Informační technologie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m + {{Interwiki konflikt}}; kosmetické úpravy
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Informační technologie''' ({{Vjazyce|en}} {{Cizojazyčně|en|'''information technology'''}}, zkratka '''IT''') je technické odvětví, které se zabývá způsobem, jakým fungují [[počítač]]e, respektive jakým způsobem funguje jejich hmotná část, tedy [[hardware]]. Zároveň je to také souhrnné označení pro tyto [[technologie]].
'''Informační technologie''' ({{Vjazyce|en}} {{Cizojazyčně|en|'''information technology'''}}, zkratka '''IT''') je technické odvětví, které se zabývá způsobem, jakým fungují [[počítač]]e, tedy [[hardware]] a [[software]]. Zároveň je to také souhrnné označení pro tyto [[technologie]].


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verze z 28. 5. 2013, 11:05

Informační technologie (anglicky information technology, zkratka IT) je technické odvětví, které se zabývá způsobem, jakým fungují počítače, tedy hardware a software. Zároveň je to také souhrnné označení pro tyto technologie.

Charakteristika

Informační technologií je každý elektronický přístroj schopný zpracovávat nějaké informace (neboli provádět algoritmus), tedy přijmout nějaká vstupní data, samostatně s nimi provést nějaké operace a vydat příslušná data výstupní (popřípadě část této technologie). Obor informační technologie hledá nejefektivnější řešení, jak tyto technologie vytvořit, sestavit, propojit, zdokonalit, vynalézají nové a vytvářejí programy, které zajistí komunikaci s dalšími programy, které bude používat uživatel přístroje (aplikacemi nebo softwarem).

Lidé, kteří pracují v oboru nebo se zajímají o obor informačních technologií se však zkráceně nazývají informatici stejně jako lidé, kteří se zabývají zpracováním informací, což vede k záměnám a zmatkům v pojmech informatika a informační technologie (IT), ačkoli má každý jinou náplň.

Terminologie

Informatika má stejný význam jako v češtině nebo slovenštině například ve francouzštině (informatique) a němčině (Informatik). V angličtině se jednotlivé součásti odlišují:

Informační věda – anglicky information science
Informační věda se zabývá zpracováním informací nejen na počítačích.
Informatika (počítačová věda) – anglicky computer science
Informatika studuje výpočetní a informační procesy z hlediska hardware i software; v češtině se nazývá též zkráceně informatika, avšak správněji počítačová věda.
Informační technologie (IT) – anglicky information technology
Informační technologie studují vše, co se týká fungování počítačů po technické stránce. Název je odvozen od slova informace, jelikož počítače nepracují s ničím jiným, než s daty (informacemi).
Teorie informací – anglicky information theory
Teorie informace je věda spojující aplikovanou matematiku a elektrotechniku za účelem kvantitativního vyjádření informace. Zabývá se bezeztrátovou kompresí (např. ZIP), ztrátovou kompresí (např. MP3), kapacitou přenosového kanálu (např. DSL).

Externí odkazy

Související články

Šablona:Interwiki konflikt

Šablona:Link FA Šablona:Link FA