Metro v Soulu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Soulské metro''' Je podzemní rychlodráha v Jihokorejském hlavním městě Soulu. Denně přepraví až 8 milionů cestujících.Celková délka všech linek je něc…
 
pož. na upřesnění + úpravy
Řádek 8: Řádek 8:


== Proti sebevraždám ==
== Proti sebevraždám ==
[[Zřizovatel]] soulského metra nechal nedávno do všech stanic nainstalovat skleněné [[zábrany]], které mají sloužit proti sebevraždám, kterých se v jižní Koreji děje mnoho. Jižní Korea dokonce patří mezi země s největším počtem sebevražd na světě. Zábrany mají skleněné dveře, které se otevřou společně s dveřmi vlaku, když souprava zastaví ve stanici.
[[Zřizovatel]] soulského metra nechal nedávno{{kdy}} do všech stanic nainstalovat skleněné [[zábrany]], které mají sloužit proti sebevraždám, kterých se v jižní Koreji děje mnoho. Jižní Korea dokonce patří mezi země s největším počtem sebevražd na světě. Zábrany mají skleněné dveře, které se otevřou společně s dveřmi vlaku, když souprava zastaví ve stanici.


<gallery>
<gallery>
Soubor:Seoul Subway 1 Ichon.jpg|Stanice soulského metra
Soubor:Seoul Subway 1 Ichon.jpg|Stanice soulského metra
<gallery>
Soubor:Seoul Subway linemap en.png|Mapa soulského metra
Soubor:Seoul Subway linemap en.png|Mapa soulského metra


</gallery>
</gallery>

Verze z 14. 12. 2013, 21:10

Soulské metro Je podzemní rychlodráha v Jihokorejském hlavním městě Soulu. Denně přepraví až 8 milionů cestujících.Celková délka všech linek je něco okolo 287 kilometrů. Od roku 2005 metro obsluhuje provincie Čhonam a Čungnam. Okolo 70 procent délky metra se nachází pod povrchem. Zbylých 40 procent metra vede po povrchu.

Historie

Metro bylo otevřeno v roce 1974. Tehdy dráhu provozovala společnost Korail. V 70. a 80. letech dvacátého století byly otevřeny linky 2, 3 a 4. Dnes metro zajišťuje společnost SMRT. V současné době má metro 8 linek.

Zatížení

Soulské metro patří mezi nejzatíženější metra na světě. Denně přepraví až 8 milionů cestujících

Proti sebevraždám

Zřizovatel soulského metra nechal nedávno[kdy?] do všech stanic nainstalovat skleněné zábrany, které mají sloužit proti sebevraždám, kterých se v jižní Koreji děje mnoho. Jižní Korea dokonce patří mezi země s největším počtem sebevražd na světě. Zábrany mají skleněné dveře, které se otevřou společně s dveřmi vlaku, když souprava zastaví ve stanici.