Soutok Odry a Olše

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soutok řek Odry a Olše
Soutok Odry (vlevo) a Olše
Soutok Odry (vlevo) a Olše
Základní informace
SvětadílEvropa
Ústí
Protéká
Česko-polská státní hranice, ČeskoČesko Česko, PolskoPolsko Polsko
Úmoří, povodí
Povodí Odry, Baltské moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soutok řek Odry a Olše (polsky Sbieg Rzek Odra i Olza) se nachází v místě Špica (Szpica) na česko-polské státní hranici poblíž polských vesnic Olza (gmina Gorzyce, okres Wodzisław) a Zabełków (gmina Krzyżanowice, okres Ratiboř) a české vesnice Kopytov (patřící pod obec Šunychl, část města Bohumín, okres Karviná).

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Soutok řek Odra a Olše (Olza) je geograficky nejníže položeným bodem Moravskoslezského kraje s nadmořskou výškou 195 m. Soutok je pro veřejnost celoročně volně přístupný a nachází se v přírodní památce Hraniční meandry Odry. Soutok řek Odry je celoročně volně přístupný z Kopytova po Turistické stezce, cyklostezce a Naučné stezce Hraniční meandry Odry. Nachází se v zužujícím se klínu s hraničním kamenem uprostřed. Místo je také dostupné pro vodáky na vodáckém úseku Starý Bohumín – Zabełków. Z místa je dobře patrné jak se Olše vlévá zprava do Odry a Odra dále pokračuje do Polského vnitrozemí směrem k poldru Buków.[1][2][3]

Historický styk tří států[editovat | editovat zdroj]

Soutok řek Odry a Olše se také stal po první světové válce trojmezím (Dreiländerecke, trójstyk) hranic Československa, Německa a Polska. Toto místo také připomíná Památník tří států v blízkých polských Chalupkách.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Divoké meandry i nejmenší náměstí. Hezký výlet k soutoku Odry a Olše. iDNES.cz [online]. 2016-05-06 [cit. 2021-10-22]. Dostupné online. 
  2. Soutok Odry a Olše – Vyraž na výlet! [online]. [cit. 2021-10-22]. Dostupné online. 
  3. S.R.O, Turistika cz. Soutok Odry s Olší Kopytov. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-10-22]. Dostupné online. 
  4. Chałupki - Pomnik Trzech Narodów • Eksploratorzy. eksploratorzy.com.pl [online]. [cit. 2021-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]