Epistemologie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m úprava záv. odkazů
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Wikislovník}} do odkazů a s parametrem
Řádek 18: Řádek 18:


== Odkazy ==
== Odkazy ==
=== Externí odkazy ===
{{Wikislovník|gnozeologie}}
* {{Wikislovník|heslo=gnozeologie}}

=== Reference ===
=== Reference ===
<references />
<references />

Verze z 4. 2. 2014, 13:01

Gnoseologie (z řeckého γνῶσις gnósis poznání + λόγος logos slovo, řeč), v anglosaské literatuře obvykle epistemologie (z řec. έπιστήμη epistémé znalost, schopnost) či noetika (z řec. νοήμα noéma myšlenka) je filozofická disciplína, která zkoumá lidské poznání, jeho vznik, proces a předmět.

Teorie poznání

Otázkou lidského poznání se zabývá několik speciálních vědpsychologie, fyziologie, sociologie a další. Pokud by bylo poznání pouze otázkou různých účinků působení v rámci empirické příčinné souvislosti, pak by zkoumání poznání náleželo čistě empirickým vědám. Avšak tyto vědy nejsou schopny popsat, co vlastně poznání je. Důvod této nejasnosti je prostý – poznání či zkušenost není přístupné zkušenosti. Poznání je předpokladem poznání, podobně jako oko je předpokladem zraku, avšak současně není v jeho zorném poli.[zdroj?] Proto byla působící příčina poznání v dějinách marně hledána. Lze pouze Descartovo Myslím, tedy jsem obrátit a považovat bytí za nevyhnutelnou podmínku predikátu „myslím“. Podobně byl dlouho za působící příčinu hmoty považován atom. Zdánlivá nelogičnost Descartova postoje umožnila rozmach materialismu, který začal již v 19. století.[1]

Odkazy

Externí odkazy

Reference

  1. NIETZSCHE, Friedrich. Mimo dobro a zlo. Praha: Aurora, 1996. Kapitola Hlava první: O předsudcích filozofů, paragraf 17. 

Literatura

Související články

Šablona:Link GA Šablona:Link GA