Vilém II. Oranžský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 18 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q311455)
m napřímení odkazu
Řádek 8: Řádek 8:
V roce [[1648]] Vilém odmítl podepsání holandsko-španělského ujednání v [[Münster]]u, které vybojoval jeho otec Frederik Hendrik (kromě jiného ujednání potvrzovalo nezávislost Nizozemí). V tajnosti začal vyjednávat s dosavadním nepřítelem - [[Francie|Francií]] a posléze spolu s Francií usiloval o dosazení svého švagra [[Karel II. Stuart|Karla II.]] na anglický trůn.
V roce [[1648]] Vilém odmítl podepsání holandsko-španělského ujednání v [[Münster]]u, které vybojoval jeho otec Frederik Hendrik (kromě jiného ujednání potvrzovalo nezávislost Nizozemí). V tajnosti začal vyjednávat s dosavadním nepřítelem - [[Francie|Francií]] a posléze spolu s Francií usiloval o dosazení svého švagra [[Karel II. Stuart|Karla II.]] na anglický trůn.


V roce [[1650]] se Vilém dostal do sporu mezi nizozemskými provinciemi a členy mocných patricijských kupeckých rodů z [[Amsterodam]]u. Příčinou konfliktu byla redukce počtu vojsk, ke které mělo dojít na základě ustanovení ujednání z Münsteru. Vilém byl nepřítelem ujednání a o to více redukce, neboť zmenšení armády by zmenšilo i jeho vojenskou moc. Spor se skončil tím, že většina členů generálních stavů se ocitla ve vězení v zámku [[Loevestein]]. Navíc Vilém vyslal ještě svého bratrance Viléma Frederika Nassau-Dietz s armádou čítající 10.000 mužů proti Amsterodamu, tažení se však nezdařilo kvůli nepřízni počasí.
V roce [[1650]] se Vilém dostal do sporu mezi nizozemskými provinciemi a členy mocných patricijských kupeckých rodů z [[Amsterdam|Amsterodam]]u. Příčinou konfliktu byla redukce počtu vojsk, ke které mělo dojít na základě ustanovení ujednání z Münsteru. Vilém byl nepřítelem ujednání a o to více redukce, neboť zmenšení armády by zmenšilo i jeho vojenskou moc. Spor se skončil tím, že většina členů generálních stavů se ocitla ve vězení v zámku [[Loevestein]]. Navíc Vilém vyslal ještě svého bratrance Viléma Frederika Nassau-Dietz s armádou čítající 10.000 mužů proti Amsterodamu, tažení se však nezdařilo kvůli nepřízni počasí.


== Manželství a potomci ==
== Manželství a potomci ==

Verze z 6. 5. 2013, 17:16

Vilém II. Oranžský (portrét Gerarda van Honthorsta)

Vilém II. Oranžský (27. května 1626, den Haag - 6. listopadu 1650 tamtéž) byl princ Oranje-Nassau, místodržitel Spojených provincií nizozemských od 14. března 1647 do své smrti.

Dědictví

Vilém byl nejstarším synem místodržitele Frederika Hendrika Oranžského a jeho manželky Amálie zu Solms-Braunfels, dvorní dámy Alžběty Stuartovny (dcery anglického a skotského krále Jakuba I. a manželky "zimního krále" Fridricha Falckého). Prvním místodržitelem byl Vilém I. Oranžský, jehož nástupcem se stal jeho starší syn Mořic Oranžský; poté, co zemřel bez dědice, připadl titul jeho mladšímu polorodému bratrovi Frederiku Hendrikovi. Kromě bratra, který zemřel měsíc po narození, měl Vilém II. Oranžský sedm mladších sester.

Krátká vláda

V roce 1648 Vilém odmítl podepsání holandsko-španělského ujednání v Münsteru, které vybojoval jeho otec Frederik Hendrik (kromě jiného ujednání potvrzovalo nezávislost Nizozemí). V tajnosti začal vyjednávat s dosavadním nepřítelem - Francií a posléze spolu s Francií usiloval o dosazení svého švagra Karla II. na anglický trůn.

V roce 1650 se Vilém dostal do sporu mezi nizozemskými provinciemi a členy mocných patricijských kupeckých rodů z Amsterodamu. Příčinou konfliktu byla redukce počtu vojsk, ke které mělo dojít na základě ustanovení ujednání z Münsteru. Vilém byl nepřítelem ujednání a o to více redukce, neboť zmenšení armády by zmenšilo i jeho vojenskou moc. Spor se skončil tím, že většina členů generálních stavů se ocitla ve vězení v zámku Loevestein. Navíc Vilém vyslal ještě svého bratrance Viléma Frederika Nassau-Dietz s armádou čítající 10.000 mužů proti Amsterodamu, tažení se však nezdařilo kvůli nepřízni počasí.

Manželství a potomci

Portrét Viléma II. a Marie Henrietty Stuartovny namalovaný u příležitosti jejich zásnub Anthonisem van Dyckem

2. května roku 1641 se Vilém oženil s anglickou princeznou Marií Henriettou Stuartovnou, Princess Royal, nejstarší dcerou krále Karla I. Stuarta a jeho manželky královny Henrietty Marie. Ceremonie se konala v královské kapli ve Whitehallu v Londýně.

Vilém II. vládl pouze tři roky, 6. listopadu 1650 zemřel na neštovice. Jeho syn Vilém III. se narodil - stejně jako on sám - jako pohrobek, týden po jeho smrti. Vilém III. se v roce 1672 stal nizozemským místodržícím a v roce 1689 králem Anglie.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Vilém II. Oranžský na Wikimedia Commons