Kobra 11: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jirka576W (diskuse | příspěvky)
Řádek 314: Řádek 314:
| 11 -
| 11 -
| 96+
| 96+
| [[Lucie Juřičková]], [[Petra Hanžlíková]]
| [[Lucie Juřičková]], [[Petra Tišnovská - Hanžlíková]]
|}
|}



Verze z 7. 5. 2013, 22:15

Šablona:Infobox televizní pořad

Kobra 11 (v němčině Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei) je německý akční kriminální seriál o fiktivním kriminálním oddělení dálniční policie. V Německu ho vysílá televize RTL, v Česku byl vysílán do roku 2012 na TV Nova, Od roku 2013 na Fanda TV V roce 2013 je v ČR vysílána již 16. série tohoto seriálu. Z důvodu časové náročnosti tvorby seriálu se začaly natáčet i méně úspěšné epizody s druhým týmem policistů - vznikl seriál Kobra 11: Nasazení týmu 2. Oba seriály se odehrávají v Kolíně nad Rýnem.

První pilotní film (Bomby na 92. kilometru) v roce 1996 sledovalo na RTL 10 miliónů lidí.[1] V tomto díle jsou spolu vrchní komisař Frank Stolte (Johannes Brandrup) a vrchní komisař Ingo Fischer (Rainer Strecker). V druhé epizodě je však Ingo zastřelen a ve třetí epizodě ho nahrazuje vrchní komisař Semir Gerkhan (Erdogan Atalay). Na konci 1. série neznámo jak odchází Frank a ve 2. sérii přichází vrchní komisař André Fux (Mark Keller), ten je zabit harpunou na konci 3. série. Ve 4. sérii ho nahrazuje vrchní komisař Tom Kranich (René Steinke), ten na konci 6. série po vraždě těhotné snoubenky odchází. V 7. sérii ho nahrazuje komisař Jan Richter (Christian Oliver), ten na konci 8. série neznámo jak odchází. V 9. sérii se vrací vrchní komisař Tom Kranich (René Steinke), je však zastřelen v pilotním díle 11. série. Nahrazuje ho vrchní komisař Chris Ritter (Gedeon Burkhard), který umírá na konci 12. série. Jeho nástupcem se ve 13. sérii stává vrchní komisař Ben Jäger (Tom Beck). V pilotním filmu 18. série se do jednoho dílu vrací vrchní komisař André Fux (Mark Keller) o kterém jsi mysleli že zemřel na Mallorce na konci 3. série. Na konci 18. série zatím neznámo jak odchází Ben Jäger. V 19. sérii přichází vrchní komisař Alex Brandt (Vinzenz Kiefer)

V prvním pilotním filmu je šéfka Katharina Lamprechtová (Almut Eggert), ta v šesté epizodě 2. série neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ji nahrazuje šéfová Anna Engelhardtová (Charlotte Schwab), ta ve 13. sérii v epizodě Zrada odchází. V epizodě Okno ji nahrazuje šéfová Kim Krügerová (Katja Woywood).

Také sekretářky oddělení dálniční policie se měnily. Prvních šest epizod 2. série - Regina Christmannová (Nina Weniger), která neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ji nahrazuje Andrea Schäferová, od 8. série Gerkhanová (Carina Wiese), která poté, co otěhotněla a narodilo se jí dítě, také odchází, a to ve třetí epizodě 10. série, ale v seriálu se objevuje dál. Poté přichází Petra Schubertová (Martina Hill). Poslední výměna se koná, když zabijí Toma Kranicha, se kterým měla Petra vztah, a proto odchází v pilotním díle 11. série. Místo ní přišla Sussana Königová (Daniela Wutte).

V prvním pilotním filmu jsou policisté Thomas Tommy Rieder (Günter Schubert) a Marcus Bodmer (Uwe Büschken), v tomto díle přichází Anja Heckendornová (Claudia Balko). V druhé epizodě přichází Jochen Schulte (Matthias Freihof). Na konci 1. série všichni neznámo jak odcházejí. Ve 2. sérii je nahrazují Horst Hotte Herzberger (Dietmar Huhn) a Manfred Meier-Hofer (Sven Riemann), ten v šesté epizodě 2. série neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ho nahrazuje Dieter Bonrath (Gottfried Vollmer). V 15. sérii v epizodě Výše, rychleji, dále přichází Jenny Dornová (Katrin Heß). Hotte je však v pilotním díle 16. série zastřelen a nahrazuje ho Jenny.

V 7. sérii přichází technik Hartmut Freund (Niels Kurvin).

Z dalších postav je v 1. sérii Mareike Vanstraatenová (Loulou Rhemrev), manažerka dálničního motorestu a přítelkyně Franka Stolteho, na konci 1. série neznámo jak odchází. Ve 2. sérii přichází druhá manažerka Maria (Lena Sabine Berg), ta v šesté epizodě 2. série neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ji nahrazuje Jeanette (Irmelin Beringer), také ona neznámo jak odchází, a to ve 3. sérii. V pilotním díle 6. série přichází Kai-Uwe Schröder (Markus H. Eberhard), ten na konci 10. série neznámo jak odchází. V šestnácté epizodě 6. série přichází Elena Krügerová (Ursula Buschhorn), životní láska Toma Kranicha. V poslední epizodě Elena řekne Tomovi, že je těhotná a společně plánují svatbu. Těhotnou Elenu ale v této epizodě zabije bomba v autě, kterou chtěli zločinci zabít Toma. V 8. sérii v epizodě Nemilosrdně přichází vrchní státní návladní Isolde Maria Schrankmannová (Kerstin Thielemann). V pilotním díle 14. série přichází Oliver Sturmi Sturm (Oliver Pocher), ale objevuje se jen v pilotních dílech a v pilotním díle 17. série je zavražděn.

Natáčení

Natáčení financuje RTL a zajišťuje ho firma Action Concept. RTL stojí jedna epizoda okolo 10 miliónů korun. V čele Action Concept stojí Hermann Joha, který do seriálu vymýšlí kaskadérské kousky a zároveň společnost založil.[2] Při natáčení seriálu se spolupracuje s policií. 1. a 2. série se natáčely v Berlíně a v okolí Berlína, scény na dálnici se točily na opuštěné části dálnice A115 vedoucí do bývalého hraničního přechodu mezi NDR a Západním Berlínem. Policejní stanice byla ve skutečnosti restaurace. Od 3. série se natáčí v Kolíně nad Rýnem a v okolí Kolína nad Rýnem. Dvojepizoda Smrt chlapce, Osamělé vítězství (3. série, 1998) se natáčela částečně na Mallorce, epizoda Tina a Aysim (5. série, 2000) v Belgii, epizoda Heinrich a Paul (7. série, 2002) v Paříži, pilotní díl 16. série 72 hodin strachu (2011) v Turecku a pilotní díl 17. série Anděl smrti (2012) na Floridě.

Seriál se natáčí na 16 mm film, kterého bylo již spotřebovaného zhruba 1500 km. Na natáčení pracuje akční a dramatický tým, dva režiséři a dalších cca 100 lidí, kteří jsou plně nasazeni. Akční scény jsou snímány až 16 kamerami a při náročných akčních scénách se využívá digitální technika. Jedna epizoda se průměrně natáčí 3 týdny, 10 vteřin na obrazovce se připravuje cca 10 hodin (od příprav natáčení až po finální úpravy). Od počátku natáčení bylo zničeno přes 3000 vozů, v počtu akčních scén s automobily byly překonány všechny dosavadní rekordy, auta jsou kupována z autobazarů, nova auta darují výrobci, která se pro potřeby natáčení upravují. Spotřebuje se v průměru 10 až 25 automobilů na jednu epizodu. Kanceláře dálniční policie jsou vybudovány v ateliéru.

Kvůli natáčení jsou poměrně často uzavírány německé dálnice. V roce 2005 postavili filmaři vlastní dálnici - Areál FTL GmbH (největší filmová kulisa Evropy). Čtyřproudá silnice se dvěma oddělenými pásy je dlouhá kilometr. Na obou koncích jsou udělané smyčky pro otočení. Projet celý úsek kolem dokola tak znamená urazit celkem 2,3 km. Na filmové dálnici ale nechybí krajnice, svodidla, patníky, nakreslené jízdní pruhy, nájezd a sjezd, parkoviště i záliv pro nouzové stání.

Epizody

Související informace naleznete také v článku Seznam epizod seriálu Kobra 11.

Předmluva

V Německu

  • 1995-2006 (série 1. – série 11., epizoda 1.)

Ihr Revier ist die Autobahn.
Ihr Tempo ist mörderisch.
Ihre Gegner: Autoschieber, Mörder und Erpresser.
Einsatz rund um die Uhr für die Männer von Cobra 11.
Unsere Sicherheit ist ihr Job.

  • 2006-2012 (série 11., epizoda 2. – série 17., epizody 1, 3-5, 7.)

Ihr Revier ist die Autobahn.
Ihr Einsatz heißt: volles Tempo
Ihre Gegner von heute: extrem schnell und gefährlich.
Verbrechen ohne Limit – Jeder Einsatz volles Risiko
für die Männer von Cobra 11.

  • 2012- (série 17., epizody 2, 6, 8-15. – dodnes)

Ihr Revier ist die Autobahn.
Ihre Gegner extrem schnell und gefährlich.
Verbrechen ohne Limit.
Jeder Einsatz - volles Risiko
für die Männer von Cobra 11.

V Česku

  • 1995-1997 (série 1. – série 2.)

Jejich revír - dálnice.
Jejich tempo - vražedné.
Jejich protivníci - zloději aut, vrazi a vyděrači.
Nasazení čtyřiadvacet hodin denně.
Lidé z Kobry 11 - jejich povoláním je naše bezpečnost.

  • 1998-2002, 2006-2010 (série 3. – série 6.; série 11., epizoda 2. – série 15., epizoda 7.)

Jejich revírem je dálnice.
Jejich tempo je vražedné.
Jejich protivníci jsou překupníci kradených aut, vrahové a vyděrači.
Muži z Kobry 11 pracují ve dne, v noci.
Jejich úkolem je chránit naši bezpečnost.

  • 2002-2006. 2010- (série 7. – série 11., epizoda 1.; série 15., epizoda 8. –)

Jejich revírem je dálnice.
Jejich tempo je vražedné.
Jejich protivníci jsou zloději aut, vrahové a vyděrači.
Muži z Kobry 11 pracují ve dne, v noci.
Jejich úkolem je chránit naši bezpečnost.

Parodie

Alarm für Kebap 11 – Die Dönerpölizei je parodie na seriál Kobra 11. René Steinke je komisař Murat a Erdogan Atalay je komisař Ali. Všichni mluví s tureckým přízvukem. Konečná věta je vždy stejná: „Alder, ich schwööör’!“. Další parodie byly v pořadech Switch – TV gnadenlos parodiert a Switch reloaded.

Zajímavosti

První pilotní film Bomby na 92. kilometru měl v Německu premiéru 12.3.1996. Sledovalo ho přes 10 500 000 lidí.

Průměrná sledovanost jedné epizody v Německu je 8 milionu diváků, v ČR 1,5 milionu diváků, jednu epizodu sleduje průměrně 9,5% Němců, 53% všech fanoušků seriálu jsou ženy. Seriál je s velkým úspěchem vysílán v mnoha zemích světa.

Pilotní díl 4. série Pekelná jízda na dálnici A4 je až na jednotlivé detaily téměř přesnou kopií amerického filmu Auto na útěku (Runaway Car).

První oficiální DVD Kobra 11 vyšlo 25.10.2004. Obsahovalo pilotní filmy Křest Ohněm (7. série) a Na věky věků (8. série) a bonusové materiály z dílny Action Concept.

V epizodách Stíny minulosti (6. série), Falešné přátelství (8. série), Za každou cenu (8. série), Pod palbou (10. série) a Turbo a Tacho (15. série) se objevuje bývalá policejní drogová fena Johannes (fena Chayenne), která trpí klaustrofobií, kvůli alergii na kokain ji předčasně vyloučili ze služby a může se pominout, když cítí drogy. Johannes patří kamarádce Andrey Schäferové-Gerkhanové a pomohl/a vyřešit případy s drogami.

Počítačové hry

Bylo vydáno zatím jedenáct počítačových her Kobra 11.

  • 1. Alarm für Cobra 11 Das Spiel zur RTL-Erfolgsserie - 9. listopadu 2000
  • 2. Alarm für Cobra 11 Das Spiel zur RTL Erfolgsserie - 1. listopadu 2001
  • 3. RTL Alarm für Cobra 11 – Teil 2 - 25. listopadu 2003
  • 4. RTL Alarm für Cobra 11 – Vol. 2 - 26. listopadu 2004
  • 5. Alarm für Cobra 11 – Vol. 3 - 22. listopadu 2005
  • 6. Kobra 11 Nitro (Alarm für Cobra 11 – Nitro) - 2. listopadu 2006
  • 7. Alarm für Cobra 11 – Crash Time - 2. listopadu 2007
  • 8. Alarm für Cobra 11 – Burning Wheels - 27. listopadu 2008
  • 9. Alarm für Cobra 11 – Highway Nights - 19. listopadu 2009
  • 10. Alarm für Cobra 11 – Das Syndikat - 26. listopadu 2010
  • 11. Alarm für Cobra 11 – Undercover - podzim 2012

Ocenění

Na World Stunt Awards 2004 získal pilotní film seriálu Kobra 11: Nasazení týmu 2 Most smrti cenu za nejlepší akci v zahraničním filmu.

V letech 2003, 2004, 2005, 2007, 2009, 2011 a 2012 získal seriál cenu Taurus World Stunt Award za nejlepší akční zahraniční seriál a kaskadérské kousky.

Knihy Kobra 11

Knihy z tohoto seriálu vycházely v minulosti v Německu, ale i v České republice. Knihy napsal K. Pittermann. Byly vydány celkem tři knihy a v každé z nich je osm příběhů. Knihy obsahují chyby např. Simir místo Semir. V první knize je osm z šestnácti dílů 4. série: Pekelná jízda na dálnici A4 (kde se dozvíme, jak přišel Tom Kranich), Schumannova velká šance, Zajíc a ježek, Na útěku, Ztracené vzpomínky, Černá růže, Janina a Chata u jezera. Ve druhé knize je osm ze sedmnácti dílů 5. série: Černá vdova, Rychlost, Láska až za hrob, Falešná hra, Tina a Aysim, Krátké štěstí, Závodní stáj a Bistro TruckStop. Ve třetí knize je osm ze sedmnácti dílů 6. série: Štvanice, Modré období, Černé ovce, Smrt novináře, Otec a syn, Hluboký pád, Stíny minulosti a Rozloučení.

Týmy

  • Série 1 - Frank Stolte + Ingo Fischer (1-2)
  • Série 1 - Frank Stolte + Semir Gerkhan (3-9)
  • Série 2 až 3 - André Fux + Semir Gerkhan (10-47)
  • Série 4 až 6 - Tom Kranich + Semir Gerkhan (48-97)
  • Série 7 až 8 - Jan Richter + Semir Gerkhan (98-125)
  • Série 9 až 11- Tom Kranich + Semir Gerkhan (126-158)
  • Série 11 až 12 - Chris Ritter + Semir Gerkhan (158-179)
  • Série 13 až 18 - Ben Jäger + Semir Gerkhan (180-2??)
  • Série 19 až dodnes - Alex Brandt + Semir Gerkhan (2??-)

Postavy

Komisaři

Postava Představitel Roky učinkovaní Série Počet epizod Dabing
Frank Stolte Johannes Brandrup 1995 1 9 Martin Velda
Ingo Fischer Rainer Strecker 1995 1 (ep. 1-2) 2 Martin Kolár
Semir Gerkhan Erdogan Atalay 1995- 1 (ep. 3) - 251+ Bohdan Tůma
André Fux Mark Keller 1996-1999, 2013 2 - 3, 18 (ep 1.) 38, 1 Jakub Saic
Tom Kranich René Steinke 1999-2002, 2004-2006 4 - 6, 9 - 11 (ep. 1) 50, 33 Aleš Procházka
Jan Richter Christian Oliver 2002-2004 7 - 8 28 Michal Jagelka
Chris Ritter Gedeon Burkhard 2006-2007 11 - 12 22 Zdeněk Mahdal
Ben Jäger Tom Beck 2008-2013 13 - 18 74+ Michal Holán
Alex Brandt Vinzenz Kiefer 2013- 19 - ?? ?

Nadřízení

Postava Představitel Roky učinkovaní Série Počet epizod Dabing
Katharina Lamprechtová Almut Eggert 1995-1996 1 - 2 (ep. 6) 15 Dana Syslová
Anna Engelhardtová Charlotte Schwab 1997-2008 2 (ep.7) - 13 (ep. 7) 171 Vlasta Žehrová, Jaroslava Brousková
Kim Krügerová Katja Woywood 2008- 13 (ep. 9) - 66+ Kateřina Seidlová


Sekretářky

Postava Představitel Roky učinkovaní Série Počet epizod Dabing
Regina Christmannová Nina Weniger 1996 2 (ep. 1-6) 6 Kamila Špráchalová
Andrea Schäferová-Gerkhanová Carina Wiese 1997-2005 (dodnes jako host) 2 (ep. 7) - 10 (ep. 3) 129, 21+ (j. h.) Stanislava Jachnická
Petra Schubertová Martina Hill 2005-2006 10 (ep. 3) - 11 (ep. 1) 15 Jolana Smyčková
Susanna Königová Daniela Wutte 2006- 11 - 96+ Lucie Juřičková, Petra Tišnovská - Hanžlíková

Policisté

Postava Představitel Roky učinkovaní Série Počet epizod Dabing
Marcus Bodmer Uwe Büschken 1995 1 9 Jaromír Meduna
Thomas ''Tommy'' Reider Günter Schubert 1995 1 9 Petr Oliva
Anja Heckendornová Claudia Balko 1995 1 9 Stanislava Jachnická
Jochen Schulte Matthias Freihof 1995 1 (ep. 2-9) 8 ?
Horst ''Hotte'' Herzberger Dietmar Huhn 1996-2011 2 - 16 (ep. 1) 215 Karel Chromík, Milan Slepička
Manfred Meier-Hofer Sven Riemann 1996 2 (ep. 1-6) 6 ?
Dieter ''Bonny'' Bonrath Gottfried Vollmer 1997- 2 (ep. 7) - 238+ Jaromír Meduna, Jaroslav Kaňkovský
Jenny Dorn Katrin Heß 2010- 15 (ep. 13) - 32+ ?

Technik

Postava Představitel Roky učinkovaní Série Počet epizod Dabing
Hartmut Freund Niels Kurvin 2002, 2003- 7 (ep. 1), 8 - 144+ Filip Jančík, Jan Maxián

Další postavy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei na německé Wikipedii.

  1. Zdroj: RTL
  2. Zdroj: RTL a Action Concept)

Externí odkazy