Tchaj-pej 101: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Petr25 (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Hon-3s-T (diskuse | příspěvky)
+ sekce, linky
Řádek 13: Řádek 13:
Při silném větru či tajfunu, ale i při [[zemětřesení]] budovu udržuje ve stabilní pozici vyvažovací těleso, které je umístěno na urovni 88. a 92. patra. Jestliže Taipei 101 zasáhne silný vítr vyvažovací těleso se začne pohybovat do protisměru. Tím udržuje budovu ve stabilní pozici.
Při silném větru či tajfunu, ale i při [[zemětřesení]] budovu udržuje ve stabilní pozici vyvažovací těleso, které je umístěno na urovni 88. a 92. patra. Jestliže Taipei 101 zasáhne silný vítr vyvažovací těleso se začne pohybovat do protisměru. Tím udržuje budovu ve stabilní pozici.


== Základní údaje ==
101 podlaží nad zemí a 5 podlaží pod zemí. Do dokončení mrakodrapu Burdž v Dubaji 4.1.2010 držel rekordy v následujících kategoriích:

Budova má 101 podlaží nad zemí a 5 podlaží pod zemí. Do dokončení mrakodrapu [[Burdž Chalífa]] v [[Dubaj]]i 4.1.2010 držel rekordy v následujících kategoriích:


* Výška od země po vrchol celé struktury - 509 metrů.<br /> Držitelem předchozího rekordu byly [[Petronas Twin Towers]] se 452 metry.
* Výška od země po vrchol celé struktury - 509 metrů.<br /> Držitelem předchozího rekordu byly [[Petronas Twin Towers]] se 452 metry.

Verze z 17. 4. 2013, 20:49

Taipei 101, Taiwan


Taipei 101 je druhým nejvyšším mrakodrapem světa. Nachází se ve městě Taipei 101, hlavním městě Taiwanu. Má celkem 101 pater a dosahuje výšky 509 m. Taipei 101 byla dokončena v roce 2004 a slavnostně otevřena 31. prosince 2004. Původní jméno budovy bylo Finanční centrum Taipei (založeno na čínském názvu).

Mrakodrap Taipei 101 byl vybudován v tajwanské metropoli, která patří kvůli častým zemětřesením a pravidelným tajfunům mezi nejrizikovější oblasti světa. Vzhledem připomíná Taipei 101 stonek bambusu, a také tak funguje. Každá sekce složité konstrukce působí jako samostatný celek a díky tomu je celá budova pevnější, pružnější a lehčí. Stavba, překonávající množství technických prvenství, posunula malý ostrovní stát na špičku světového stavebnictví. Jedná se o nejbezpečnější budovu na Taiwanu při zemětřesení či tajfunu. Taiwanci říkají, že jestliže spadne při zemětřesení Taipei 101, spadne ve města každá budova. Hlavní výtah, který jede z přízemí až do 91 patra má kabinu pro 24 osob s nosností 1600kg. V roce 2004 byl výtah zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychlejší výtah na světě s aerodinamickou kabinou, kde je regulován tlak. Rychlost stoupání do 91 patra je 1010m za minutu.

Bezpečnost stavby

Pro základy stavby byly použité nehořlavé materiály. Ochranné nehořlavé výplně rozdělují budovu do jednotlivých zón, aby se požár nemohl šířit mezi patry. Klimatizace se automaticky vypíná při zachycení kouře v mrakodrapu. Každé patro je vybaveno hasícími přístroji a hydranty na vodu. Garáže jsou vybaveny pěnovými hasícími přístroji. Na každém osmém patře je umístěna ohnizdorná místnost. Které jsou spojeny s venkovním schodištěm a balkónem. Výtahy pro hasiče jedou až do nejvyššího patra. Automatický hasící systém je umístěn na každém patře. Kancelářské podlahy a klíčové únikové cesty jsou chráněny systémem pro odvod kouře.

Tajfun a zemětřesení

Při silném větru či tajfunu, ale i při zemětřesení budovu udržuje ve stabilní pozici vyvažovací těleso, které je umístěno na urovni 88. a 92. patra. Jestliže Taipei 101 zasáhne silný vítr vyvažovací těleso se začne pohybovat do protisměru. Tím udržuje budovu ve stabilní pozici.

Základní údaje

Budova má 101 podlaží nad zemí a 5 podlaží pod zemí. Do dokončení mrakodrapu Burdž Chalífa v Dubaji 4.1.2010 držel rekordy v následujících kategoriích:

  • Výška od země po vrchol celé struktury - 509 metrů.
    Držitelem předchozího rekordu byly Petronas Twin Towers se 452 metry.
  • Výška od země po střechu - 449 metrů.
    Držitelem předchozího rekordu byl Willis Tower se 442 metry.
  • Výška po nejvyšší používané podlaží - 439 metrů. Předchozí rekord držel Willis Tower.
  • Nejvyšší rychlost stoupání výtahu - 16,83 m/s (60,6 km/h).
  • Největší odpočítávací hodiny na Silvestra.
  • Zvýšení vodorovné tuhosti zajišťuje vahadlo.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Tchaj-pej 101 na Wikimedia Commons

Šablona:Link GA Šablona:Link GA