Reinier Zeeman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m odstranění odrážek u šablony {{Překlad}}
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 6 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q1936604)
Řádek 26: Řádek 26:
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Nizozemští grafici]]
[[Kategorie:Nizozemští grafici]]

[[de:Reinier Zeeman]]
[[en:Reinier Nooms]]
[[fr:Reinier Nooms]]
[[fy:Reinier Nooms]]
[[nl:Reinier Nooms]]
[[pl:Reinier Nooms]]

Verze z 6. 4. 2013, 02:40

Reinier Zeeman: Námořní bitva u Livorna (Rijksmuseum)

Reinier Zeeman (kolem 1623 v Amsterdamu – březen 1688 tamtéž) byl holandský malíř lodí a přístavů, jako grafik používal techniku leptu.

Životopis

O Zeemanovi pocházejí první zprávy z roku 1653, když se jeho manželkou stala Marija Moosijn a narodily se mu dvě dcery. Poté o jeho životě nejsou žádné další zprávy, kromě udání jeho manželky proti podnájemkyni, která měla umělce svést k nemorálnímu životu. Jeho žena zdědila po Zeemanově smrti celý jeho majetek. Ze soupisu pozůstalosti jsou známy obrazy, které naznačují, že mohl pobývat před rokem 1650 v Paříži. Pozůstalostní inventář obsahuje také knihy o námořnictví. Zeemanova často citovaná cesta do Berlína není potvrzena. Také není znám jeho učitel umění, ale je patrný určitý vliv Willema van de Velde staršího (1611-1689).

Vedle maleb zhotovil také množství grafik. Tyto zachycují dobové výjevy jako námořní bitvy nebo pohledy na Amsterdam a také encyklopedické ilustrace typů lodí. Zeemanovy městské scenérie v Paříži (série leptů) kopíroval Charles Meryon a prosadil se tím jako jeho pokračovatel.

Jméno

Až do roku 1996 byl malíř v dějinách umění uváděn pod jménem Reinier Nooms, řečený Zeeman (holandsky Námořník). Nicméně v archivních dokumentech a na obrazech je podepsán jen jako Seemann nebo Zeeman. Označení Nooms se nachází na jeho tiscích a rytinách. Zde jsou různé formy jména jako R[einier] Zeeman, Remy Zeeman, Reinier Nooms alyas Zeeman nebo Reinier Nooms. Odtud vzešlo v dějinách umění jeho jméno Nooms a užívá se dodnes v obchodu s uměním. Současná věda však prosazuje jméno Zeeman.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Reinier Zeeman na německé Wikipedii.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Reinier Zeeman na Wikimedia Commons