Omu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Omu
Vrchol Omu s chatou pod skálou
Vrchol Omu s chatou pod skálou

Vrchol2505 m n. m. (2507/2514 m)
Prominence1335 m
Izolace59 km → Moldoveanu
Poznámkanejvyšší hora pohoří Bucegi
Poloha
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
PohoříJižní Karpaty / Bucegi
Souřadnice
Omu
Omu
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Omu (též Omul, rumunsky Vârful Omu) je nejvyšší hora rumunského pohoří Bucegi, součásti Jižních Karpat. Její vrchol se tyčí do nadmořské výšky 2505 metrů a patří tak mezi nejvyšší rumunské (11.) i karpatské hory. Omu leží v severní části pohoří Bucegi, asi 25 km jiho-jihozápadně od města Brašov.

Na vrcholu stojí turistická chata Cabana Omu, nejvýše položená v celém Rumunsku. První dřevěný přístřešek byl postaven už v roce 1888 a byl mnohokrát přestavovaný. Současná chata je z kamene a dřeva a v období od března do listopadu nabízí 30 lůžek a bufet. Druhou stavbou na vrcholu je meteorologická stanice, nejvyšší trvale obydlené místo v Rumunsku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Nejjednodušší přístup začíná v horském městečku Bușteni, odkud vede lanovka na planinu Babele. Od konečné lanovky vede na sever žlutě značená turistická cesta ke skalním věžičkám Babele, kolem skály zvané Sfinga a dál až na vrchol Omu. Výstup je dlouhý 6,5 km s převýšením 400 metrů.

Další možností je žlutě značená cesta od lanovky Babele ke 36 metrů vysokému Kříži hrdinů, který se tyčí pod vrcholem hory Caraiman (2384 m), na skalní hraně více než 1 km nad městečkem Bușteni. Od kříže pokračuje červená značka až do sedla pod Omu, kde se napojuje na zmíněnou žlutou značku, vedoucí až na vrchol. Tato trasa měří 9,5 km s převýšením 650 metrů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vârful Omu, Munții Bucegi na rumunské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]