Adéla Augusta Bavorská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána šablona Předkové
m →‎Odkazy: přidán Commons
Řádek 78: Řádek 78:


== Odkazy ==
== Odkazy ==
{{Commonscat|Princess Adelgunde of Bavaria}}
=== Reference ===
=== Reference ===
<references />
<references />

Verze z 26. 7. 2013, 19:49

Šablona:Infobox Osoba ženaAdéla Augusta Bavorská Duni (německy Adelgunde Auguste Charlotte Caroline Elisabeth Amalie Marie Sophie Luise von Bayern) (19. března 1823, Würzburg28. října 1914, Würzburg) byla rodem bavorská princezna z rodu Wittelsbachů, sňatkem vévodkyně modenská.

Původ a mládí

Narodila se jako šesté dítě bavorského krále Ludvíka I. a jeho ženy Terezy Sasko-Hildburghausen. Byla vnučkou bavorského krále Maxmiliána I. Josefa. Jejími bratry byli např. králové Maxmilián II. Bavorský a Ota I. Řecký. Její výchova byla striktně katolická. Nápadníky měla z Francie, Koburgu i Nasavska.

Manželství a potomci

V roce 1842 se provdala za dědičného prince Františka Modenského, který roku 1846 nastoupil po svém otci jako modenský vévoda František V. Manželům se v roce 1848 narodila dcera, která žila pouze několik měsíců. V roce 1859 se musel František V. pod tlakem hnutí za sjednocenou Itálii vzdát vlády.[1] Jeho smrtí roku 1875 vymřela linie Modena-Este. Jeho titul a majetek připadly arcivévodovi Františku Ferdinandovi.

Život v Bavorsku

Adelgunda pak žila střídavě ve Vídni v paláci Modena, v Mnichově v rezidenci a na svém zámku Wildenwart v Chiemgau. Když její bratr Luitpold převzal v Bavorsku roku 1886 regentskou vládu, patřila tu k nejvlivnějším osobám. Se svou neteří Terezou se starala o rodinné i společenské záležitosti. I když se tvářila jako dobromyslná a staromódní dáma, budila respekt nejen před bavorskými ministry, ale i před berlínskou vládou. Pro Mnichov představovala vliv z vídně a byla jednou vůdčích osobností konzervativní procírkevní dvorní strany.[1] Zemřela v roce 1914 a byla pohřbena v kapucínské kryptě ve Vídni.

Vývod z předků

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Adéla Augusta Bavorská na Wikimedia Commons

Reference

  1. a b HAMANNOVÁ, Brigitte. Habsburkové. Životopisná encyklopedie. Praha: BRÁNA, Knižní klub, 1996. 408 s. ISBN 80-85946-19-X. S. 28. 

Literatura

  • HAMANNOVÁ, Brigitte. Habsburkové. Životopisná encyklopedie. Praha: BRÁNA, Knižní klub, 1996. 408 s. ISBN 80-85946-19-X. S. 28. 
  • POKORNÝ, Pavel. „Sestřenice“ Sisi. Její královská Výsost, hraběnka Elvíra z Wrbna-Kounic, rozená princezna bavorská. (1868-1943). České Budějovice: (Diplomová práce obhájená na Historickém ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích), 2010.