Reinhard Marx: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Aimedaca (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 14: Řádek 14:


== Dílo ==
== Dílo ==
V říjnu 2008 vydal Reinhard Marx publikaci „Kapitál“ (Das Kapital), nesoucí provokativně název stejnojmenného spisu jmenovce [[Karel Marx|Karla Marxe]], zásadního kritika [[kapitalismus|kapitalistického]] společensko-ekonomického systému. Obdobně jako Karel Marx, i Reinhard Marx se ve svém Kapitálu staví kriticky k neregulované kapitalistické ekonomice, v jejímž fungování vidí zákonitou příčinu finanční a hospodářské krize v letech [[2008]]–[[2010]]. Krizi podle něj zavinilo nezodpovědné chování ekonomických subjektů, zejména pak divoké spekulace na globalizovaných finančních trzích. Východisko dle něj spočívá v zrodu moderního sociálně-tržního hospodářství stojícího na zásadách křesťanské morálky, odpovědnosti a sociálního cítění.
V říjnu 2008 vydal Reinhard Marx publikaci „Kapitál“ (Das Kapital), nesoucí provokativně název stejnojmenného spisu jmenovce [[Karel Marx|Karla Marxe]], zásadního kritika [[kapitalismus|kapitalistického]] společensko-ekonomického systému. Obdobně jako Karel Marx, i Reinhard Marx se ve svém Kapitálu staví kriticky k neregulované kapitalistické ekonomice, v jejímž fungování vidí zákonitou příčinu finanční a hospodářské krize v letech [[2008]]–[[2010]]. Krizi podle něj zavinilo nezodpovědné chování ekonomických subjektů, zejména pak divoké spekulace na globalizovaných finančních trzích. Východisko dle něj spočívá v zrodu moderního sociálně-tržního hospodářství stojícího na zásadách křesťanské morálky, odpovědnosti a sociálního cítění. Pod názvem Kapitál. Plaidoyer pro člověka vydala Academia, 2013. Přeložil Hanuš Karlach.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 26. 4. 2013, 12:51

Soubor:Kardinal Reinhard Marx.jpg
Kardinál Reinhard Marx

Reinhard Marx (* 21. září 1953) je německý katolický duchovní, současný arcibiskup v Mnichově a Freisingu a kardinál.

Život

Narodil se v Geseke v Severním Porýní-Vestfálsku, 2. června 1979 byl arcibiskupem Johanem Joachimem Degenhardtem vysvěcen na kněze, v roce 1989 získal doktorát teologie. 23. července 1996 jej papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem v Paderbornu a titulárním biskupem v Petině. 1. září téhož roku, v den svých čtyřicátých třetích narozenin, podstoupil biskupské svěcení z rukou arcibiskupa Degenhardta. 20. prosince 2001 nahradil Hermanna Josefa Spitala ve funkci biskupa v Trieru, nejstarší německé diecézi. 17. července 2003 suspendoval z kněžského úřadu Gottholda Hasenhüttla za to, že během Ekumenického církevního sjezdu pozval ke svatému přijímání i evangelíky.

30. listopadu 2007 jej papež Benedikt XVI. jmenoval do funkce arcibiskupa mnichovsko-freisingské arcidiecéze. Okolnosti tohoto papežova rozhodnutí provázely četné dohady veřejnosti i médií, ty však odbyl Marx výrokem: „Arcibiskupa jmenuje papež, nikoliv novináři.“ Obřad uvedení do funkce proběhl 2. února 2008 v mnichovském chrámu Frauenkirche. Kromě výkonu funkce arcibiskupa v Mnichově a Freisingu v současné době arcibiskup Marx předsedá Výboru pro sociální otázky Německé biskupské konference. Při konzistoři 20. listopadu 2010 byl jmenován kardinálem.

22. března 2012 byl zvolen do čela Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE). Až do roku 2015 tak bude v čele organizace zastřešující jednotlivé národní biskupské konference států patřících do EU. [1]

Dne 13. dubna 2013 bylo ve Vatikánu oznámeno, že papež František ustanovil nový poradní sbor osmi kardinálů, který mu má pomoci při vypracování reformy vatikánské kurie. Jedním z členů této pracovní skupiny se stal i kardinál Marx.[2]

Dílo

V říjnu 2008 vydal Reinhard Marx publikaci „Kapitál“ (Das Kapital), nesoucí provokativně název stejnojmenného spisu jmenovce Karla Marxe, zásadního kritika kapitalistického společensko-ekonomického systému. Obdobně jako Karel Marx, i Reinhard Marx se ve svém Kapitálu staví kriticky k neregulované kapitalistické ekonomice, v jejímž fungování vidí zákonitou příčinu finanční a hospodářské krize v letech 20082010. Krizi podle něj zavinilo nezodpovědné chování ekonomických subjektů, zejména pak divoké spekulace na globalizovaných finančních trzích. Východisko dle něj spočívá v zrodu moderního sociálně-tržního hospodářství stojícího na zásadách křesťanské morálky, odpovědnosti a sociálního cítění. Pod názvem Kapitál. Plaidoyer pro člověka vydala Academia, 2013. Přeložil Hanuš Karlach.

Reference

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Reinhard Marx na Wikimedia Commons

Externí odkazy

Související články