Kancléř: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
SinBot (diskuse | příspěvky)
m oprava odkazu na rozcestník nebo redirect, Latinskylatina
Řádek 1: Řádek 1:
'''Kancléř''' ([[latinsky]]: ''cancellarius''), je oficiální [[titul]], který se užívá většinou v zemích, jejichž civilizace je přímo či nepřímo odvozena z [[Římská říše|Římské říše]]. V různých dobách a státech označoval a označuje velmi různorodé povinnosti a nosí ho úředníci požívající různých stupňů důstojnosti. Úřad kancléře se nazývá [[kancléřství]] nebo [[kancelář]]. Původně byli kancléři (''cancellarii'') sluhové u římských soudů, seděli u mříže nebo závory (''cancelli'') přepážky [[bazilika|baziliky]] nebo soudního dvoru, která oddělovala soudce a porotu od diváků. Za císařství to byli důstojníci, kteří chránili císaře v paláci u vchodu do jeho soukromých pokojů nebo před jeho stanem. Císař [[Carinus]] způsobil velké pozdvižení, když jmenoval jednoho ze svých kancléřů římským prefektem. Ve [[středověk]]u byl kancléř odpovědný za královské listiny a hlavním [[diplomat]]em krále.
'''Kancléř''' ([[latina|latinsky]]: ''cancellarius''), je oficiální [[titul]], který se užívá většinou v zemích, jejichž civilizace je přímo či nepřímo odvozena z [[Římská říše|Římské říše]]. V různých dobách a státech označoval a označuje velmi různorodé povinnosti a nosí ho úředníci požívající různých stupňů důstojnosti. Úřad kancléře se nazývá [[kancléřství]] nebo [[kancelář]]. Původně byli kancléři (''cancellarii'') sluhové u římských soudů, seděli u mříže nebo závory (''cancelli'') přepážky [[bazilika|baziliky]] nebo soudního dvoru, která oddělovala soudce a porotu od diváků. Za císařství to byli důstojníci, kteří chránili císaře v paláci u vchodu do jeho soukromých pokojů nebo před jeho stanem. Císař [[Carinus]] způsobil velké pozdvižení, když jmenoval jednoho ze svých kancléřů římským prefektem. Ve [[středověk]]u byl kancléř odpovědný za královské listiny a hlavním [[diplomat]]em krále.


Kromě běžného významu představeného kanceláře se slovo kancléř se může vztahovat v různých zemích k různým úřadům:
Kromě běžného významu představeného kanceláře se slovo kancléř se může vztahovat v různých zemích k různým úřadům:

Verze z 30. 12. 2006, 22:04

Kancléř (latinsky: cancellarius), je oficiální titul, který se užívá většinou v zemích, jejichž civilizace je přímo či nepřímo odvozena z Římské říše. V různých dobách a státech označoval a označuje velmi různorodé povinnosti a nosí ho úředníci požívající různých stupňů důstojnosti. Úřad kancléře se nazývá kancléřství nebo kancelář. Původně byli kancléři (cancellarii) sluhové u římských soudů, seděli u mříže nebo závory (cancelli) přepážky baziliky nebo soudního dvoru, která oddělovala soudce a porotu od diváků. Za císařství to byli důstojníci, kteří chránili císaře v paláci u vchodu do jeho soukromých pokojů nebo před jeho stanem. Císař Carinus způsobil velké pozdvižení, když jmenoval jednoho ze svých kancléřů římským prefektem. Ve středověku byl kancléř odpovědný za královské listiny a hlavním diplomatem krále.

Kromě běžného významu představeného kanceláře se slovo kancléř se může vztahovat v různých zemích k různým úřadům:

  • nejvyšší představitel vlády, její premiér, spolkový kancléř v Německu
  • vedoucí správy univerzity
  • úředník církevní diecéze, který má na starosti především její právních záležitosti
  • přednosta diplomatického nebo konzulárního zastoupení