Kečup: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 46 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q178143)
m přidána Kategorie:Rajčata za použití HotCat
Řádek 27: Řádek 27:
[[Kategorie:Koření]]
[[Kategorie:Koření]]
[[Kategorie:Omáčky]]
[[Kategorie:Omáčky]]
[[Kategorie:Rajčata]]

Verze z 10. 10. 2013, 17:07

Kečup Heinz

Kečup je druh husté zeleninové omáčky. Jeho základ vznikl ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby. Je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad, díky tomu má červené zabarvení. Obvykle je používán k ochucení jídla. Kečup bývá obvykle konzumován s klobásami, hamburgery, hranolky, párky v rohlíku, s těstovinami i se sýrem, rýži často se také jí s fish and chips.

O původu kečupu existuje více teorií a počátek zasazují do Číny, Indie, Malajsie, Vietnamu, Japonska nebo Francie. V angličtině se kečup (pod různými jmény: catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup) poprvé vyskytuje ve slovníku z roku 1690 ve významu husté východoindické omáčky nebo později jakékoli omáčky obsahující ocet.

Název „kečup“ vznikl v Asii, kde byla výslovnost „ketjap“. Amerika se zasloužila o jeho popularizaci a název téměř zachovala, tak jak ho známe nyní.[zdroj?]

Kečupy v Česku

Po zrušení potravinářských norem počátkem 90. let 20. století došlo k úpadku kvality kečupů. Ty začaly být šizeny vodou se zahušťovadly, barvivy a ochucovadly, byly do nich přidávány náhradní levné suroviny, jako jablka či mrkev. K částečnému zlepšení došlo až v roce 2003, kdy byla přijata Vyhláška č. 157/2003 Sb., která stanoví, že výrobek označený jako kečup musí obsahovat 12% refraktometrické sušiny, kečupy označené jako "Prima," "Speciál" nebo "Extra" musí obsahovat 30% sušiny. [1] I poté však někteří výrobci tuto vyhlášku nedodržovali, docházelo buď k šizení nebo uvádění na trh podobných produktů, jako např. "kečupová omáčka," která nesplňuje parametry pro kečup. [2] [3] [4] Ani dosavadní výsledky kontrol kvality kečupů nedopadly dobře, v některých výrobcích byly objeveny jedy z plísní či pesticidy. [5] V současné době je kvalita průmyslově vyráběných kečupů rozdílná. I proto si některé hospodyňky vyrábí tuto pochutinu podomácku.

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu kečup na Wikimedia Commons