Soubor:Znak - Nová Ves u Světlé.svg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(soubor SVG, nominální rozměr: 450 × 506 pixelů, velikost souboru: 31 KB)

Popis

Popis
Čeština: ZNAK A VLAJKA OBCE NOVÁ VES U SVĚTLÉ:

Autorem návrhu a kresby znaku a vlajky obce Nová Ves u Světlé je heraldik Mgr. Jan Tejkal.

Návrh znaku a vlajky byl schválen usnesením zastupitelstva obce Nová Ves u Světlé ze dne 14.12.2016.

Znak a vlajka byly obci uděleny rozhodnutím č.67 Předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 5.4.2017.

Znak je černo-červeně dělený kosmým břevnem, nahoře cimbuřovým a dole vlnitým. Nahoře je čelně hledící lví hlava a dole kosmo prohnutý obilný klas s listem. Všechny znakové figury jsou stříbrné (neboli bílé).

Návrh znaku vychází z historické pečeti obce, když obsahuje zjednodušenou figurální reflexi obilného snopu z pečetního obrazu v podobě kosmo prohnutého obilného klasu s listem.

Existence historické pečeti obce Nová Ves u Světlé je doložena otisky pečeti z let 1837 a 1838 v archivních fondech Národního archivu v Praze. Pečeť obce měla vertikálně oválný tvar. Uprostřed pečetního pole se nacházel nápis „OBEC NOWAWES“ převýšený šestihrotou hvězdou a nápisem „PANSTWI SWIETLA“ po obvodu pečetního pole označujícím příslušnost novoveského zboží k panství Světlá. Pod nápisem pak bylo vyobrazení vyjadřující zemědělskou povahu obce a obsahující položený převázaný obilný snop se srpem podložený zkříženými hráběmi a kosou a ratolestmi.

Uvedený základní figurální motiv odvozený z pečeti je pak doplněn následujícími figurami doplňujícími základní charakteristiku obce jakožto historicky zemědělské vsi:

-Heroldský motiv vlnitého řezu ve formě dole vlnitého kosmého břevna vykresluje polohu katastru obce na levém břehu řeky Sázavy, mezi potoky Ředkovským a Závidkovickým.

-Heroldský motiv cimbuřového řezu se stínkami v podobě nahoře cimbuřového kosmého břevna vyjadřuje lokalizaci vsi v krajině pod hradem Lipnice. Současně se jedná o figurální odkaz na erb Jiřího Tumpergára z Nové Vsi, který byl - mj. dle pečeti přivěšené k listině Buriana III. Trčky z Lípy z roku 1568 - tvořen čtvrceným štítem, v jehož 2. a 3. poli se nacházela hradební zeď s cimbuřím a dvěma věžemi.

-Heroldská figura černo-stříbrno-červeně děleného štítu odkazuje na příslušnost vsi k lipnickému panství Trčků z Lípy, zejména na listinu z roku 1578, podle níž se z výnosů z Nové Vsi hradil provoz školy a špitálu ve Světlé nad Sázavou.

-Obecná figura čelně hledící hlavy lva připomíná především novoveský památník padlým v první světové válce. Zároveň však tato figura odkazuje tématicky také na erb Nelechovských z Dobré, majitelů někdejšího vladyčího sídla v Dobré nad Sázavou, a rovněž na již výše zmíněný erb Jiřího Tumpergára z Nové Vsi, jehož figurální součástí byl i sedící lev v klenotu.

-Heroldská figura kosmého břevna odkazuje na kompozici původního erbu hrabat Thunů-Hohensteinů, kteří drželi Novou Ves jako samostatný statek v několika obdobích, zejména v letech 1661-1760, kdy se obec uvádí jako Thunovská Nová Ves neboli Thunisch Neudorf. Ve znaku obce je kosmé břevno modifikováno do podoby břevna nahoře cimbuřového a dole vlnitého, čímž dochází k rozšíření jeho symboliky do výše popsaného rozměru.
Datum
Zdroj received by e-mail from author
Autor wikidata:Q22893981 Jan Tejkal

Licence

Public domain
Podle českého autorského zákona (§ 3 písm. a) zákona č. 121/2000 Sb.) jde o dílo vyňaté z ochrany dle práva autorského.

Podle tohoto zákona se autorská ochrana nevztahuje na úřední dílo, jímž je:

  • právní předpis, rozhodnutí, opatření obecné povahy, veřejná listina, veřejně přístupný rejstřík a sbírka jeho listin, jakož i
  • úřední návrh úředního díla a jiná přípravná úřední dokumentace, včetně úředního překladu takového díla,
  • sněmovní a senátní publikace,
  • pamětní knihy obecní (obecní kroniky),
  • státní symbol a symbol jednotky územní samosprávy
  • a jiná taková díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany.

Z toho vyplývá, že toto dílo je uvolněno jako volné dílo.

Více informací o dílech vyňatých z autorskoprávní ochrany najdete zde. Při nejasnostech použití položte dotaz na diskusní stránce nebo konzultujte právníka.

català | čeština | Deutsch | English | español | suomi | français | македонски | Plattdüütsch | Türkçe | +/−

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná29. 9. 2017, 18:22Náhled verze z 29. 9. 2017, 18:22450 × 506 (31 KB)FlukasUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata