chlapců. Tento problém začíná už na základních školách, kdy učitelé většinou přistupují k dívkám jinak než k chlapcům a dívky tak mohou utrpět ztrátu sebevědomí. Učitelé mají například tendence dávat chlapcům větší prostor pro vyjádření se a také dostávají konstruktivnější zhodnocení svých odpovědí. Na středních školách je potom důležitým faktorem nízké sebevědomí, kterým dívky obvykle trpí. Strach z neúspěchu je tak může odradit od vědecké kariéry.
Fenomén děravého potrubí je dobře pozorovatelný na vzdělávacím systému, kdy se počty dívek směřujících k vědeckému titulu snižují mnohem více než počty chlapců. Tento problém začíná už na [[základní škola|základních školách]], kdy učitelé většinou přistupují k dívkám jinak než k chlapcům a dívky tak mohou utrpět ztrátu sebevědomí. Učitelé mají například tendence dávat chlapcům větší prostor pro vyjádření se a také dostávají konstruktivnější zhodnocení svých odpovědí. Na středních školách je potom důležitým faktorem nízké sebevědomí, kterým dívky obvykle trpí. Strach z neúspěchu je tak může odradit od vědecké kariéry.
Obrovskou potíž představuje také stereotyp, že matematika, fyzika a obecně vědecká práce je vhodné spíše pro chlapce a dívky jsou tak od těchto předmětů odrazovány tlakem okolí i nízkým sebevědomím.
Obrovskou potíž představuje také [[stereotyp]], že matematika, fyzika a obecně vědecká práce je vhodné spíše pro chlapce a dívky jsou tak od těchto předmětů odrazovány tlakem okolí i nízkým sebevědomím.
Pokud se ženám podaří projít vzdělávacím systémem a získat titul ve vědecké oblasti, čekají je další překážky v zaměstnání ve vědecké práci. Za největší handicap se považuje rodina a mateřství, neboť ženám je automaticky přisuzována starost o rodinu a domácnost, která jim nedovoluje věnovat se své práci stejně intenzivně jako mužům. Dále ženy zažívají potíže při včleňování se do mužského kolektivu, který v technických a vědních oblastech výrazně převažuje. S tím souvisí také sexuální narážky a obtěžování, kterým mohou být ženy v mužském prostředí vystaveny.
Pokud se ženám podaří projít vzdělávacím systémem a získat titul ve vědecké oblasti, čekají je další překážky v zaměstnání ve vědecké práci. Za největší handicap se považuje [[rodina]] a [[mateřství]], neboť ženám je automaticky přisuzována starost o rodinu a domácnost, která jim nedovoluje věnovat se své práci stejně intenzivně jako mužům. Dále ženy zažívají potíže při včleňování se do mužského kolektivu, který v technických a vědních oblastech výrazně převažuje. S tím souvisí také sexuální narážky a obtěžování, kterým mohou být ženy v mužském prostředí vystaveny.


Příčiny děravého potrubí
== Příčiny děravého potrubí ==
Hlavním důvodem, proč to mají ženy ve vědě těžší než muži a proč nemají ambice ve vědeckých a technických oborech setrvávat jsou genderové stereotypy. Moderní věda je založena na objektivitě a racionalitě, které jsou stereotypně připisovány mužům. Historicky bylo vzdělání určeno mužům. V 19. století, kdy ženy začaly požadovat přístup na univerzity a účast ve vědě, se pak vyrojily vědecké teorie o škodlivosti intelektuální činnosti u žen. Tyto teorie byly dávno vyvráceny, některé stereotypy však přetrvávají dodnes. Ženy jsou spojovány s emocionalitou, subjektivitou a privátní sférou, což stojí oproti pohledu na veřejnou sféru vědy jako racionální a objektivní. Pohled na vědu a způsoby výzkumu se však mění a věda není nadále striktně spojována s vlastnostmi stereotypně přisuzovanými mužům.
Hlavním důvodem, proč to mají ženy ve vědě těžší než muži a proč nemají ambice ve vědeckých a technických oborech setrvávat jsou genderové [[stereotyp|stereotypy]]. Moderní věda je založena na [[Objektivita|objektivitě]] a [[racionalita|racionalitě]], které jsou stereotypně připisovány mužům. Historicky bylo vzdělání určeno mužům. V 19. století, kdy ženy začaly požadovat přístup na univerzity a účast ve vědě, se pak vyrojily vědecké teorie o škodlivosti intelektuální činnosti u žen. Tyto teorie byly dávno vyvráceny, některé stereotypy však přetrvávají dodnes. Ženy jsou spojovány s emocionalitou, subjektivitou a privátní sférou, což stojí oproti pohledu na veřejnou sféru vědy jako racionální a objektivní. Pohled na vědu a způsoby výzkumu se však mění a věda není nadále striktně spojována s vlastnostmi stereotypně přisuzovanými mužům.


Možná řešení děravého potrubí
== Možná řešení děravého potrubí ==
Řešení podtékajícího potrubí je doporučováno řešit již od základních stupňů vzdělávacího procesu. Důležitým krokem je změna přístupu učitelů a učitelek k žákům a s tím související zvýšení sebevědomí u dospívajících dívek v matematice a dalších předmětech. Dívkám by tedy měla být věnována stejná pozornost jako chlapcům a mělo by jim být stejně jako chlapcům ukázáno, že mohou pracovat jako vědkyně, či doktorky. V kariérním systému lze potom následky děravého potrubí zmírnit například krátkodobými granty pro rodiče vracející se z mateřské dovolené, které by vědkyním pomohly překonat obtížné období po návratu do zaměstnání. Důležitá je také změna v chování vědců k jejich ženským kolegyním a umožnění jejich snadnějšího začlenění do pracovního kolektivu.
Řešení podtékajícího potrubí je doporučováno řešit již od základních stupňů vzdělávacího procesu. Důležitým krokem je změna přístupu učitelů a učitelek k žákům a s tím související zvýšení sebevědomí u dospívajících dívek v matematice a dalších předmětech. Dívkám by tedy měla být věnována stejná pozornost jako chlapcům a mělo by jim být stejně jako chlapcům ukázáno, že mohou pracovat jako vědkyně, či doktorky. V kariérním systému lze potom následky děravého potrubí zmírnit například krátkodobými granty pro rodiče vracející se z [[Mateřská dovolená|mateřské]] a [[rodičovská dovolená|rodičovské dovolené]], které by vědkyním pomohly překonat obtížné období po návratu do zaměstnání. Důležitá je také změna v chování vědců k jejich ženským kolegyním a umožnění jejich snadnějšího začlenění do pracovního kolektivu.

== Odkazy ==
=== Reference ===
<nowiki><references /></nowiki>
<nowiki>[[Kategorie:Sociologické pojmy]]</nowiki>


Zdoje
Zdoje

Verze z 7. 2. 2014, 16:54

Leaking pipeline (překládáno jako podtékající/děravé potrubí) je název pro schéma objasňující, proč je ve vědě méně žen než mužů. Podle tohoto schématu jsou dívky a ženy náchylné k „propadnutí děravým potrubím“ vzdělávacího a následně kariérního systému ve vědních oblastech. V praxi to znamená, že jsou dívky a ženy odrazovány od předmětů jako jsou matematika a fyzika a následkem toho se ve všech fázích vzdělávacího procesu postupně snižují jejich počty ve vědních a technických oborech. Tento problém potom pokračuje i ve vědecké kariéře, kde jsou ženy stále znevýhodňovány.

Děravé potrubí ve vzdělávacím a kariérním systému

Fenomén děravého potrubí je dobře pozorovatelný na vzdělávacím systému, kdy se počty dívek směřujících k vědeckému titulu snižují mnohem více než počty chlapců. Tento problém začíná už na základních školách, kdy učitelé většinou přistupují k dívkám jinak než k chlapcům a dívky tak mohou utrpět ztrátu sebevědomí. Učitelé mají například tendence dávat chlapcům větší prostor pro vyjádření se a také dostávají konstruktivnější zhodnocení svých odpovědí. Na středních školách je potom důležitým faktorem nízké sebevědomí, kterým dívky obvykle trpí. Strach z neúspěchu je tak může odradit od vědecké kariéry. Obrovskou potíž představuje také stereotyp, že matematika, fyzika a obecně vědecká práce je vhodné spíše pro chlapce a dívky jsou tak od těchto předmětů odrazovány tlakem okolí i nízkým sebevědomím. Pokud se ženám podaří projít vzdělávacím systémem a získat titul ve vědecké oblasti, čekají je další překážky v zaměstnání ve vědecké práci. Za největší handicap se považuje rodina a mateřství, neboť ženám je automaticky přisuzována starost o rodinu a domácnost, která jim nedovoluje věnovat se své práci stejně intenzivně jako mužům. Dále ženy zažívají potíže při včleňování se do mužského kolektivu, který v technických a vědních oblastech výrazně převažuje. S tím souvisí také sexuální narážky a obtěžování, kterým mohou být ženy v mužském prostředí vystaveny.

Příčiny děravého potrubí

Hlavním důvodem, proč to mají ženy ve vědě těžší než muži a proč nemají ambice ve vědeckých a technických oborech setrvávat jsou genderové stereotypy. Moderní věda je založena na objektivitě a racionalitě, které jsou stereotypně připisovány mužům. Historicky bylo vzdělání určeno mužům. V 19. století, kdy ženy začaly požadovat přístup na univerzity a účast ve vědě, se pak vyrojily vědecké teorie o škodlivosti intelektuální činnosti u žen. Tyto teorie byly dávno vyvráceny, některé stereotypy však přetrvávají dodnes. Ženy jsou spojovány s emocionalitou, subjektivitou a privátní sférou, což stojí oproti pohledu na veřejnou sféru vědy jako racionální a objektivní. Pohled na vědu a způsoby výzkumu se však mění a věda není nadále striktně spojována s vlastnostmi stereotypně přisuzovanými mužům.

Možná řešení děravého potrubí

Řešení podtékajícího potrubí je doporučováno řešit již od základních stupňů vzdělávacího procesu. Důležitým krokem je změna přístupu učitelů a učitelek k žákům a s tím související zvýšení sebevědomí u dospívajících dívek v matematice a dalších předmětech. Dívkám by tedy měla být věnována stejná pozornost jako chlapcům a mělo by jim být stejně jako chlapcům ukázáno, že mohou pracovat jako vědkyně, či doktorky. V kariérním systému lze potom následky děravého potrubí zmírnit například krátkodobými granty pro rodiče vracející se z mateřské a rodičovské dovolené, které by vědkyním pomohly překonat obtížné období po návratu do zaměstnání. Důležitá je také změna v chování vědců k jejich ženským kolegyním a umožnění jejich snadnějšího začlenění do pracovního kolektivu.

Odkazy

Reference

<references /> [[Kategorie:Sociologické pojmy]]

Zdoje LINKOVÁ, Marcela et al., eds.. Nejisté vyhlídky: Proměny vědecké profese z genderové perspektivy (Praha: Slon, 2013). LINKOVÁ, Marcela, „Děravé potrubí: Genderové zatížení vědecké profese“, Gender, rovné příležitosti, výzkum, duben 2002. PELL, Alice N. „Fixing the leaky pipeline: Women scientists in academia“, Journal of Animal Science 74, č.11 (listopad 1996).