Sedm anglosaských království: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 4: Řádek 4:
<gallery perrow="4">
<gallery perrow="4">
Soubor:FlagOfWessex.svg|[[Wessex]] (Západní Sasko)
Soubor:FlagOfWessex.svg|[[Wessex]] (Západní Sasko)
Soubor:FlagOfSussex.PNG|[[Sussex (království)|Sussex]] (Jižní Sasko)
Soubor:Blason En Sussex.svg|[[Sussex (království)|Sussex]] (Jižní Sasko)
Soubor:Flag of Northumbria.svg|[[Northumbrie]]
Soubor:Flag of Northumbria.svg|[[Northumbrie]]
Soubor:Coat of arms of Essex.svg|[[Essex (království)|Essex]] (vlastně Východní Sasko)
Soubor:Coat of arms of Essex.svg|[[Essex (království)|Essex]] (vlastně Východní Sasko)

Verze z 31. 12. 2013, 01:13

Británie okolo roku 878, Danelaw zlatou barvou

Sedm anglosaských království nebo Heptarchie je pojem používaný pro označení starověkých anglosaských království na jihu, východě a v centru Británie na konci starověku a na počátku středověku do sjednocení Anglie (Skotsko a Wales byly v té době také rozděleny na několik království). První použití tohoto termínu spadá do období 12. století. Označuje přibližně období od roku 500 do roku 850, tedy dobu následující po odchodu římských legií až do sjednocení Anglie Egbertem z Wessexu. Pojem heptarchie odkazuje na existenci sedmi království, která byla základem sjednoceného anglického království:

Rozsah

V různých etapách tohoto období jednotliví vládcové Northumbrie, Mercie a Wessexu ovládli větší část Anglie a mohou se tak považovat za významnější, ale i v těchto případech se dá hovořit o jednotlivých oddělených královstvích. Poslední výzkumy ukazují, že některá tato království (například Essex a Sussex) svým významem nedosahovala na důležitost ostatních. Dále existovalo vedle těchto sedmi království několik dalších důležitých politických center, jejichž vliv byl srovnatelný s některými se sedmi království. Jednalo se o království (nebo jejich části) – Bernicia a Deria v Northumbrii, Lindsey v oblasti dnešního Lincolnshire, Hwicce na jihozápadě Midlands, Magonsete v Mercii, Whitwara na Isle of Wight, Střední Anglie – skupina kmenů usídlených v okolí současného Leicestershire, Hestingas v okolí Hastingsu a Gewisse v dnešním Hampshire.[pozn. 1]

Konec sedmi království

Konec vlády sedmi království byl postupným procesem. Nájezdy Vikingů v 9. století vedly k vytvoření jimi kontrolované oblasti v okolí Yorku a později k rozšíření jejich panství na území označované jako Danelaw (území kde platily dánské zákony – oblast v centru a na východě Anglie). Potřeba sjednocení proti společnému nepříteli vedly k tomu, že Alfréd Veliký bojoval proti Dánům v 9. století jako vůdce Anglosasů. Jeho následníci ve Wessexu (hlavně Ethlestan) posilovali sjednocený anglický stát, až se původní rozdělení na jednotlivá království stalo nevýznamné.

Poznámky

  1. Český pojem "král" a "království" je pozdější konstrukcí, která nahradila předešlé pojmy "kníže" a "knížectví", které hierarchicky poklesly a které nelze v ranné středověku od "krále" fakticky rozlišit. Slovo "kníže" je ze stejného germánského zdroje (*kuning), jako anglické "king" a německé "könig", které si ovšem zachovaly význam "král", tj. vládce země.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heptarchy na anglické Wikipedii.