Tahina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
typo úprava + kat.
→‎Odkazy: + kat.
Řádek 47: Řádek 47:


[[Kategorie:Pomazánky]]
[[Kategorie:Pomazánky]]
[[Kategorie:Arabská kuchyně]]
[[Kategorie:Středomořská kuchyně]]
[[Kategorie:Turecká kuchyně]]
[[Kategorie:Syrská kuchyně]]
[[Kategorie:Izraelská kuchyně]]
[[Kategorie:Irácká kuchyně]]
[[Kategorie:Japonská kuchyně]]

Verze z 17. 5. 2013, 11:43

Tahini (známá také jako tehina) je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek (ta je běžnější jak u nás, tak v severoafrických zemích, Řecku, Turecku a nebo v zemích Blízkého Východu) a z neloupaných sezamových semínek (běžnější například ve východní Asii).

Tahini

Historie

Nejstarší historii tahini připisují některé výzkumy starověké Persii, odkud přišla do Izraele a tam dodnes patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. Tahini původně nesla název „ardeh“ nebo také „svaté jídlo“ a postupně se rozšířila po celé Indii, Africe, do zemí Středního výchovu a do Asie.

Starověcí Řekové používali seznam nejen jako součást pokrmů, ale také jako součást léků. Dokonce i sám Hippokrates prý chválil seznam pro jeho vysokou výživovou hodnotu.

V Asijských legendách se také objevuje seznam, a to ve spojitosti s léčením jako symbol nesmrtelnosti.

Co se týká nedaleké historie sezamové pasty, průzkumy ukázaly, že byla důležitou součástí každodenní stravy tureckých pilotů během první i druhé světové války a během války korejské. Tahini pasta byla zařazována do jejich stravy jako pravděpodobný zdroj vytrvalosti, soustředění a prý aby jim pomáhala v psychické a fyzické odolnosti. Od té doby se stala tahini středem velkého zájmu a vzrostl také zájem o etnické potraviny.

Použití

Nejčastěji bývá spolu s cizrnou, citronem, česnekem, chilli a dalšími ingrediencemi součástí pokrmu hummus a nebo jako omáčka do falafelu. Typickou cukrovinkou, v které nesmí tahini chybět je sezamová chalva. Může také sloužit jako součást dresinků do salátů, slouží k zahuštění polévek, lze použít jako marináda na grilované maso, jako pomazánka, je možné ji použít například při pečení do různých druhů moučníků či cukroví a nebo dokonce jako náhražka másla.

Tahini ve světě

V Turecku se tahini (turecky tahin) míchá s en:pekmez (něco na způsob ovocného medu nebo povidel) a vzniká z toho pokrm zvaný tahin-pekmez, do kterého se namáčí kousky chleba a díky své vysoké kalorické hodnotě slouží jako dezert a nebo jako svačina mezi jídly.

V Iráku se tahini míchá s datlovým sirupem a tento sladký dezert se obvykle jí s pečivem.

Na Kypru se do tahini máčí chléb a nebo se používá do pokrmu pita souvlaki, který je však více známý v Řecku s tamějšími typickými tzatziki.

V Sýrii je tahini nezbytnou potravinou, která se používá do mnoho druhů nejrůznějších pokrmů. Její uplatnění zde lze nalést jako součást již zmiňovaného hummusu, pomazánek, různých dipů, jako omáčka do falafelu, ale také jako součást dezertů.

Na palestinských územích, konkrétně v Gaze, jsou známé dva druhy tahini: standartně béžové tahini a červené tahini, jejíž barvy je dosaženo odlišným a zdlouhavým procesem pražení sezamových semínek, i výsledná chuť je údajně mnohem intenzivnější. Červené tahini se zde nejčastěji používá v kombinaci s jehněčím masem a do salátů.

V Egyptě se tahini automaticky přidává do většiny sendvičů. Oblíbená je zde verze tahini s přidáním červených pálivých chilli papriček.

Hummus

Prospěšnost pro zdraví

Sezamová pasta tahini obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku, obsahuje údajně dokonce více bílkovin, než většina ořechů.

Pomáhá při detoxikaci jater, zabraňuje anémii, je snadně stravitelná, obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a je vhodná při hubnutí. Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů, pomáhá udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu.

Tahini pasta je užitečným doplňkem veganské a vegetariánské stravy, je vhodná pro malé děti, pro lidi nemocné i pro aktivní lidi a atlety.

Kde se dá koupit

Tahini - sezamová pasta se dá většinou běžně sehnat v kamenných specializovaných obchodech se zdravou výživou a nebo na internetu.

Odkazy