Budějovická (stanice metra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m přidána šablona {{Portály}} za použití AWB
m ŠJů přesunul stránku Budějovická (stanice metra v Praze) na Budějovická (stanice metra): nadbytečná část rozlišovače
(Žádný rozdíl)

Verze z 10. 8. 2013, 04:02

Šablona:Infobox Stanice metra Budějovická (zkratka BD[1]) je stanice metra v Praze. Nachází se na trase C, na úseku I.C. Byla otevřena jako jedna z prvních 9. května 1974.

Charakteristika stanice

Stanice se nachází pod Budějovickým náměstím. Je hloubená, stavěná v otevřené jámě. Dlouhá je 286 m, hluboko je 9 metrů a široká je 10,2 m. Nástupiště není podpíráno sloupy, je 3,15 m vysoké. Ze stanice vedou dva výstupy – východní s dvěma eskalátory vedoucí do otevřené pasáže, a západní, spojený s nástupištěm pevným schodištěm a výstupem na ulici Olbrachtovu. Stanice je obložena velkými mramorovými deskami, jak to bylo na úseku I.C zvykem, poprvé v metru tzv. suchou metodou. Výstavba stanice v první polovině 70. let si vyžádala 140,2 milionů Kčs a podílely se na ní i společnosti z Českých Budějovic.

Cestující mohli využívat venkovní eskalátory v této stanici od konce roku 1980. 30. června 2004 zde byl zprovozněn i výtah pro imobilní osoby.

Okolí

Raiffeisen bank a Česká spořitelna v blízkosti metra

Fotogalerie

Reference


← směr Háje Metro v Praze směr Letňany
· · · ·
{{{předchozí}}} Budějovická {{{následující}}}
Háje Bezbariérový přístupOpatov Bezbariérový přístupChodov Bezbariérový přístupRoztyly Bezbariérový přístupKačerov Praha-Kačerov (železniční zastávka)Budějovická Bezbariérový přístupPankrác Bezbariérový přístupPražského povstáníVyšehrad Bezbariérový přístupI. P. Pavlova Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupHlavní nádraží Praha hlavní nádraží Bezbariérový přístupFlorenc  Bezbariérový přístupVltavská Praha-Bubny (nádraží) Bezbariérový přístupNádraží Holešovice Praha-Holešovice (nádraží) Bezbariérový přístupKobylisy Bezbariérový přístupLádví Bezbariérový přístupStřížkov Bezbariérový přístupProsek Bezbariérový přístupLetňany Bezbariérový přístup