Manučar Kvirkvelija: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ještě ten minule avizovaný fix links ;-(
Bez shrnutí editace
Řádek 33: Řádek 33:
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Zápasnická trojkoruna]]

Verze z 1. 1. 2014, 18:11

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka |}

Manučar Kvirkelia [Manučar Kvirkveli'a] (gruzínsky:მანუჩარ კვირკველია), (* 12. října 1978 Ozurgeti) je bývalý gruzínský zápasník, specialista na řecko-římský zápas. Je olympijských vítězem z roku 2008.

V mládí chtěl hrát fotbal, ale matka ho přemluvila aby šel do zápasnického oddílu. Zápas se mu zalíbil a už u něho zůstal.

Pozornost na sebe upoutal až v roce 2002 kdy získal medaili na mistrovství Evropy a světa. Důvodem proč Gruzii nereprezentoval dříve bylo jeho neodhodlání vyhrát domácí titul. V roce 2003 získal titul mistra světa. Zápasil v polostřední váhové kategorii do 66 kg a ta se mu v olympijském roce stala osudnou. Před olympijskými hrami v Athénách v roce 2004 musel shazovat 12kg. V prvním kole s nakonec stříbrným Turkem Eroğluem neudržel nervy na uzdě a byl diskvalifikován za nesportovní chování. Diskvalifikace se týkala i jeho dalších dvou zápasů ve skupině (v roce 2004 se naposledy bojovalo ve skupinách). Po hrách se zdráhal s návratem domů a radši jel se svým dobrým přítelem Dokturišvilim do Taškentu slavit jeho zlatou medaili, kterou vybojoval pro Uzbekistán. První věc co udělal po olympijských hrách byla změna váhové kategorie.

V roce 2008 na hrách v Pekingu startoval v kategorii středních vah do 74 kg. Účast na hrách si vybojoval až na kvalifikačním turnaji. Na samotném turnaji více než se svými soupeři bojoval s psychikou, protože s hrami propukl v jeho vlasti ozbrojený konflikt. Dokázal se přes tyto osobní problémy přesnést a ve finále nedal šanci svému čínskému soupeři. Zlatou medaili však naplno neslavil, protože v Gruzii byl tehdy vyhlášený státní smutek za oběti bombardování města Gori.

Kvirkvelia měl vynikající zápasnickou techniku a nejednu sezónu byl vyhlášen jako nejlepší zápasník ve své váhové kategorii (naposledy v roce 2007). Jeho slabinou byla slabší životospráva a poněkud svérázná povaha.

Externí odkazy