Hroznata: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
opravy formátu
+ odkaz
Řádek 13: Řádek 13:
|}}
|}}
{{Různé významy|tento=českém šlechtici|druhý=proboštovi mělnické a litoměřické kapituly|stránka=Hroznata (probošt)}}
{{Různé významy|tento=českém šlechtici|druhý=proboštovi mělnické a litoměřické kapituly|stránka=Hroznata (probošt)}}
[[Blahoslavený]] '''Hroznata''' byl český šlechtic, narozený kolem roku [[1160]] (někdy se uvádí i letopočet 1170) jako syn Hroznatovce Sezemy, číšníka královny Judity a Dobroslavy, která zřejmě pocházela z rodu [[Drslavici|Drslaviců]]<ref>[http://www.e-stredovek.cz/kniznica.php?info=31-Tepelsky Hroznata Tepelský]</ref>.
[[Blahoslavený]] '''Hroznata''' byl český šlechtic, narozený kolem roku [[1160]] (někdy se uvádí i letopočet 1170) jako syn Hroznatovce Sezemy, číšníka [[Judita Durynská|královny Judity]] a Dobroslavy, která zřejmě pocházela z rodu [[Drslavici|Drslaviců]]<ref>[http://www.e-stredovek.cz/kniznica.php?info=31-Tepelsky Hroznata Tepelský]</ref>.


== Život ==
== Život ==

Verze z 31. 8. 2013, 22:15

Šablona:Infobox světec

Tento článek je o českém šlechtici. O proboštovi mělnické a litoměřické kapituly pojednává článek Hroznata (probošt).

Blahoslavený Hroznata byl český šlechtic, narozený kolem roku 1160 (někdy se uvádí i letopočet 1170) jako syn Hroznatovce Sezemy, číšníka královny Judity a Dobroslavy, která zřejmě pocházela z rodu Drslaviců[1].

Život

Po předčasné smrti otce Sezimy z Krašova, který padl v bitvě u Loděnic roku 1179, byl vychováván u své sestry Vojslavy, která byla provdána v Krakově za krakovského purkrabího či městského prefekta. Měl bratra Arnošta. Páni z Gutštejna také pravděpodobně vycházejí z jejich rodu. Hroznata jako jeden z prvních použil i svoji pečeť (trojice jeleních paroží - roku 1197[2]), přivěšenou modrým provázkem.

Nadaný mladý muž se po návratu do Čech oženil, ale velmi brzy ztratil svého syna i manželku. V roce 1193, výměnou za slib účasti na křížové výpravě do Svaté země, založil na svém panství v Teplé klášter premonstrátů a kolem roku 1200 klášter pro sestry v Chotěšově. Podle tradice byl později v Římě papežem Inocencem III. oblečen do bílého hábitu premonstrátů a stal se řeholníkem v nově založeném tepelském klášteře.

Již předtím vlastnil několik obcí na Litoměřicku a Českolipsku. Je doloženo dokladem z roku 1197, že mu patřila ves Jezvé, která je dnes v okrese Česká Lípa.[3]

Díky bohatým zkušenostem jej opat Jan jmenoval svým zástupcem a správcem majetku. Ze všech sil se potom bratr Hroznata zasazoval za věci kláštera. To bylo nepřátelům kláštera trnem v oku. Byl od nich zajat a uvězněn, a protože odmítal zaplatit výkupné, nechali ho zemřít hlady. Stalo se tak 14. července 1217.

Již v polovině 13. století byl sepsán Hroznatův životopis: Vita fratris Hroznatae. Papež Lev XIII. potvrdil roku 1897 jeho uctívání jako blahoslaveného a o 100 let později byl papežem Janem Pavlem II. jmenován patronem nově vzniklé Plzeňské diecéze. Na počátku roku 2004 zahájil biskup František Radkovský kanonizační proces.

Odkazy

Reference

  1. Hroznata Tepelský
  2. České znaky v běhu staletí
  3. MANDAŽIEV, Petr. Kostel sv. Vavřince v Jezvé u České Lípy. Bezděz, vlastivědný sborník Českolipska. 2010, čís. 19, s. 173. ISSN 1211-9172. ISBN 978-80-86319-13-1. 

Literatura

Související články

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž tématem je Hroznata