Termín: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Další příklady: odkaz na rozcestník
+wikislovník
Řádek 15: Řádek 15:
<references />
<references />


{{Wikislovník|termín}}
{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{Interwiki konflikt}}
{{Interwiki konflikt}}

Verze z 26. 5. 2013, 18:51

Termín, odborný termín, technický termín, terminus technicus jsou výrazy označující jazykový výraz (slovo nebo slovní spojení), který má v určitém oboru specifický, ostře vymezený význam, často odlišný od základního a obecného významu, nebo obecně odborné označení v daném oboru zaužívané. Věda, která se zabývá termíny, se nazývá terminologie.

Například slovo voda jako chemický termín označuje určitou konkrétní sloučeninu, zatímco v původním (základním) významu označuje různé směsi na bázi této sloučeniny, které se vyskytují v reálné přírodě. Ještě markantnější je tento rozdíl u výrazu čistá voda, jímž se v chemii rozumí spíše ideální sloučenina, jíž se blíží například destilovaná voda, zatímco v obecném jazyce se tím míní v první řadě voda průzračná, bez (ať už viditelných nebo ne) příměsí.

Další příklady

(termín - netermín)

Slova jako afekt, amok, hysterie byla původně psychologickými, respektive psychiatrickými termíny, postupně se jejich význam zobecnil a stala se (vedle svého původního významu, např. amok - vražedné šílenství, zejména u Malajců[1][2]) také hovorovými výrazy (tj. i netermíny). Jiným příkladem může být neodborné/lidové označení vodiče v elektrotechnice jako drát nebo použití hyponyma (slova významově podřazeného) (např. cédéčko místo obecnějšího zvukový nosič), případně hyperonyma (slova nadřazeného) (věc místo těleso ve fyzice apod.).

Reference

  1. SSJČ, SSČ, PSJČ, ASCS
  2. Ottova encyklopedie doslova říká: Amok (také amuck, malajsky) - zuřivost, jest zvláštní duševní stav, jenž se pojednou člověka zmocní a jeví se v tom, že takový člověk vyrazí na ulici, chová se jako zběsilý a vraždí každého, koho napadne, až sám jest přemožen. Angličané tomu říkají »run-a-muck«. Vyskytuje se hlavně mezi Malajci, ale také v Indii. (...)

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.

Šablona:Interwiki konflikt