Václav Turek (umělec): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wikiúprava, vypuštění neencyklopedických částí
m - Soubor:White_selfportrait.jpg (na Commons smazal commons:User:Fastily, důvod: Copyright violation: If you are the copyright holder/author and/or have authorization to upload the file, email commons:COM:OTRS)
Řádek 71: Řádek 71:
Soubor:Yellow selfportrait.jpg
Soubor:Yellow selfportrait.jpg
Soubor:Winter in the countryside.jpg
Soubor:Winter in the countryside.jpg

Soubor:White selfportrait.jpg
Soubor:Táňa.jpg
Soubor:Táňa.jpg
Soubor:Yellow-blue houses.jpg
Soubor:Yellow-blue houses.jpg

Verze z 25. 12. 2013, 01:37

Václav Turek
Václav Turek
Václav Turek
Narození2. července 1924
Šahy, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí29. ledna 1988 (ve věku 63 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
VzděláníAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánímalíř, grafik, Sochař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Turek (2. července 1924 Šahy, Slovensko29. ledna 1988, Praha) byl český malíř, grafik a sochař.

Život

Narodil se v roce 1924 v Šahách v rodině českého stavebního inženýra. Po jeho smrti v roce 1937 se rodina vrátila zpět do Prahy. Studoval na Národní grafické škole u profesorů J. Vodrážky a K. Müllera a poté na Akademii výtvarných umění v Praze v atelieru prof. Vlastimila Rady (1945–1950). Jeho generačními druhy byli Oldřich Oplt, Josef Jíra, Ladislav Čepelák, Vladimír Tesař, Bohdan Kopecký aj.

Od roku 1951 byl členem Umělecké besedy a Svazu českých výtvarných umělců. V letech 1962–1965 absolvoval interní aspiranturu na AVU, pracoval jako asistent v atelieru prof. V. Rady a posléze v atelieru prof. Karla Součka. Od počátku 70. let až do své smrti v roce 1988 vedl na AVU samostatný kurz figurálního kreslení (tzv. „Večerní akt“). Jeho rukami prošly stovky posluchačů a jeho kurzy byly intenzivní a nápadité.

Nikdy nevstoupil do komunistické strany, což mu spolu s emigrací jeho sestry znemožnilo kariérní postup. Strávil celou svoji pedagogikou dráhu jako odborný asistent, snad jediný a nejdéle sloužící v dějinách pražské Akademie. Působil rovněž jako soudní znalec v oboru výtvarné umění. Zemřel v roce 1988.

Dílo

Jeho tvorba zahrnuje malbu, grafiku, kresby, artprotisy a sochy. Ve svém díle střídal motivy krajinářské i figurální, v názorové polarizaci mezi abstrakcí a moderním realismem.

V roce 1962 u příležitosti jeho první samostatné výstavy napsal V. Rada: „Václav Turek usiluje o vyjádření toho, co cítí a co prožil. Jsou to zážitky spíše vnitřní, než vizuální. Vidím jak jeho svět, svět jeho představ se zužuje, ale také koncentruje. Jedná se tu především o člověka, o jeho tvář, jeho osud. Vše vyjádřeno soudobými, úspornými a často i úpornými prostředky.“

V pozdějších letech městské motivy a portrétní tvorbu v jeho tvorbě zatlačila do pozadí krajinomalba. Na této proměně měl rozhodující podíl i jeho rodící se hluboký vztah k jižním Čechám. Hlavním motivem jeho obrazů se staly geometrizující linie vesnických štítů. Znovu a znovu v nekonečných variantách kladl do magického prostoru krajiny kvádry a trojúhelníky, ze kterých skládal venkovská stavení.

Vždy dlouho trvalo, než byl ochoten obraz považovat za hotový. Jeho tvorba se uzavřela předčasně ve druhé polovině 70. let, kdy kvůli zdravotním a postupně i psychickým problémům přestal aktivně tvořit.

Obrazy (výběr)

  • portréty K. Sudka, A. Pelce, V. Rady, L. Radové, B. Němcové, J. Zrzavého, K. Makovského, V. Majakovského , J. Wericha, F. Hrubína, I. Šperlinga.
  • autoportréty
  • krajiny
  • sochy
  • litografie
  • drobná grafika
  • kresby

Výstavy

Zastoupení ve sbírkách

Národní galerie, Alšova jihočeská galerie, Galerie hl. města Prahy, Ministersvo kultury, Ministerstvo zahraničí, Divadelní ústav, Krajská galerie Roudnice, Středočeská galerie Nelahozeves a další.

Galerie

Odkazy

Literatura

  • Dreslerová, D. – Stejskal, A. – Beneš, J. 2003: Historická krajina severního Prácheňska. Písek: Prácheňské nakladatelství

Externí odkazy