Fleet Street

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fleet Street
Umístění
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
MěstoLondýn
ObvodCity, Westminster
Poloha
Napojené uliceStrand, Ludgate Hill, Chancery Lane, Bouverie Street, Fetter Lane, Shoe Lane, New Bridge Street, Ludgate Circus, Farringdon Street, Bride Lane, Middle Temple Lane, Inner Temple Lane, Bell Yard, Whitefriars Street, Bolt Court, Salisbury Court, Pleydell Court, Wine Office Court a Clifford's Inn Passage
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fleet Street je londýnská ulice pojmenovaná po řece Fleet. Do 80. let 20. století byla centrem britského tisku. Ačkoli se z této ulice odstěhovala roku 2005 poslední zpravodajská společnost Reuters, zůstává pojem Fleet Street stále synonymem britského tisku. V současnosti je ulice spíše spojována se soudy a soudními kancelářemi.

Fleet Street v minulosti spojovala City s Westminsterem. Délka ulice vyznačuje expanzi City ve 14. století. Její východní konec je místem, kde ve středověku protékala kolem londýnských hradeb řeka Fleet; na jejím západním konci stojí Temple Bar, stanovující současné hranice City.

Na jižní straně ulice leží komplex budov Temple, původně patřící řádu Templářů; stojí zde dvě významné právnické koleje – Inner Temple a Middle Temple. V blízkém okolí má své sídlo i řada právnických kanceláří.

Vydávání novin začalo na Fleet Street kolem roku 1500, kdy žák Williama Caxtona Wynkyn de Worde založil poblíž Shoe Lane tiskárnu. Přibližně v téže době založil Richard Pynson poblíž kostela St Dunstan's vydavatelství a tiskárnu. Postupně se přidávali další vydavatelé, zaměření na právnickou tematiku. Prvním deníkem na světě byl Daily Courant, který vycházel na Fleet Street od března roku 1702.

Působil tu fiktivní holič a vrah Sweeney Todd.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]