Hulán: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 27 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q382603)
m →‎Související články: vyřešení Commonscat
Řádek 13: Řádek 13:


== Související články ==
== Související články ==
{{Commonscat}}
{{commonscat|Uhlans}}
*[[Arkebuzír]]
* [[Arkebuzír]]
*[[Dragoun]]
* [[Dragoun]]
*[[Husar]]
* [[Husar]]
*[[Kyrysník]]
* [[Kyrysník]]
*[[Rytíř]]
* [[Rytíř]]
*[[Švališér]]
* [[Švališér]]


[[Kategorie:Jezdectvo]]
[[Kategorie:Jezdectvo]]

Verze z 25. 10. 2013, 13:55

Huláni v rakouské armádě roku 1866
Další významy jsou uvedeny na stránce Hulán (rozcestník).

Hulán byl příslušník polské kavalérie. V době po trojím dělení Polska působili huláni i v habsburské armádě.

Tradice hulánů spadá do doby první poloviny 13. století, kdy do Polska vpadli Tataři. Hulán vlastně znamenal "junák". Ve Zlaté hordě se nazývali hulány členové chánské rodiny. Mnoho z nich se odebralo do Polska, kde vstoupili do vojenských služeb. Jednalo se o kopiníky na koních, od vynálezu palných zbraní byli huláni vyzbrojeni kopím, šavlí a dvěma pistolemi.

Na konci osmnáctého století, kdy bylo Polsko rozděleno mezi Rakousko, Prusko a Rusko, se začaly objevovat hulánské pluky i v těchto zemích. V habsburské armádě se huláni poprvé objevili roku 1784. V tomto roce byl z nich zřízen Haličský hulánský sbor. Uniforma hulánů vycházela z polské národní tradice. Rakouské vojsko mělo v roce 1856 čtyři hulánské pluky, na konci 19. století jich mělo jedenáct, z toho jeden český.

Huláni působili v armádách ještě v první světové válce, ale dny jezdectva se chýlily ke konci. Pluky polské kavalérie byly obnoveny v letech 19181921. Polští huláni existovali ještě na počátku druhé světové války, ale již v menším množství. U polské armády se hulány v tomto období nazývaly i elitní pancéřové pluky, které pokračovaly v tradicích polské jízdní kavalérie. Poslední užití hulánů na koních v boji se uskutečnilo za druhé světové války, kdy v polské východní armádě bojovaly od roku 1943 tři hulánské pluky.

Odkazy v kultuře

Na hulány se zachovaly vzpomínky v českých národních písních, např. "Měla jsem já hulána, měla jsem ho ráda, měla jsem já prstýnek, já jsem mu ho dala…"

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu hulán na Wikimedia Commons