John Pierpont Morgan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 18: Řádek 18:


== Odkazy ==
== Odkazy ==
===Reference===
<references />

===Externí odkazy===
* [http://www.jpmorgan.com/pages/ oficiální stránky banky J. P. Morgan & Co]
* [http://www.jpmorgan.com/pages/ oficiální stránky banky J. P. Morgan & Co]
* [http://www.netstate.com/states/peop/people/ct_jpm.htm John Pierpont (J.P.) Morgan - People of Connecticut]
* [http://www.netstate.com/states/peop/people/ct_jpm.htm John Pierpont (J.P.) Morgan - People of Connecticut]

Verze z 18. 9. 2013, 00:51

John Pierpont Morgan

John Pierpont Morgan (17. dubna 1837, Hartford, Connecticut, USA - 31. března 1913, Řím, Itálie) byl americký podnikatel a jeden z nejvýznamnějších bankéřů své doby. V roce 1860 založil v New Yorku banku J. P. Morgan & Co. Tato banka se dnes jmenuje JPMorgan Chase & Co. a jedná se nejznámější banku na světě.

Mládí

Narodil se v rodině obchodníka a bankéře Junia Spencera Morgana a jeho manželky Juliet Pierpontové. Roku 1854 se s celou rodinou přestěhovali do Anglie, kde jeho otec dostal obchodní nabídku stát se společníkem banky George Peabodyho. John Pierpont vystudoval střední školu v Bostonu a později universitu v německém Göttingenu. Po studiích se vrátil roku 1857 zpět do Spojených států, kde v New Yorku započal svoji kariéru bankéře.

Kariéra

Již tři roky po rozjetí své kariéry otevřel vlastní banku J.Pierpont Morgan & Company, které spolupracovala s britskou bankou vedenou jeho otcem. Během americké občanské války nastala expanze jeho společnosti, při které získal mnoho průmyslových podniků a zbohatl na válečných transakcích. Velmi se zajímal o železniční dopravu a investoval do ní mnoho peněz, které se mu se ziskem vrátily. V roce 1890 umírá jeho otec a J.P.Morgan přebírá jeho společnost v Anglii. O pět let později obě banky slučuje do jediné, která nese název J.P.Morgan & Co. Sídlo této banky bylo na Wall Street v New York City. Ve stejném roce, v době krize vlády z velkého obchodního deficitu a odlivu fyzického zlata ze země, vládě Spojených států poskytnul půjčku a tím ji de facto finančně vykoupil z bankrotu.[1]

Roku 1907 mělo americké bankovnictví veliké problémy, avšak díky Morganovi a jeho finančním injekcím, které zachránily mnoho bankovních společností a finančních organizací, k pádu nedošlo.

V polovině února roku 1913 se Morgan vydal na cestu do Egypta. Kvůli nevolnosti však musel zastavit v Římě, kde 31.března 1913 umírá.

Dědictví potomkům

Manželce a čtyřem dětem po sobě zanechal 68,3 milionu dolarů a cenné papíry mnoha společností. Po Morganově smrti společnost převzal jeho syn John, který stál v jejím čele až do roku 1943. Během první světové války banka vydala velké množství úvěrů americké vládě a spojeneckým zemím. Svůj kapitál tímto navýšila na půl miliardy dolarů.

Současná JPMorgan

Roku 2008 JPMorgan převzala dvě americké krachující banky Bear Stearns a Washington Mutual. Celková hodnota aktiv této banky dosahuje 2,1 bilionu dolarů (2010). Banka je v dnešní době stále aktivní (2011).

Odkazy

Reference

Externí odkazy