Oseti: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Historie
Řádek 5: Řádek 5:


== Historie ==
== Historie ==
Oseti jsou potomci [[Alani|Alanů]], kterým Gruzínci říkali Osi (z toho název Oseti). Počátkem našho letopočtu začali pomalu asimilovat původní obyvatelstvo severního Kavkazu. Od 6. století k nim proniklo [[křesťanství]] z [[Gruzie]]. Od 9. století se začala formovat osetská národnost na základě politického sjednocení. Ve 13. století [[Tataři|tatarské]] vpády a vytlačili Osety z úrodných úpatí hor severního Kavkazu do vysokohorských oblastí Kavkazu. Od 14. století začali pronikat na jižní stranu Kavkazu do Gruzie. V 16. století Oseti upadli do závislosti od [[Kabardinci|kabardských]] feudálů. V rámci společné křesťanské víry začali hledat útočiště u Rusů a po [[Rusko-turecká válka (1768–1774)|rusko-turecké válce]] v roce 1774 se stali součástí [[Ruské impérium|Ruska]].
Oseti jsou potomci [[Alani|Alanů]], kterým Gruzínci říkali Osi (z toho název Oseti). Počátkem našeho letopočtu začali pomalu asimilovat původní obyvatelstvo severního Kavkazu. Od 6. století k nim proniklo [[křesťanství]] z [[Gruzie]]. Od 9. století se začala formovat osetská národnost na základě politického sjednocení. Ve 13. století [[Tataři|tatarské]] vpády a vytlačili Osety z úrodných úpatí hor severního Kavkazu do vysokohorských oblastí Kavkazu. Od 14. století začali pronikat na jižní stranu Kavkazu do Gruzie. V 16. století Oseti upadli do závislosti od [[Kabardinci|kabardských]] feudálů. V rámci společné křesťanské víry začali hledat útočiště u Rusů a po [[Rusko-turecká válka (1768–1774)|rusko-turecké válce]] v roce 1774 se stali součástí [[Ruské impérium|Ruska]].


Od 14. století Oseti začali osídlovat jižní stranu Kavkazu patřící Gruzínskému království. Na konci 18. století tvořili početnou menšinu. Od roku 1801 se častými vpády [[Osmanská říše|Osmanské říše]] oslabené [[Gruzínské Království|Gruzínské království]] do 10 let stalo součástí Ruského impéria. Zároveň tím došlo ke spojení osetského národa ze severní a jižní části Kavkazu.
Od 14. století Oseti začali osídlovat jižní stranu Kavkazu patřící Gruzínskému království. Na konci 18. století tvořili početnou menšinu. Od roku 1801 se častými vpády [[Osmanská říše|Osmanské říše]] oslabené [[Gruzínské království]] do 10 let stalo součástí Ruského impéria. Zároveň tím došlo ke spojení osetského národa ze severní a jižní části Kavkazu.


V roce 1920 byla podepsána mírová smlouva mezi [[Sovětský svaz|Sovětským svazem]] a Gruzií, ve které Sovětský svaz uznal nezávislost Gruzie za podmínky, že nezakáže komunistickou stranu v zemi. V roce 1921 v trhla Rudá armáda do Gruzie a území silou zabrala. Za podpory Sovětského svazu došlo k vzniku Jihoosetské autonomní oblasti v dubnu 1922, která byla součástí nově zvniklé [[Gruzínská sovětská socialistická republika|Gruzínské SSR]]. V roce 1924 vznikla v rámci [[Ruská sovětská federativní socialistická republika|Ruské SFSR]] Severoosetské autonomní oblast.
V roce 1920 byla podepsána mírová smlouva mezi [[Sovětský svaz|Sovětským svazem]] a Gruzií, ve které Sovětský svaz uznal nezávislost Gruzie za podmínky, že nezakáže komunistickou stranu v zemi. V roce 1921 v trhla Rudá armáda do Gruzie a území silou zabrala. Za podpory komunistů došlo k vzniku Jihoosetské autonomní oblasti v dubnu 1922, která byla součástí nově zvniklé [[Gruzínská sovětská socialistická republika|Gruzínské SSR]]. V roce 1924 vznikla v rámci [[Ruská sovětská federativní socialistická republika|Ruské SFSR]] Severoosetské autonomní oblast.


Od rozpadu Sovětského svazu sílila snaha Osetů k vytvoření vlastniho státu. V rámci Ruské federace šlo o situaci nereálnou jak se v polovině 90. let přesvědčili [[Čečensko|Čečenci]]. Jejich pozornost se proto zaměřila na gruzínské území. Za silné podpory [[Ruská Federace|Ruska]], které se snaži udržet kontrolu na strategicky významným místem Kavkazu, vytvořili separatistické území [[Jižní Osetie]]. V roce 2008 ruské tajné síly několika teroristickými činy (výbuchy bomb) vyprovokovali Gruzii k odvetě, která vedla k [[Válka v Jižní Osetii (2008)|válečnému konfliktu]].<ref>http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/139360-cilem-ruska-bylo-prevzeti-gruzie-rika-michail-saakasvili/</ref>
Od rozpadu Sovětského svazu sílila snaha Osetů k vytvoření vlastniho státu. V rámci Ruské federace šlo o situaci nereálnou jak se v polovině 90. let přesvědčili [[Čečensko|Čečenci]]. Jejich pozornost se proto zaměřila na gruzínské území. Za silné podpory [[Ruská federace|Ruska]], které se snaží udržet kontrolu na strategicky významným místem Kavkazu, vytvořili separatistické území [[Jižní Osetie]]. V roce 2008 ruské tajné síly několika teroristickými činy (výbuchy bomb) vyprovokovali Gruzii k odvetě, která vedla k [[Válka v Jižní Osetii (2008)|válečnému konfliktu]].<ref>http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/139360-cilem-ruska-bylo-prevzeti-gruzie-rika-michail-saakasvili/</ref>


*'''počátek našeho letopočtu''' - osídlovaní severní podhorské části Kavkazu alanskými kmeny (Oseti)
*'''počátek našeho letopočtu''' - osídlovaní severní podhorské části Kavkazu alanskými kmeny (Oseti)

Verze z 21. 4. 2013, 10:37

Severní a Jižní Osetie

Osetinci[1] či Oseti[2] jsou národ žijící v Severní Osetii (svazové republice Ruské federace) a v Jižní Osetii, která je de facto samostatným státem s minimálním mezinárodním uznáním. Jejich celkový počet se odhaduje na 710 000, z toho 520 000 žije v Severní a okolo 75 000 v Jižním Osetii. Zbytek žije různě roztroušen po Ruské federaci a malá menšina i v Gruzii (asi 38 000, bez započtení Jižní Osetie).

Osetinci patří mezi kavkazské národy. Většina jsou křesťané, menší část muslimové. Jako svoje písmo v současné době používají ruskou azbuku. Mají bohatý folklór a tradice.

Historie

Oseti jsou potomci Alanů, kterým Gruzínci říkali Osi (z toho název Oseti). Počátkem našeho letopočtu začali pomalu asimilovat původní obyvatelstvo severního Kavkazu. Od 6. století k nim proniklo křesťanství z Gruzie. Od 9. století se začala formovat osetská národnost na základě politického sjednocení. Ve 13. století tatarské vpády a vytlačili Osety z úrodných úpatí hor severního Kavkazu do vysokohorských oblastí Kavkazu. Od 14. století začali pronikat na jižní stranu Kavkazu do Gruzie. V 16. století Oseti upadli do závislosti od kabardských feudálů. V rámci společné křesťanské víry začali hledat útočiště u Rusů a po rusko-turecké válce v roce 1774 se stali součástí Ruska.

Od 14. století Oseti začali osídlovat jižní stranu Kavkazu patřící Gruzínskému království. Na konci 18. století tvořili početnou menšinu. Od roku 1801 se častými vpády Osmanské říše oslabené Gruzínské království do 10 let stalo součástí Ruského impéria. Zároveň tím došlo ke spojení osetského národa ze severní a jižní části Kavkazu.

V roce 1920 byla podepsána mírová smlouva mezi Sovětským svazem a Gruzií, ve které Sovětský svaz uznal nezávislost Gruzie za podmínky, že nezakáže komunistickou stranu v zemi. V roce 1921 v trhla Rudá armáda do Gruzie a území silou zabrala. Za podpory komunistů došlo k vzniku Jihoosetské autonomní oblasti v dubnu 1922, která byla součástí nově zvniklé Gruzínské SSR. V roce 1924 vznikla v rámci Ruské SFSR Severoosetské autonomní oblast.

Od rozpadu Sovětského svazu sílila snaha Osetů k vytvoření vlastniho státu. V rámci Ruské federace šlo o situaci nereálnou jak se v polovině 90. let přesvědčili Čečenci. Jejich pozornost se proto zaměřila na gruzínské území. Za silné podpory Ruska, které se snaží udržet kontrolu na strategicky významným místem Kavkazu, vytvořili separatistické území Jižní Osetie. V roce 2008 ruské tajné síly několika teroristickými činy (výbuchy bomb) vyprovokovali Gruzii k odvetě, která vedla k válečnému konfliktu.[3]

  • počátek našeho letopočtu - osídlovaní severní podhorské části Kavkazu alanskými kmeny (Oseti)
  • 13. stol - Oseti vytlačeni do hor tatarskými kmeny
  • 14. stol - počátek osídlování jižní části Kavkazu
  • 1774 - Oseti ze severu se stali součástí Ruského impérie
  • 1801-1810 - Oseti z jižní části Kavkazu se jako občané Gruzínského království stali součástí Ruského impéria
  • 1922 - vznik Jihoosetské AO v rámci Gruzínské SSR
  • 1924 - vznik Severoosetské AO v rámci Ruské SFSR
  • 2008 - konflikt, který upozornil na politicky složitou situaci Osetů

Galerie

Poznámky/Reference

  1. tradiční tvar obyvatelského jména, ještě pořád převládající; někdy kritizovaný jako rusismus
  2. tento tvar je poslední dobou používán stále častěji a je utvořen systémověji (více zde), ale je méně častý; nicméně, ÚJČ jej uznává za rovnocenný tradičnímu
  3. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/139360-cilem-ruska-bylo-prevzeti-gruzie-rika-michail-saakasvili/

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Osetinci na Wikimedia Commons