Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
- poznámka
Řádek 1: Řádek 1:
[[Fakulta tropického zemědělství sídlí v budově rektorátu ČZU]]
"Headquarter" Fakulty tropického zemědělství je umístěn v novém výukovém pavilonu T, o který se dělí s Provozně ekonomickou fakultou.
'''Fakulta tropického zemědělství''' je součástí [[Česká zemědělská univerzita v Praze|České zemědělské univerzity v Praze]] (ČZU). Fakulta vznikla v roce [[2013]] rozhodnutím akademického senátu ČZU v Praze z [[Institut tropů a subtropů|Institutu tropů a subtropů]]. Ten byl založen v roce [[1956]] pod názvem '''Institut tropického a subtropického zemědělství'''<ref>Fakulta tropického zemědělství, ČZU, http://www.its.czu.cz/</ref> a v roce 2005 přejmenován na Institut tropů a subtropů.<ref>{{Citace periodika
'''Fakulta tropického zemědělství''' je součástí [[Česká zemědělská univerzita v Praze|České zemědělské univerzity v Praze]] (ČZU). Fakulta vznikla v roce [[2013]] rozhodnutím akademického senátu ČZU v Praze z [[Institut tropů a subtropů|Institutu tropů a subtropů]]. Ten byl založen v roce [[1956]] pod názvem '''Institut tropického a subtropického zemědělství'''<ref>Fakulta tropického zemědělství, ČZU, http://www.its.czu.cz/</ref> a v roce 2005 přejmenován na Institut tropů a subtropů.<ref>{{Citace periodika
| příjmení = Vaňatová
| příjmení = Vaňatová

Verze z 7. 5. 2013, 18:52

Fakulta tropického zemědělství je součástí České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta vznikla v roce 2013 rozhodnutím akademického senátu ČZU v Praze z Institutu tropů a subtropů. Ten byl založen v roce 1956 pod názvem Institut tropického a subtropického zemědělství[1] a v roce 2005 přejmenován na Institut tropů a subtropů.[2]

V současné době fakulta vychovává studenty v oborech zemědělství, agrolesnictví, lesnictví, živočisná výroba, mechanizace a ekonomika pro rozvojové země. V období socialistického Československa mohli na institutu studovat pouze studenti z vybraných zemí,[zdroj?] protože studium bylo součástí Československé rozvojové pomoci. V současné době studují na fakultě převážně studenti čeští, nicméně zahraniční studenti z celého světa stále tvoří významnou část studujících. Studium se zaměřuje od počátku na výchovu zemědělských odborníků tropů a subtropů a je organizováno formou bakalářskou, magisterskou a doktorskou. Magisterské studijní programy se v současnosti vyučují pouze v angličtině. V nejbližší době se na výuku v angličtině přejde také u bakalářského oboru (i když některé předměty v bakalářském oboru se už dnes vyučují v angličtině).

FTZ je realizátorem více než čtyřiceti rozvojových projektů, které mají aspekty mezinárodní i výzkumné činnosti (aplikovaný výzkum) a poskytují praktické poznatky pro studenty a pedagogy. Projekty jsou řešeny například v Peru, Angole, Haiti, Etiopii, Senegalu, Jordánsku, Vietnamu, Moldávii, Mongolsku a v dalších zemích [3].

Vedením fakulty byl pověřen poslední ředitel Institutu tropů a subtropů - doc. Ing. Jan Banout, PhD. Fakulta sídlí v areálu ČZU v Praze na Suchdole. Doc. Ing. Jan Banout, Ph. D., byl jmenován do funkce děkana FTZ s účinností od 25. 5. 2013 rektorem ČZU v Praze, panem prof. Ing. Jiřím Balíkem, CSc.

Historie

Ředitelé

Studijní obory

Studenti ITS (2011)
  • bakalářské
    • Zemědělství tropů a subtropů
    • Trvale udržitelný rozvoj tropů a subtropů
  • magisterské
    • Zemědělství tropů a subtropů
    • Management volně žijících zvířat a jejich chovů v tropech a subtropech
    • Trvale udržitelný rozvoj tropů a subtropů
    • Tropical Forestry and Agroforestry
  • doktorské
    • Zemědělství tropů a subtropů

Katedry a součásti FTZ

  • Katedra chovu zvířat a potravinářství v tropech a subtropech (KCHZPTS)

Vedoucí: doc. RNDr. Pavla Hejcmanová, Ph.D.

Aktivity KCHZPTS zasahují především do oblasti chovu a zlepšení užitkových vlastností plemen hospodářských zvířat, chovu a ochranu původních živočišných druhů, výživy a krmení zvířat v tropech, zoohygieny a prevence onemocnění zvířat, etologie domácích i divoce žijících zvířat a zpracování zemědělských produktů v návaznosti na zdravotní nezávadnost a hygienu výroby potravin. Katedra spravuje farmový chov antilopy losí (Taurotragus oryx) na Školním zemědělském podniku ČZU v Praze v Lánech a členové katedry se pod hlavičkou sdružení Derbianus CSAW podílí na řízení chovu kriticky ohrožené antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus) v lidské péči v Senegalu [4] [5].

  • Katedra ekonomického rozvoje (KER)

Vedoucí: Ing. Vladimír Verner, Ph.D.

Aktivity KER směřují k vzdělávání odborníků a výzkumu v oborech zemědělské ekonomiky a rozvoje venkova, které mají přímý dopad na rozvoj zemědělství a venkova v oblastech tropů a subtropů. Základním zaměřením katedry je orientace na udržitelné strategie pro snižování chudoby v rozvojových zemích, které vychází z tradic a aktivní účasti místního obyvatelstva s ohledem na minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí [6].

  • Katedra tropických a subtropických plodin a agrolesnictví (KTSPA)

Vedoucí: doc. Ing. Bohdan Lojka, Ph.D.

Hlavním cílem KTSPA je výchova, vzdělávání odborníků a výzkum v oboru rostlinné produkce v tropech a subtropech. Výzkum je zaměřen na výběr genetického materiálu a zpracování technologií pěstování méně známých tropických a subtropických plodin, agrolesnictví a izolaci a identifikaci nových látek z tropických a subtropických plodin a testování jejich bioaktivity, výživná hodnoty a chemického složení [7].

  • Katedra udržitelných technologií (KUT)

Vedoucí: doc. Ing. Jan Banout, Ph.D.

KUT se zaměřuje na výuku a výzkum v technicko-environmentálních oborech, které mají přímý dopad na rozvoj zemědělství a venkova tropů a subtropů. Katedra se orientuje na tzv. „vhodné technologie“ (tzv. Appropriate technologies) v rozvojových zemí. Základem těchto technologií jsou minimální negativní dopady na životní prostředí, využívání obnovitelných zdrojů energie a jejich adopce pro místní podmínky [8].

  • Botanická zahrada FTZ

Vedoucí: Ing. Zdeněk Hlaváč Provoz sbírkových a pracovních skleníků, které byly vybudovány současně s výstavbou celého komplexu Vysoké školy zemědělské, byl zahájen 1.1 1968. Vedle výuky studentů FTZ zde probíhá i výuka studentů z kateder botaniky, zahradnictví a příležitostně i z jiných kateder ČZU. Botanická zahrada je členěna podle teplotních nároků rostlin a podle typu pracovního zaměření [9].

Reference

  1. Fakulta tropického zemědělství, ČZU, http://www.its.czu.cz/
  2. VAŇATOVÁ, Petra a kol. 100 let historie zemědělské univerzity v Praze. Zpravodaj; Česká zemědělská univerzita v Praze. Červen 2006, roč. 3. 
  3. Rozvojové projekty FTZ http://www.projects.its.czu.cz/index_cz.html
  4. Katedra chovu zvířat a potravinářství v tropech a subtropech http://katedry.czu.cz/kczpts/
  5. Derbianus CSAW, o.s. http://www.derbianus.cz/
  6. Katedra ekonomického rozvoje http://katedry.czu.cz/ker/
  7. Katedra tropických a subtropických plodin a agrolesnictví http://katedry.czu.cz/ktspa/
  8. Katedra udržitelných technologií http://www.ftz.czu.cz/cs/?r=2219
  9. Botanická zahrada ITS ČZU v Praze http://www.ftz.czu.cz/cs/?r=2204/

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity na Wikimedia Commons

CHYBA: {{Wikizprávy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „zpráva“.