Železniční hraniční přechod Stožec–Haidmühle: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miropiro (diskuse | příspěvky)
změna odkazu na článek o Stožci
(Žádný rozdíl)

Verze z 8. 1. 2014, 21:03

Železniční hraniční přechod Stožec - Haidmühle fungoval v letech 1910-1948. Jednalo se o pokračování současné trati č. 194 České Budějovice - Černý Kříž / Nové Údolí - Volary. V roce 1999 byl na tomto hraničním přechodu obnoven krátký symbolický úsek, na kterém je provozována šlapací drezína.

1910-1948

V roce 1910 se železnice dostala i do tehdy rozvíjející se obce Nové Údolí jak z českého Stožce tak z bavorského Haidmühle.

V době největší slávy jezdily dokonce přímé vlaky v úseku Volary - Pasov. Po 2. světové válce byl provoz na tomto hraničním přechodu zastaven. V roce 1948 byla vytrhána trať v úseku Nové Údolí - Haidmühle a v úseku Stožec - Nové Údolí byla zastavena veškerá doprava.

Po dlouhá léta končily české vlaky ve Stožci a německé vlaky v Haidmühle, později byl v Německu zastaven provoz v úseku Haidmühle - Jandelsbrunn a úsek byl posléze vytrhán.

1989-1993

Po sametové revoluci v roce 1989 se začalo zvažovat obnovení provozu. Už v roce 1990 se vlaky rozjely až do Nového Údolí a začaly se vypracovávat projekty na obnovu úseku Nové Údolí - Pasov. Vzhledem na značnou finanční náročnost případné obnovy trati zejména na německé straně bylo od myšlenky obnovení provozu na celé trati upuštěno. Na řadu tak přišly úvahy o obnově tratě alespoň do Haidmühle, což si za cíl vytyčil spolek Pošumavská jižní dráha.

1996-současnost

Informační tabule PJD

V roce 1996 vznikl spolek Pošumavská jižní dráha a ten si dal za úkol zprovoznit aspoň krátký úsek přes hranice.

Nejdříve byly položeny koleje na české straně, kde byly odstaveny 3 vagony, ve kterých je umístěno muzeum pošumavských lokálek, ubytování a občasný prodej občerstvení, suvenýrů a dalšího zboží.

V roce 2001 byly dokončeny koleje i na německé straně, byla vyrobena šlapací drezína „Gigant“ a byl otevřen neoficiální železniční hraniční přechod Nové Údolí - Haidmühle se sezónním provozem.

Tato trať s rozchodem 1435 mm je dlouhá 105 metrů a je to nejkratší mezinárodní železniční trať na světě.[zdroj?]

Na trati se nachází zastávky:

  • U Břízy

Užitečné odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Pošumavská jižní dráha na Wikimedia Commons