Václav IV. Ratibořský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav IV. Ratibořský
Doba vlády14241456
Narození1405?
Úmrtí1456
Pohřbendominikánský klášter v Ratiboři
PředchůdceJan II. Železný
NástupceJan III.
PotomciJan V. Ratibořský
Kateřina
Helena
Anna
OtecJan II. Železný
MatkaHelena Litevská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav IV. Ratibořský (asi 14051456) byl synem knížete Jana II. Železného a Heleny Litevské, knížetem krnovsko-ratibořským v letech 14241437, od roku 1437 (po obdržení údělu) ratibořským knížetem.

V roce 1424 zemřel Václavův otec Jan II. a z neznámých příčin se tehdy Václav IV a jeho bratr neujali vlády, zatímco regentkou byla jejich matka Helena. K rozdělení údělů došlo v roce 1437, kdy Václav obdržel nevelký okres ratibořský.

Roku 1452 zemřel Mikuláš VI. Krnovský a Václav se stal regentem v krnovsko-rybnickém panství a opatrovníkem bratrových dětí Jana IV. a Václava V. Vdova po Mikulášovi Barbora z Rockenberu naopak chtěla být regentkou sama, Václav si ale udržel vládu až do své smrti.

Podobně jako jeho bratr Václav udržoval styky s polským královským dvorem. Několikrát pobýval v Krakově na dvoře Vladislava III. Varnenčika a Kazimíra Jagellonského.

Václav IV. byl od roku 1445 ženat s Markétou z Szamotuł, dcerou międzyrzeckého kastelána Vincenta z Szamotuł, která mu porodila syna Jana V. a tři dcery: Kateřinu, vdanou za nakielského kastelána Vladislava z Danaborzy, Helenu vdanou za międzyrzeckiego kastelána Jana z Ostroroha, a Annu. Kníže zemřel roku 1456 a je pochován v dominikánském klášteře v Ratiboři.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Jan II. Železný
Znak z doby nástupu Kníže ratibořský
Václav I.
14241456
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Jan III.