Janáčkova konzervatoř v Ostravě: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Introus (diskuse | příspěvky)
odkaz + drobné zpřesnění
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 1 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:Q11086875)
Řádek 25: Řádek 25:
[[Kategorie:Konzervatoře v Česku]]
[[Kategorie:Konzervatoře v Česku]]
[[Kategorie:Střední školy v Ostravě]]
[[Kategorie:Střední školy v Ostravě]]

[[eo:Konservatorio de Janáček Ostrava]]

Verze z 15. 4. 2013, 21:02

Budova konzervatoře

Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě byla založena v roce 1953.

Předchůdci

V roce 1890 založil Rudolf Kadleček soukromou hudební školu. V roce 1907 byla v Ostravě - Mariánských Horách založena Hudební a varhanická škola Matice školské, poskytující odborné vzdělání hudebníkům z okolí. Tato škola se později transformovala na Masarykův ústav hudby a zpěvu. Společně s Hudební školou Leoše Janáčka (založenou v roce 1935) vytvořila podmínky pro vznik Vyšší hudebně pedagogické školy - dnešní konzervatoře.

Historie školy

Výnosem Státního výboru pro věci umění č. 40/719/53 ze dne 14. srpna 1953 byla v Ostravě zřízena Vyšší hudebně-pedagogická škola. Jejím prvním ředitelem se stal Rudolf Kubín. Výuka probíhala na několika místech Ostravy. V následujícím roce byla škole přidělena budova bývalého charitativního ústavu Ludmila na Hrabákově ulici. O šest let později, v roce 1959, byla Vyšší hudebně pedagogická škola formálně zrušena a byla zřízena Konzervatoř v Ostravě.

Ve školním roce 1972/73 bylo nově otevřeno hudebně dramatické oddělení, jehož prvním vedoucím se stal herec Státního divadla Ostrava Miloslav Holub, který se také významně zasadil o vznik tohoto oddělení.

Na konci roku 1991 začaly práce na rekonstrukci a stavbě areálu budov nové konzervatoře na Českobratrské a Žerotínově ulici. Nová budova byla slavnostně otevřena v roce 1996 a od téhož roku nese škola název Janáčkova konzervatoř v Ostravě.

V roce 2007 rozšířila škola svou nabídku o nový obor vzdělání – gymnázium s hudebním oborem.

Externí odkazy

Šablona:Geo cz