Poupata (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 2 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q3495139)
Řádek 72: Řádek 72:
[[Kategorie:Filmy roku 2011]]
[[Kategorie:Filmy roku 2011]]
[[Kategorie:Filmy oceněné Českým lvem]]
[[Kategorie:Filmy oceněné Českým lvem]]
[[Kategorie:Filmy oceněné Cenou české filmové kritiky]]

Verze z 26. 5. 2013, 20:12

Šablona:Infobox film

Poupata (2011) je český film, režijní debut Zdeňka Jiráského. Vypráví o Jardovi Hrdinovi, nádražním hradlaři závislém na hracích automatech, a jeho rodině.

Film získal hlavní cenu Český lev 2011 pro nejlepší film roku a další tři ocenení za nejlepší režii, nejlepší kameru a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Vladimíra Javorského. Nominován byl také za scénář, nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli pro Malgorzatu Pikus, střih, zvuk, hudbu a výtvarné řešení. Po úspěchu na Českých lvech se film k 8. březnu 2012 vrací do distribuce.[1]

Obsazení

Vladimír Javorský Jarda
Malgorzata Pikus Kamila
Marika Šoposká Agáta
Josef Láska Honza
Kateřina Jandáčková Magda
Aneta Krejčíková Zuzana
Jiří Maryško Cyril
Vladimír Polívka Matěj
Dana Syslová Prudká
Edgar Dutka Dušánek
Luboš Veselý Venda
Otmar Brancuzský Richard
Michal Nohejl Frankie
Thi Minh Nguyen Hue
Kim Son Nguyen Long
Karel Zima Fotograf

Ocenění

Scénář získal před realizací filmu Cenu nadace RWE a Studia Barrandov. Film získal dvě ceny na Cenách české filmové kritiky 2011 za nejlepší kameru a za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Vladimíra Javorského. Kromě toho získal nominace v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší scénář, nejlepší původní hudba a nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli pro Malgorzatu Pikus. Zdeněk Jiráský byl nominován na Cenu RWE pro objev roku.

Na filmovém festivalu v Chicagu film získal cenu pro začínající tvůrce New Director Competition a cenu Stříbrný Hugo. Film získal i cenu z festivalu v jihokorejském Pusanu.[2]

Recenze

Reference

  1. ZÁHORKOVÁ, Jana: Čtyři lvi vrátili do kin vítězný film Poupata, projekce začnou v pátek. iDNES.cz 6. března 2012. Dostupné online.
  2. iDNES.cz, ČTK: Poupatům se dařilo v Chicagu, z festivalu si odvážejí Stříbrného Huga. iDNES.cz 21. října 2012. Dostupné online.

Externí odkazy