Spawn of Possession

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spawn of Possession
Základní informace
PůvodKalmar, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
ŽánryDeath metal
Technický death metal
Aktivní roky1997–2017
VydavateléNeurotic Records
Unique Leader Records
Webwww.spawnofpossession.se
Současní členové
Jonas Bryssling
Erlend Caspersen
Dennis Röndum
Henrik Schönström
Christian Münzner
Dřívější členové
Jonas Karlsson
Niklas Dewerud
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spawn of Possession byla technická death metalová skupina z města Kalmar, Švédsko, založená v roce 1997. V roce 2017 skupina oznámila svůj rozpad přes svou Facebookovou stránku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Kapela Spawn of Possession byla založena v únoru roku 1997 skládající se z Jonase Brysslinga (kytara), Jonase Kalrssona (kytara) a Dennise Röndruma (bicí).

Po třech letech kapela nahrála své první demo The Forbidden a hned poté našla baskytaristu Nicka Deweruda, aby vyplnil basovou roli. Rok poté kapela navštívila studio, aby natočila své druhé demo Church of Deviance, a v prosinci roku 2001 podepsala dohodu s Unique Leader Records.

Kapela pracovala na novém materiálu po dobu šesti měsíců a v červnu roku 2002 počala nahrávání svého debutového alba Cabinet. Kapela zůstala v Pama Studios společně s vysoce uznávaným producentem a inženýrem Magnusem Sedenbergem, s nímž již minule pracovali na předchozích nahrávkách a vydali Cabinet.

Aby promotovali své album, nejdříve cestovali Evropou čtyři týdny společně s Disavowed, Vile, Inhume a Mangled. Krátce poté následovalo šestitýdenní turné po Severní Americe se spřízněnými kapelami z Unique Leader Records Severed Savior, Pyaemia a Gorgasm. Cestujíce od pobřeží k pobřeží a do Kanady na pět koncertů, nehráli o nic méně než 27krát při tomto turné.

Po návratu z USA následovalo další turné Evropou jakožto součást No Mercy package s kapelami jako Cannibal Corpse, Hypocrisy, Kataklysm, Exhumed, Vomitory, a Carpathian Forest. Po tomto jarním turné kapela účinkovala na osmi festivalech, počítaje Fuck the Commerce (Německo), Stonehenge (Nizozemsko), Grind You Mother (Itálie), and Mountains of Death (Švýcarsko).

V této době a na začátku podzimu roku 2004 kapela Spawn of Possession též začala pracovat na novém materiálu. Uprostřed září přidala Cannibal Corpse jako přímou podporu na turné o 24 představení skrz Skandinávii a baltské/východní Evropské státy. Nástupce k debutovému albu je nazván Noctambulant a byl vydán v červenci roku 2006 s pomocí Neurotic Records.

11. května 2009 kapela zveřejnila malou předprodukci dosud nepojmenovaného alba, komentujíc, že chtěli „konečně prolomit ticho“. V albu je pět dokončených písniček a sedm rozpracovaných. Kapela také vysvětlila, že další změny sestavy budou brzy oznámeny.

24. června 2009 Jonas Bryssling potvrdil zprávu na nástěnce kapely Spawn of Possession, že se Matthew Chalk (ex-Psycroptic, Mephistopheles) a Christian Muenzner (ex-Obscura, ex-Necrophagist) připojili ke kapele. Bryssling říká: „Dva velmi talentovaní a schopní muzikanti se nedávno připojili ke Spawn of Possession. Matthew Chalk (Ex-Psycroptic) se postará o zpěv a texty. Christian Muenzner (ex-Obscura, ex-Necrophagist) bude hrát hlavní kytaru a rozpoutá šílenství do vícebarevného zkresleného vesmíru kapely Spawn of Possession. Sestava je nyní celá.“ V samém roce norský basista Erlend Caspersen (Blood Red Throne, The Allseeing I), znám pro svůj vysoce technický styl hraní, se taktéž připojil k kapele, aby dokončil sestavu.

Nicméně se v září roku 2010 Dennis Rondrum vrátil a vzal si roli zpěváka namísto Chalkyho, jenž se do kapely připojil jen na krátkou chvíli. V prosinci roku 2010 byl Richard Shill osvobozen od bubnování. Uvedený důvod byl, že Richard závisel na skupečné praxi s kapelou, a ježto členové SoP jsou roztroušeni po Švédsku, Norsku a Německu, zkoušky s kapelou byly nemožné. Henrik Schönström byl oznámen jako nový bubeník.

13. března roku 2012 kapela Spawn of Possession se svými třemi novými členy vydala své třetí prodejní album Incurso, jež bylo oceněno obzvlášť pozitivními recenzemi jak od fanoušků, tak i od kritiků, jsouc jejich nejtechničtější a nejtvrdší album dodnes. Je často považováno za jednu z nejvlivnějších nahrávek moderního death metalu. Nicméně většina hudby byla sepsána Jonasem Brysslingem a v některých písních s pomocí Erlenda Caspersena.

4. srpna roku 2017 kapela přes Facebook oznámila, že se rozpadá, konstantujíce:

Poslední týden jsme se rozhodli ukončit SoP kvůli několika problémům, převážně protože si teď uvědomujeme, že nemáme potřebný čas k tomu, abychom buď dokončili monstrum jako například nové album, nebo udělali cokoliv jiného se SoP na dlouhou dobu, tudíž se kapela docela postupně rozplynula. Jinak! Jsme velmi vděčni za všechnu podporu, již jsme měli přes všechny ty roky! Díky!


Hudba[editovat | editovat zdroj]

Kapela hraje atypickou formu technického death metalu výrazně ovlivněnou klasickou hudbou ale i jazzem. Jejich hudba obsahuje složité kytarové techniky, časté zvraty, střídaní harmonií, nepravidelné, liché taktování a technicky náročná rychlá tempa.

Historie kapely[editovat | editovat zdroj]

Kapelu založili kytaristi Jonas Bryssling a Jonas Karlsson a bubeník Dennis Röndum s cílem vnést na death metalovou scénu něco nového. V roce 2000 po nahraní prvního dema The Forbidden přichází do kapely baskytarista Nick Dewerud. V roku 2001 po nahrání dalšího dema Church of Deviance podepsali smlouvu s hudebním vydavatelstvím Unique Leader Records. Rok 2002 se u kapely pojí s přípravou a vydáním prvního studiového alba Cabinet. V roce 2006 vydávají u jiného vydavatele Neurotic Records druhé album pod názvem Noctambulant. Na tomto albu se poprvé objevují vokály nového zpěváka Jonasa Renvaktara. Do té doby dělal vokály bubeník Dennis. V roce 2007 Dennis Röndum opustil skupinu, na jeho místo nastoupil v roce 2008 Richard Schill, kapelu opustil další zakládající člen kytarista Karlsson a baskytarista Dewerud. V červnu 2009 přichází ze skupiny Necrophagist posila v podobě kytaristy Christiana Münznera a zpěváka Matta Chalka, který nějaký čas zpíval v tasmánské skupině Psycroptic. V září roku 2010 se vrací do skupiny zakladatel Dennis Röndum, který nahrazuje Matthewa Chalka na pozici zpěvu. Sestava se chystá nahrávat svůj třetí studiový počin. Třetí album Incurso skupina vydáva v březnu 2012.

Vlivy[editovat | editovat zdroj]

Spawn of Possession citují, že jejich hudebními vzory jsou skupiny: Death, Morbid Angel, Suffocation, Gorguts ale i barokní a klasický umělci, nejvíc Johann Sebastian Bach, Dmitrij Šostakovič nebo Sylvius Leopold Weiss.

Aktuální sestava[editovat | editovat zdroj]

Bývalí členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Spawn of Possession na slovenské Wikipedii a Spawn of Possession na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]