Oko (past): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava fixlinku
m tzpo
Řádek 2: Řádek 2:
[[File:Chytací oka.jpg|left|thumb|220px|chytací oka]]
[[File:Chytací oka.jpg|left|thumb|220px|chytací oka]]


[[Past]] je do značné míry samočinná a nevyžaduje přítomnost lovce. Někdy se používá v kombinaci s napruženým kmínkem, který kořist sevře nebo zvedne ze země a uškrtí, případně v kombinaci se vhodnou návnadou. Vyžaduje dobrou znalost zvyklostí [[kořisti]] (obvyklé stezky, způsob pohybu, obvyklou výšku hlavy nad terénem...). Z toho důvodů jsou známy nejrůznější varianty stražení. Přírodní národy používají k jeho výrobě kožené řemínky, provazy z rostliných vláken, [[koňské žíně]] atp. S rozšířením [[drát]]u a později plastových strun přešli lovci k použití těchto materiálů. Kořistí bývají nejčastěji [[ptáci]] nebo [[savci]]. V ČR je tradiční pastí [[pytlák]]ů. Použití této pasti je nelegální (v rozporu se zákonem o [[myslivost]]i, zákonem na ochranu zvířat i s mysliveckou etikou) a v našich podmínkách ho nelze tolerovat.
[[Past]] je do značné míry samočinná a nevyžaduje přítomnost lovce. Někdy se používá v kombinaci s napruženým kmínkem, který kořist sevře nebo zvedne ze země a uškrtí, případně v kombinaci se vhodnou návnadou. Vyžaduje dobrou znalost zvyklostí [[kořisti]] (obvyklé stezky, způsob pohybu, obvyklou výšku hlavy nad terénem...). Z toho důvodů jsou známy nejrůznější varianty stražení. Přírodní národy používají k jeho výrobě kožené řemínky, provazy z rostlinných vláken, [[koňské žíně]] atp. S rozšířením [[drát]]u a později plastových strun přešli lovci k použití těchto materiálů. Kořistí bývají nejčastěji [[ptáci]] nebo [[savci]]. V ČR je tradiční pastí [[pytlák]]ů. Použití této pasti je nelegální (v rozporu se zákonem o [[myslivost]]i, zákonem na ochranu zvířat i s mysliveckou etikou) a v našich podmínkách ho nelze tolerovat.


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 19. 12. 2013, 11:20

Oko (pytlácké oko) je jednoduchá past tvořená vhodně umístěnou zrdhovací smyčkou.

chytací oka

Past je do značné míry samočinná a nevyžaduje přítomnost lovce. Někdy se používá v kombinaci s napruženým kmínkem, který kořist sevře nebo zvedne ze země a uškrtí, případně v kombinaci se vhodnou návnadou. Vyžaduje dobrou znalost zvyklostí kořisti (obvyklé stezky, způsob pohybu, obvyklou výšku hlavy nad terénem...). Z toho důvodů jsou známy nejrůznější varianty stražení. Přírodní národy používají k jeho výrobě kožené řemínky, provazy z rostlinných vláken, koňské žíně atp. S rozšířením drátu a později plastových strun přešli lovci k použití těchto materiálů. Kořistí bývají nejčastěji ptáci nebo savci. V ČR je tradiční pastí pytláků. Použití této pasti je nelegální (v rozporu se zákonem o myslivosti, zákonem na ochranu zvířat i s mysliveckou etikou) a v našich podmínkách ho nelze tolerovat.